Köszöntő a Szociális Munka Napja alkalmából

2020. 11. 12. | TÖOSZ hírek

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) nagyrabecsülését fejezi ki és köszönti a szociális szféra valamennyi dolgozóját abból az alkalomból, hogy 2020. november 12-e a Szociális Munka Napja.

Őszinte megbecsülésünket fejezzük ki azoknak, akik nap mint nap hitükkel és meggyőződésükkel azon fáradoznak, hogy a rászorulóknak – legyen az gyermek, felnőtt, időskorú, fogyatékkal élő, szenvedélybeteg, pszichiátriai beteg, hajléktalan – az emberi méltóságot tiszteletben tartva adják meg a tőlük telhető legnagyobb segítséget.

Ez az a nap, amikor a figyelem azokra a szakemberekre irányul, akik az év minden napján segítik, gondozzák a segítségre szoruló honfitársainkat. Olyan választott hivatás ez, amely az embert fizikai és lelki szempontból az átlagosnál is nagyobb mértékben veszi igénybe. A szociális munkás egész személyisége a munkaeszköze. Vigyázni kell rá!

A mostani, kihívásokkal teli időszakban még inkább érezzük a szociális szféra fontosságát, és felismerjük a szociális ellátórendszer kihívásait, nehézségeit. Polgármestereink testközelből tapasztalják azt, hogy a szociális szférában dolgozók erőn feletti munkát végeztek a koronavírus járvány első, és végeznek annak második hullámában is. Munkájuk nélkülözhetetlen segítséget jelent, hiszen azért küzdenek, hogy mindenki egészséges maradjon, ezzel is támogatva az egészségügyi ellátórendszer működését.

Nagyra értékeljük a szociális területen dolgozók kimagasló társadalmi hasznosságú tevékenységét. Hisszük, hogy a szociális dolgozók megbecsülést és minden tekintetben elismerést érdemelnek, és ezt minden rendelkezésünkre álló eszközzel támogatjuk. Ezért kezdeményezzük, hogy a fenntartó települési önkormányzatok biztosítsanak bérkompenzációt azoknak a szociális területen dolgozó kollégáknak, akik saját hibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe, és táppénzre kerülve csak a fizetésük 60 százalékát kapják meg.

Tudjuk, hogy polgáraink nyugalma, biztonsága, az hogy rászoruló hozzátartozóikat szükség esetén biztos kezekben tudhatják, nagymértékben nyugszik a szociális ellátórendszert működtető szociális munkások vállán. Közös feladatunk, hogy ezt a biztonságot mindenkor, a jövőben is biztosítsuk a településeinken élő, gondoskodásra szoruló embertársaink számára.

Köszönjük munkájukat! Isten éltesse Önöket!