A jövő innovatív ápolási formáit keressük

2020. 07. 20. | TÖOSZ hírek

A Duna Interreg uniós programban sikerrel pályázott az a széleskörű nemzetközi konzorcium, aminek a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a magyar vezető partnere, és a Belügyminisztériummal, az Emberi Erőforrások Minisztériumával, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal közösen dolgozunk az otthonápolás innovációs megoldásaiért.

A baden-württembergi Diakonisches Werk Baden vezeti a konzorciumot, olyan projektet indítva, amelyben tíz ország 26 szervezete vesz részt.

A projekt 2020. július 1-jén indult. A következő két és fél évben a Duna-menti államok közötti társadalmi innovációs struktúra felépítése lesz a fókuszban. A cél az, hogy új termékeket és szolgáltatásokat fejlesszünk ki az otthonápolás fejlesztésére. Végül a projektnek gyakorlat-orientált ajánlásokat kell megfogalmaznia minden politikai szint számára.

Az idősek, speciális igényű gyermekek és fogyatékkal élők ápolása, gondozása a projektben résztvevő minden országban robbanásszerű kihívást jelent. A koronavírus járvány pedig szintén azt mutatja, hogy az európai együttműködésre is szükség van a nemzeti felelősségi területeken is. Eddig minden ország kifejlesztette saját megoldásait. A világjárvány rávilágít a jól működő ellátás fontosságára is. Az idős embereknek, a fogyatékossággal élőknek és a rászoruló gyermekeknek növekvő gondozási igényeik vannak. Sürgősen szükség van új, innovatív, digitálisan is támogató és megfizethető megoldásokra.

Kilenc regionális innovációs LAB-ban történik a fejlesztés, amiket a Duna-menti országokra és a gondozás angol megfelelőjéből „D-Care Labs” elnevezéssel illettünk. A LAB egyfajta laboratórium, ami alatt olyan szervezetet értünk, amely félig autonóm és sokféle szereplőt von be – hosszútávra berendezkedve – nyílt együttműködés keretében. A résztvevők közösen alkotnak, prototípust fejlesztenek és kipróbálnak különféle új, az eddigi nézetektől akár radikálisan különböző szolgáltatásokat. A projektben 9 LAB-ban összesen 250 önkormányzati intézmény, vagy induló szociális vállalkozás új termékeket és szolgáltatásokat dolgoz ki bennük. Különböző szakértők dolgoznak együtt a megoldásokon és kidolgozzák a prototípusokat. Jó példákkal szolgálnak a más országban már működő hasonló szervezetek, mint a németországi szakmai innovációs LAB, a Freiburg Grünhof e.V, és egyetemek és kutatók, mint a Heidelbergi Egyetem, amik a projektet tudományosan támogatják. Ezen felül stratégiai partnerként bevonjuk a nemzeti és regionális minisztériumokat, hatóságokat és ügynökségeket, önkormányzatokat és társadalmi befektetőket. Magyarországon a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) által fenntartott és üzemeltetett Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ bővül új funkcióval, hiszen ott kap helyet a magyar D-Care LAB.

A projektpartnerek együttműködési kapcsolatokat létesítenek különféle befektetőkkel, például állami intézményekkel, egészségbiztosító társaságokkal, alapítványokkal vagy magánszemélyekkel. A cél az új innovációk és struktúrák fenntartható finanszírozásának biztosítása. A transznacionális innovációs struktúra lehetővé teszi az innovatív megoldások terjesztését a Duna régióban és más társadalmi, gazdasági környezethez történő adaptálását.

A projektet az Interreg Duna Transznacionális Program társfinanszírozza.

Kövessen minket, hiszen folyamatosan tájékoztatást nyújtunk a projektbe való bekapcsolódás lehetőségeiről: www.toosz.hu

További információ: TÖOSZ Titkárság, dr. Gyergyák Ferenc főtitkár, projektvezető; Kolin-Sabján Katalin nemzetközi titkár, projektmenedzser

E-MAIL gyergyak@toosz.hu, sabjan@toosz.hu

PHONE NUMBER: +36 1-322-6673