Schmidt Jenő: akár adósságspirálba is kerülhetnek egyes önkormányzatok

2020. 12. 03. | A TÖOSZ a médiában

Legfőképpen a fővárosi kerületeket és a nagy megyei jogú városokat érinti az önkormányzati adóstop rendelet - mondta az InfoRádiónak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségnek elnöke. Város- és kerületvezetők nyilatkoztak a keddi kormánydöntésről.

Kedd éjjel derült, ki, hogy a kormány egy rendelettel megtiltotta új adók kivetését vagy a jelenlegiek megemelését 2021 február 8-ig, a veszélyhelyzet jelenlegi végeztéig (a részletekről itt írt az infostart.hu).

A lakosság örülhet, az önkormányzati vezetők nem örülhetnek annak, hogy befagyasztották az adókat – összegzett az InfoRádióban Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségnek elnöke. Emlékeztetett: az önkormányzati szektorból már jelentős forráskivonás történt, ezért a mostani lépés komoly fejtörést okozhat elsősorban a fővárosban és a kerületeiben, valamint a megyei jogú városokban, de összességében mintegy 300 városban volt eddig egyáltalán lehetőség arra, hogy adót emeljenek. A kisebb településeken ez nem reális megoldás, hiszen egyszerűen "nincs hova emelni".

November 30-ig minden önkormányzatnak meg kellett alkotnia a helyi adórendeletét, ezért Schmidt Jenő szerint az intézkedés elég későn érkezett. Emlékeztetett még a stabilitási törvényre, amelynek előírásai szerint az önkormányzatok csak úgy készíthetnek költségvetést a következő évre, hogy abban nem lehet hiány.

Más útja tehát nem lesz azoknak a városoknak, amelyeknek jelentős adóbevétel-kiesésük van, mint hogy lefaragjanak a belső költségeikből, megnyirbálják a közszolgáltatásokat és a saját működésüket. Ez azonban valószínűleg nem mindenhol lesz elég arra, hogy bepótolják a kieső veszteségeket, amelyek még 2021-ben is jelentkezni fognak. Így csak az marad, hogy az önkormányzatok pályázzanak a belügyminiszterhez különleges forrásokért. Ha nem kapnak, akkor rövid, egy éven belüli hitelt vehetnek fel, vagy pedig, spirálozva, elkezdhetnek egy számlafizetési átütemezési folyamatot" – sorolta a várható forgatókönyveket a Somogy megyei Tab kisvárosának fideszes polgármestere.

Hangsúlyozta: a teljes képhez hozzá tartozik az is, hogy "egyes önkormányzatok erősen elrugaszkodtak a napi valóságtól", és ilyen szempontból érthetőnek tartja a kormányzati szándékot.

Úgy véli, az adóstop-rendelet februári "lejárta" után sem lesz lehetőségük 2021 további részében adót emelni, vagyis csak a költségcsökkentés marad az önkormányzatoknak.

A teljes cikk az infostart.hu oldalon olvasható: https://infostart.hu/belfold/2020/12/03/schmidt-jeno-akar-adossagspiralba-is-kerulhetnek-egyes-onkormanyzatok