Koronavírus járvány miatti tájékoztató a Belügyminisztériumban

2020. 03. 12. | TÖOSZ hírek

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) a hazánkat is érintő koronavírus járvány miatt 2020. március 9-én kezdeményezte a Belügyminisztériumnál, hogy az Operatív Törzs képviselője a TÖOSZ 2020. március 10-i elnökségi ülésén adjon tájékoztatót a megyei tagozatvezetőkkel és tanácsnokokkal kibővített Elnökség részére a koronavírus járvány kapcsán az önkormányzatok előtt álló feladatokról. Megkeresésünk hatására a Belügyminisztérium az országos önkormányzati érdekszövetségek vezetői részére tájékoztató megbeszélést hívott össze 2020. március 12-én 10,00 órára.

A tájékoztató megbeszélésen jelen volt Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes álamtitkára, Lakatos Tibor r.ezredes, az Operatív Törzs Ügyeleti Központ vezetője, dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos, dr. Bekényi József, a Belügyminisztérium Önkormányzati Módszertani Főosztály főosztályvezetője, Pergő Margit, a TÖOSZ társelnöke, dr. Gyergyák Ferenc a TÖOSZ főtitkára, Lipők Sándor, a Kisvárosok Szövetsége elnöke, Pajna Zoltán, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke, Acsay Ákos, a Községek és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége főtitkára, dr. Kiss László, a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége társelnöke, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, Eszes Béla, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége társelnöke, Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke, Papp Erika, a Megyei Jogú Városok Szövetsége főtitkára és Tóth János, a Jegyzők Országos Szövetsége elnöke.

Pogácsás Tibor önkormányzati álamtitkár tájékoztatta az önkormányzati szövetségek és a jegyzőszövetség jelenlévő képviselőit, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel az ebr42 rendszert, ahol naponta friss információkat küldenek az önkormányzatok részére. Minden önkormányzatra vonatkozó egységes szabályozást nem fognak tudni kiadni az egyes önkormányzati típusok közötti alapvető eltérések miatt. Helyi döntések szükségesek. Ha ez korlátozott hivatali működést eredményez, akkor a legoptimálisabb megoldást kell megkeresni. Ahol lehetőség van, meg kell teremteni, hogy az emberek otthon dolgozzanak. Ez az önkormányzati szektorban nehézséges. Magyarországon ismert esetszám alacsony. Az Ügyeleti Központ zöldszámának kibővítésén a jobb elérhetőség érdekében jelenleg is dolgoznak. Az ügyfélkapuval rendelkező állampolgárok személyre szóló tájékoztatást fognak kapni. A házi karanténban lévők ellátásának megszervezésénél az önkormányzati vezetők különösen figyeljenek ara, hogy aki nem tudja megoldani, ott az önkormányzatnak kell segítene az ellátás megszervezésében, de ez nem az önkormányzatok költségvetésének terhére történik. A koronavírus járvány miatti intézkedések gazdasági hatásainak kompenzációjáról akkor lehet majd szó, ha a helyzet konszolidálódott és a gazdasági hatások, többletkiadások felmérhetőek.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a WHO megállapítása szerint pandémia, világjárvány van. A felfedett betegek jellemzően importált esetek, köréjük csoportosulnak a kontakt személek, akik megbetegedtek. A karantén a jogi szabályozásban járványügyi zárlatnak felel meg, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a járványügyi megfigyelés meghatározott helyen és ideig (14 napig) tart. Erre kell felkészülnie az érintetteknek. A járványügyi zárlatban lévő egyes esetek egymástól külön vannak és ha a kontakt személyeknél a 4 nap alatt új eset jelentkezik, akkor újra kezdődik a 14 napos megfigyelési időszak. Kérte, hogy az önkormányzatok figyeljék a központi kommunikációt. Fontos, hogy elkerüljük a pánikot., 80-85 %-ban nagyon enyhe, náthás tünetekkel lezajlik a megbetegedés. Érzékeny a vírus, környezetben nem nagyon éli túl, élősejtre van szüksége, hogy túléljen. A megelőzésnél fontos a higiéniás szabályok fokozott betartása, a kézmosás gyakoriságának fokozása. Vírusölő szereket kell használni, klóros fertőtlenítő szereket. 5-6 %-os hypós vízzel a közös helyiségeket, mosdókat eredményesen lehet fertőtleníteni. A fertőzésveszély szempontjából a szoros kapcsolat azt jelenti, hogy zárt térben 2 méteren belül több mint 15 percig tünetes emberrel tartózkodik valaki. Az általános megelőzési elvek mellett a helyben kezelendő gondokra meg kell találni a megoldásokat.

Lakatos Tibor r.ezredes, az Operatív Törzs Ügyeleti Központ vezetője tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az ellenőrzés a szlovén és osztrák határon megkezdődött, a teherforgalom korlátozás nélkül működhet, de a személyzetet, gépjárművezetőket ellenőrzik. A áruszállító hazánkban átmenő forgalom kijelölt útvonalakon fog történi kijelölt pihenőhelyekkel, ahol ellenőrzések lesznek. Az önkormányzatoknál érzékeny kérdés az esküvők és temetések kérdése. A beltéri esküvők (házasságkötő termek) maximális engedélyezett létszáma – az anyakönyvvezetővel és a közreműködőkkel együtt – 100 fő. Az önkormányzatnak kell gondoskodnia a létszámkeret betartásáról, és ehhez az érinett család közreműködését kell kérni. A zárt téri temetéseknél is a résztvevők maximális létszáma 100 fő, a szabadtéri temetések esetében a maximális létszám 500 fő. Az állampolgárok önkéntes jogkövetése iránti bizalommal kell eljárni, de szükség esetén hatósági fellépés is lehetséges. Indokolt a intézményeknél a megfelelő tájékoztatók kihelyezése.

A tájékoztatón résztvevők megállapították, hogy kritikus ágazatok a közösségi (tömeg)közlekedés, a légi közlekedésirányítás, a hulladékszállítás, az erőművek, a hajléktalan ellátás (higiéniás szabályok fokozott betartása és betartatása), valamint a bölcsődei, óvódai és oktatási ellátórendszer biztosítása (ezt egységesen kell kezelnie az önkormányzatoknak és a kormányzatnak). Szükséges az e-ügyintézés preferálása és önkormányzati egységes eljárási policyk alkalmazása, amelyhez az önkormányzati érdekszövetségek képviselői a kormányzattól kértek iránymutatásokat.

A tanácskozás résztvevői megállapodtak abba, hogy rendszeressé teszik a koronavírus járvány ideje alatt a felek közötti tájékoztatók megtartását.