Pártpolitika helyett szakmapolitikát!

2021. 01. 28. | TÖOSZ hírek

A szociális ellátások infrastrukturális fejlesztése prioritás a kormányzat részéről, hangzott el a TÖOSZ Idősügyi Hálózatának 2021. január 26-ai ülésén, ahol a résztvevők kormányzati szemszögből kaphattak tájékoztatást a 2020 utáni humánfejlesztési irányvonalakról. Az eseményt követően, a nepszava.hu oldalon megjelent, „A kormány hallani sem akar az idősotthonok bővítéséről” című sajtócikk, amely sarkítva közvetíti az elhangzottakat, ezért a hiteles tájékoztatás érdekében ezúton kiegészítjük azt.

A TÖOSZ tematikus, tagjai számára bármikor nyitott és ingyenesen elérhető Idősügyi Hálózata 2020. november 3-án jött létre a Duna régió 10 országának nemzetközi konzorciumaként megvalósuló D-Care Labs projekt keretében –  amelyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Belügyminisztérium (BM) és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) is partner –  azzal a céllal, hogy az idősügy terén az önkormányzati érdekek érvényesítése mellett fókuszba helyezze a szektor fejlesztési igényeit. Az Idősügyi Hálózat – veszélyhelyzet miatti online – ülésein állami intézmények és vezetői, szakértői tartanak szakmai előadásokat, amit kérdések-válaszok, szakmai eszmecsere és közös gondolkodás követ nagy sikerrel.

Előadás a fejlesztési lehetőségekről

A január 26-ai ülésen Lengyel Zoltán főosztályvezető tartott előadást az EMMI Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkárság Projektfelügyeleti és Tervezési Főosztálya részéről a 2020 utáni humánfejlesztési irányvonalakról, amelynek során a főosztályvezető több, a téma szempontjából lényeges területet érintett. Beszámolt az aktuális pályázati lehetőségekről, a kapcsolódó dokumentumok véleményezési lehetőségéről és megemlítette azt is, hogy a Kormány részéről prioritás a szociális ellátások infrastrukturális fejlesztése is. Lengyel Zoltán számos fejlesztési lehetőséget említett meg, és nagy nyitottságot mutatott a kormányzat részéről a fejlesztési tervek tartalmának megvitatásával kapcsolatban.

A nepszava.hu cikk címválasztásának háttere

Az előadást követően résztvevői kérdés érkezett arról, hogy ha szociális ellátások infrastrukturális fejlesztése prioritás, akkor az vehető-e úgy is, hogy a bentlakásos otthonok fejlesztése és esetleg új férőhelyek kialakítása is lehetséges? A kérdező – aki egyébként egy szociális otthont üzemeltető kistelepülés polgármestere – hozzátette azt is, hogy korábban azt az információt kapta a minisztérium illetékes államtitkársága részéről, hogy az nem szerepel prioritásként.

A válasz és a cikkből kimaradt fontos részletek

Lengyel Zoltán elmondta: a szakmai prioritásokat a szakterületért felelős államtitkárságok határozzák meg, s a következő időszakban elsősorban abban szeretnék támogatni az időseket, hogy az otthonukban maradhassanak, és ott kapják meg az ellátást.  Akik esetében ez nem megoldható, a szükséges intézményi kapacitásokat a meglévők átrendezésével, racionalizálásával tervezik kezelni. Visszautalt előadására, amikor azt mondta, hogy a szociális ellátások elérhetőségének a javítása prioritás. Mint mondta, itt az új szolgáltatások létrehozására, a meglévők továbbfejlesztésére gondolt, például: meglévő férőhelyek átminősítésére, intézmények felújítására, új szolgáltatás típusok bevezetésére lehet számítani. A főosztályvezető a konkrét kérdésre vonatkozóan és általánosságban is felajánlotta a résztvevőknek, hogy ha valakinek hasonló igénye, vagy javaslata van a fejlesztési források felhasználására vonatkozóan, küldje el az általa megadott e-mail címre, minden esetben foglalkoznak a megkereséssel és megválaszolják azt.

Továbbra is konstruktív együttműködésre törekszünk

A TÖOSZ részéről továbbra is hiszünk a demokratikus értékekben és küzdünk értük, ezeknek az alapja a teljes nyitottság és a konstruktív együttműködés. Rendezvényeink többsége továbbra is sajtónyilvános, és bízunk abban, hogy a sajtó képviselői nemcsak részt vesznek és kiragadnak hangzatos féligazságokat, hanem értő figyelemmel és szakmai alapossággal teszik a dolgukat.