Megbillenhet az önkormányzati rendszer, ha elfogadják Semjén javaslatát

2020. 05. 14. | A TÖOSZ a médiában

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége sajnálattal vette tudomásul, hogy a kormány nem vette figyelembe a hétfői egyeztetésen tett javaslataikat, mielőtt kedd este Semjén Zsolt beterjesztette a törvényjavaslatot, ami az egész országban általánossá tenné a gödi modellt, vagyis a kormány különleges gazdasági övezetté nyilváníthatná azokat a területeket, ahol legalább ötmilliárd forintos, kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű beruházás zajlik - írja a 444.hu.

 

A területet a fideszes többségű megyei önkormányzatok kapnák meg az ott beszedett iparűzési adóval együtt. Ahogy ez rendeleti úton Gödön is megtörtént.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége , ami a helyei önkormányzatok több mint 50 százalékát képviseli, az oldalán arról ír, hogy „aránytalan a települési önkormányzat vagyonába tartozó meghatározott ingatlanok tulajdonjogának – törvényjavaslat szerinti – törvénnyel, térítés- vagy kártalanítás nélküli elvétele és megyei, fővárosi önkormányzat tulajdonába adása, mivel a támogatni kívánt beruházás megvalósításához szükséges ingatlanok más módon is átkerülhetnek a megyei, fővárosi önkormányzathoz a hatályos jogi szabályozás szerint is (megállapodás, kisajátítás, ingyenes átadás)”.

Valamint felhívták a figyelmet arra, hogy a törvény elfogadásával a megyei önkormányzatok települési önkormányzati feladatot is kapnának, pedig az önkormányzatokról szóló törvény szerint nem látnak el ilyet.

A teljes cikk ITT olvasható.

Forrás: 444.hu