Élénkülő magyar-macedón önkormányzati kapcsolatok: Gyöngyös és Stip jó példája

2016. 05. 12. | Nemzetközi hírek

Szövetségünk elkötelezetten támogatja önkormányzataink nemzetközi kapcsolatainak fejlődését. Ennek keretében a Szkopjei Magyar Nagykövetséggel évek óta szorosan együttműködünk. E gyümölcsöző kapcsolat egyik fejleménye Gyöngyös és Stip együttműködése. Május 10-én Hiesz György gyöngyösi polgármester hivatalos látogatás keretében testvérvárosi megállapodást írt alá a 48 ezer lakosú kelet-macedóniai Stip város polgármesterével, Ilcso Zaharievvel.

A magyar polgármestert Dr. Bencze József nagykövet, Széll Ervin külgazdasági szakdiplomata, valamint Varga Miklós konzul is elkísérte a látogatásra. A megállapodás aláírására a Szkopjei Magyar Nagykövetség és Dr. Bencze József nagykövet hosszas előkészítő egyeztetéseit követően került sor.

A megbeszélés során mindkét polgármester részletesen bemutatta települését, különös tekintettel a gazdasági és kulturális adottságokra. Zahariev polgármester optimistán nyilatkozott települése helyzetéről és gazdasági kilátásairól, hangsúlyozva a macedón viszonylatban kiemelkedően alacsony (elmondása szerint 9%-os) munkanélküliségi adatokat, valamint a munkahelyteremtő beruházásokat. A fejlesztések közül kiemelte a jelenleg építés alatt álló, Stipet Szkopjéval közvetlenül összekötő autópályát, illetve az egyéb gyorsforgalmi utakat, az új repülőteret, valamint a város autóipari és borászati üzemeit. A felek egyetértettek, hogy a két város kapcsolatépítésének legfőbb potenciális területei a gazdaság, illetve az oktatás lehetnek.
A magyar delegáció látogatást tett a stipi Goce Delcsev egyetem rektoránál, Prof. Dr. Blazso Boev úrnál, akivel megvitatta a felsőoktatási együttműködés lehetőségeit, különös tekintettel a kölcsönös ösztöndíj lehetőségekre. (Magyar részről bizonytalanságot okoz, hogy a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola a felsőoktatási átalakítások következtében megmarad-e jelenlegi formájában.)

A megbeszéléseket gazdag kulturális és üzleti program kísérte, melynek keretében a magyar delegáció megtekintette a Szent Miklós Templomot, az Ezmit borászatot, valamint az Albatrosz textilüzemet. Az együttműködés következő állomása várhatóan Gyöngyösben lesz, mivel Hiesz polgármester úr a szeptemberi szüretre városába invitálta Zahariev polgármestert,  és a Stip-i delegációt.

Az elmúlt évek során a Szkopjei Magyar Nagykövetség rendkívüli aktivitást mutatott a testvérvárosi kapcsolatok építésében. Szigetszentmiklós és Kocsani testvérvárosi kapcsolata a legrégebbi, 2004-ben került aláírásra. Felsőzsolca és Delcsevó 2012-ben írt alá testvérvárosi egyezményt. 2013-ban Nagykáta és Negotino, továbbá, Nyírmeggyes és Studenicani írt alá testvérvárosi megállapodást. Alsónémedi és Demir Kapija partnerségének hivatalossá tételére is ebben az évben került sor. 2014-ben Veszprém és Ohrid, Pesterzsébet (XX. ker.) és Gazi Baba szkopjei kerület, Farmos és Novaci, Mór és Kavadarci lépett hivatalos kapcsolatra.

Amennyiben az Ön önkormányzata is szívesen venne macedón kapcsolatot, jelentkezzen szövetségünknél!