Az Európai Bizottság tájékoztatója a TÖOSZ Elnöksége részére

2020. 06. 30. | TÖOSZ hírek

Az Európai Bizottság munkatársa tartott előadást a TÖOSZ 2020. június 30-ai online elnökségi ülésén az EU intézkedéseiről és tevékenységeiről a koronaválság kezelésével és a kohéziós politika változó kereteivel kapcsolatban.

Schmidt Jenő elnök és dr. Gyergyák Ferenc főtitkár üdvözölték az Európai Bizottság képviseletében az ülésen résztvevő Móricz Ádámot, az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának programmenedzserét. Az elnök örömét fejezte ki, hogy miután a TÖOSZ elnökségi tagjaiból álló Koronavírus Tanácsadó Csoport 2020. május 19-i ülésén részt vettek az Európai Bizottság munkatársai, folytatódik a jó gyakorlat, és rendszeressé válnak az egyeztetések annak érdekében, hogy a TÖOSZ információkat közvetíthessen tagjai felé arról, hogy az önkormányzati szektornak milyen pályázati lehetőségei lesznek a következő időszakban, hogyan képviselheti jobban a szövetség a tagjai érdekeit a fejlesztéspolitika hazai rendszerében.

Móricz Ádám elmondta: az Európai Bizottságnak a COVID válság kapcsán egymásra épülő javaslatai vannak. Visszautalt a májusi TÖOSZ ülésre, és az ott elhangzottakat folytatva elmondta: a Bizottság áprilisban megjelent kezdeményezései és javaslatai a kohéziós politika meglevő forrásait igyekeztek könnyebben hozzáférhetővé tenni. Mint mondta: lehetőség nyílt olyan módosításra a tagállamokban, hogy az uniós társfinanszírozás szintjét megemelhették a tagállamok akár 100%-ra. Hozzátette: Magyarország élt a lehetőséggel, június 22-én a magyar Kormány hivatalos OP módosítási kérelmekkel élt, így 100%-os a társfinanszírozás minden OP esetében. Így könnyebben és gyorsabban tudják lehívni a támogatásokat az Irányító Hatóságok.

A tájékoztatóról szóló bővebb összefoglalót tagjaink a TÖOSZ Hírlevelében olvashatják.