Alkotmányjogi értelmezést kérhetnek az önkormányzatok az adóstop miatt

2020. 12. 08. | A TÖOSZ a médiában

A kormány adóstop rendelete ugyanis azt követően született meg, hogy a helyhatóságok már döntöttek a következő évre vonatkozó illetményekről – mondta a Karc FM Hangoló című műsorában a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

Schmidt Jenő emlékeztetett: a helyhatóságoknak a stabilitási törvény alapján november 30-ig dönteniük kellett a következő évre érvényes bevételeikről, így ki kellett hirdetniük a következő évre vonatkozó adórendeleteiket. Így a kormány december 2-i rendelete visszamenőleges hatályúnak tekinthető. Az elnök szerint a kormány adóstopja miatt a települési önkormányzatoknak felül kell vizsgálniuk az általuk nyújtott közszolgáltatásokat.

Schmidt Jenő úgy véli, hogy kevés polgármester követi majd Niedermüller Péter Erzsébetváros DK-s polgármesterének példáját, aki nyíltan szembemegy a kormány adóstop rendeletével. A TÖOSZ elnöke hisz abban, hogy a koronavírus- járvány okozta gazdasági nehézségekből valamennyi szereplőnek ki kell vennie a részét, azonban a szolidaritásnak mindenkire vonatkoznia kell. Az iparűzési adó felfüggesztése csak néhány száz önkormányzatot érintett volna, míg a mostani adóstop a helyhatóságok nagy részének gazdálkodását befolyásolja.

A Karc FM Hangoló című műsorában 2020. december 7-én elhangzott interjú újra meghallgatható:

https://www.mixcloud.com/karcfm/alkotmányjogi-értelmezést-kérhetnek-az-önkormányzatok-az-adóstop-miatt-hangoló-2020-12-0/

 

Forrás: karcfm.hu