Az első elnökségi ülés a megyei tisztújítások után

2020. 03. 11. | TÖOSZ hírek

A megyei tagozati tisztújításokat követő első - kibővített - elnökségi ülését tartotta 2020. március 10-én a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. Az újraválasztott és újonnan megválasztott megyei tagozatvezetők bemutatkozását követően az ülés napirendjén szerepelt a 2020. március 31-i tisztújító küldöttgyűlés előkészítése, az országos problémaként felmerülő orvosi ügyelet kérdése, a TÖOSZ munkacsoportja által, az elkészítés finisében lévő kisvárosi fejlesztéseket elősegítő javaslatcsomag állapota, valamint a közszolgáltatások, különösen az önkormányzati tulajdonú víziközmű szolgáltatók működési nehézségei is.

A TÖOSZ – mint eddig minden évben – idén is megrendezte valamennyi megyét érintő polgármesteri fórumait. A 2019. október 13-i általános önkormányzati választásokat követően minden megyében tisztújításra – tagozatvezető, tagozatvezető-helyettes és küldöttek választására – került sor. Az újraválasztott és újonnan megválasztott megyei tagozatvezetők az ülés kezdetén röviden bemutatkoztak egymásnak, hiszen a tagozatvezetők a következő ötéves időszakban közösen fognak dolgozni és az ország összes megyéjében és a TÖOSZ által végzett önkormányzati érdekképviseleti tevékenységet képviselik és erősítik. A megyei fórumok során a küldöttek a tagozatvezetők mellett tagozatvezető-helyetteseket is választottak, a megválasztott személyek a tagozatvezetők akadályoztatása esetén helyettesítenek.

A tisztújító tagozati üléseken megválasztott megyei tagozatvezetők és tagozatvezető-helyettesek:

Megye

Név

Település

Tisztség

Baranya

Dicső László tagozatvezető

Alsómocsolád

polgármester

Dr. Bíró Károly tagozatvezető-helyettes

Kozármisleny

polgármester

Bács-Kiskun

Basky András tagozatvezető

Lajosmizse

polgármester

Németh Balázs tagozatvezető-helyettes

Bácsalmás

polgármester

Békés

Hodálik Pál tagozatvezető

Békés Megyei Önkormányzat

megyei tanácsnok

Baráth Lajos tagozatvezető-helyettes

Csorvás

polgármester

Borsod-Abaúj-Zemplén

Tóth József tagozatvezető

Halmaj

polgármester

Kislászló Csaba tagozatvezető-helyettes

Igrici

polgármester

Csongrád

Ujvári László tagozatvezető

Balástya

polgármester

Szabó István tagozatvezető-helyettes

Derekegyház

polgármester

Fejér

Schrick István tagozatvezető

Rácalmás

polgármester

Egriné Ambrus Andrea tagozatvezető-helyettes

Szabadegyháza

polgármester

Győr-Moson-Sopron

Hokstok Imre tagozatvezető

Győrsövényház

polgármester

Szalay Imre tagozatvezető-helyettes

Bősárkány

polgármester

Hajdú-Bihar

Tóth József tagozatvezető

Polgár

polgármester

Borbélyné Fülöp Hajnalka tagozatvezető-helyettes

Tetétlen

polgármester

Heves

Víg Zoltán tagozatvezető

Lőrinci

polgármester

Juhász István tagozatvezető-helyettes

Apc

polgármester

Jász-Nagykun-Szolnok

Kardos Veronika tagozatvezető

Pusztamonostor

polgármester

Győriné dr. Czeglédi Márta tagozatvezető-helyettes

Jászfényszaru

polgármester

Komárom-Esztergom

Dr. Horváth Klára tagozatvezető

Bábolna

polgármester

Janovics István tagozatvezető-helyettes

Neszmély

polgármester

Nógrád

Vezér Attila tagozatvezető

Romhány

polgármester

Baksa Sándor tagozatvezető-helyettes

Karancslapujtő

polgármester

Pest

Dr. Pásztor László tagozatvezető

Erdőkertes

polgármester

Molnár Zsolt tagozatvezető-helyettes

Szigetmonostor

polgármester

Somogy

Schmidt Jenő tagozatvezető

Tab

polgármester

Zsoldos Márta Piroska tagozatvezető-helyettes

Böhönye

polgármester

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Dr. Hanusi Péter tagozatvezető

