Zöldhulladék helyi kezelésével kapcsolatos szakmai nap

2020. 07. 17. | TÖOSZ hírek

2021. január 1-jétől tilos az avar és a kerti hulladék égetése. Az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás célja a levegő minőségének javítása, ezáltal a lakosság egészségének védelme. Vannak olyan települések, amelyek az avarégetés tiltását már évekkel hamarabb megkezdték és elindultak náluk azok a programok, amelyek a szabály betartását megkönnyítik. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége ezért Csömör Nagyközség Önkormányzatával és a Jóügy Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-vel közös szervezésben 2020. július 7-én a zöldhulladék (avar- és kertihulladék) helyi kezelésével kapcsolatos szakmai napot tartott Csömörön, melynek keretében a résztvevők megismerhették a település zöldhulladék kezelésének és hasznosításának helyi gyakorlatát is. 

Az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás célja a levegő minőségének javítása, ezáltal a lakosság egészségének védelme. A törvény indoklásában emlékeztettek arra, hogy a levegő nem megfelelő minősége miatt uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen. A levegőminőség alakulásában pedig a lakossági fűtés mellett kiemelt szerepe van az avar és a kerti hulladék égetésének. A törvénymódosítással hatályok kívül helyeződik az a rendelkezés, amely alapján a települési önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést, így általánossá válik a levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján a tilalom az egész országban. Ezért az önkormányzatoknak a tiltással együtt járó tájékoztatási, szemléletformálási és megelőzési feladatokra fel kell készülniük ebben az évben!

A szakmai napon dr. Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ főtitkára köszöntötte a megjelenteket, és megnyitó beszédében kitért a törvénymódosításhoz adódóan keletkező önkormányzati feladatokra, utalva arra is, hogy a közvélekedéssel ellentétben a levegőszennyezés legfőbb forrásai az épületek korszerűtlen és egészségkárosító anyagokat tartalmazó hulladékokkal történő fűtéséből és az avar- és kertihulladékok égetéséből számaznak. Ezt követően a főtitkár az így keletkező szmoghelyzet kezelésével kapcsolatos füstködriadó elrendelési eljárás új szabályozására vonatkozó kisfilmet mutatta be a jelenlévőknek:

A megnyitó után Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedék érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes (Alapvető Jogok Biztosának Hivatala) a Hivatal által a levegőminőségvédelemmel kapcsolatosan lefolytatott eljárások tapasztalatairól és törvénymódosítási kezdeményezésekről adott rövid tájékoztató Csikai Mária ügyvezető (Jóügy Tanácsadó és Szolgáltató Kft.) az AWAIR projekt keretében megvalósuló Levegőminőségi Platformról tartott tájékoztatást, kérve a jelenlévő település képviselőit a Platformhoz történő csatlakozásra.

Ezt követően Fábri István, Csömör nagyközség polgármestere mutatta be a települési zöldhulladék kezelésének és hasznosításának helyi gyakorlatát, az önkormányzat ezzel kapcsolatos programjait, majd Epres Csilla, a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője adott tájékoztatást.

A kérdéseket és hozzászólásokat követően pedig a résztvevők a helyi jógyakorlatok tekintették meg a településen:

 

Fotógaléria