Mátészalka

polgármester

Szekeres Katalin tagozatvezető-helyettes

Kékcse

polgármester

Tolna

Porga Ferenc tagozatvezető

Tamási

polgármester

Baranya István tagozatvezető-helyettes

Bölcske

polgármester

Vas

Kovács Péter tagozatvezető

Vép

polgármester

Virág János tagozatvezető-helyettes

Lukácsháza

polgármester

Veszprém

Dr. Áldozó Tamás tagozatvezető

Pápa

polgármester

Végh László tagozatvezető-helyettes

Sümeg

polgármester

Zala

Baracskai József tagozatvezető

Zalaszentgrót

polgármester

Horváth Tibor tagozatvezető-helyettes

Sármellék

polgármester


Nehézségek a háziorvosi ügyeleti ellátásban

Az ülésen három aktuális, önkormányzatokat érintő téma volt: az országos problémaként felmerülő orvosi ügyelet kérdése, melyről Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke elmondta: a bérek és az árak jelentősen megnövekedtek, és ugyan a települési önkormányzatok kötelező feladata az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi ügyeleti ellátásról való gondoskodás, annak forrása nincs benne a feladatfinanszírozás rendszerében. Az elnök felhívta a figyelmet: a feladat ellátásához óriási pénzzel járul hozzá az önkormányzati szektor, az önkormányzatok forráshiány miatt nem tudják a ténylegesen szükséges teljes forrást biztosítani. A TÖOSZ szeretne megoldást találni, ezért az illetékes minisztériumokhoz fordul annak érdekében, hogy legkésőbb a jövő év kezdetétől megoldás születhessen az orvosi ügyelet ellátásának biztosítására és a szükséges finanszírozására.

Hangsúlyos volt az ötezernél nagyobb lakosú települések fejlesztését célzó, a TÖOSZ szakértői munkacsoportja, a „Magyar Kisvárosok Program Munkacsoport” által készülő javaslatcsomag is, melynek kidolgozásán nyolc almunkacsoport dolgozik január közepe óta. Schmidt Jenő ismertette: a javaslatcsomag jelen állás szerint hetven százalékos készültségben van, mint mondta: "tudjuk, hogy nem kormányprogram és nincs is ilyen döntés, de ennek ellenére azt érezzük, hogy meg kell csinálni, szeretnénk, hogy legyen ilyen program, mivel a kisvárosok adják a gerincét a magyar településhálózatnak.” Hozzátette: a megyei jogú városok kaptak támogatást a kormány részéről, a falvak – reményei szerint – tíz évig folyamatos támogatást kapnak. Az elnök arról is beszélt: érti az elképzelést, hogy a következő uniós támogatásokból akarnak ezekre a városokra rengeteg fejlesztési forrást áldozni, de lesznek benne olyan részek, amiket nem lehet uniós támogatásból megcsinálni – „erre fókuszáljuk a kisvárosi programjavaslatunkat.” – hangsúlyozta.

A víziközmű ágazatban működő önkormányzati cégek nehézségei

A harmadik jelentős téma a közműszolgáltatások kérdése volt. Schmidt Jenő felhívta a figyelmet: számos önkormányzat tulajdonos a víziközmű cégekben és a saját tőke-jegyzett tőke arányának felborulásával nagyon sok önkormányzat megkapta a cégektől, mint tulajdonos azt a kérést, felszólítását, hogy a veszteséget finanszírozzák, jellemzően törzstőke emelésével, amelyre az érintett önkormányzatok döntő többsége forrással nem rendelkezik. Az elnök kiemelte: ezt azért tartja kétélűnek, mert nem azért lettek veszteségesek a cégek, mert önmaguktól rosszul gazdálkodtak, hanem azért, mert volt egy befagyasztott ár, amihez hozzájöttek különféle költségek, az eredménytartalékot elvesztették ezek a cégek és utána már nem tudnak belső átcsoportosításokat finanszírozni.

Az NKM Optimum Zrt. termékportfóliójának bemutatása - napelemes megoldások

A résztvevők előadást hallhattak a NKM Optimum Zrt. innovatív energiahatékonysági és megújuló energiaforrás felhasználási megoldásairól Huber Krisztián smart city projektiroda vezető részéről, különös tekintettel a napelemes megoldásokra.  Schmidt Jenő elmondta, hogy a TÖOSZ és az NKM Optimum Zrt. egy közös konstrukció kidolgozását kezdené meg a közvilágítás korszerűsítésére. Véleménye szerint a 3-5 kW alatti napelemek háztetőkre való kihelyezése egy lehetőség lehet a kisebb településeknek. Javasolta egy minősítési rendszer kidolgozását erre is, amely a kistelepülések számára lehet érdekes. A befektetés kb. 7 év után térül meg, élettartama 20 év – mondta. Hozzátette: ebben a témában is szükségesnek tartják az egyeztetést és javaslat kidolgozását tekintettel arra, hogy ez a lehetőség vonzóbbá tehetné a kistelepülési létet.