500 helyi vezető véleménye Európa jövőjéről az átalakulás évszázadában

2021. 02. 05. | TÖOSZ hírek

"Boldog születésnapot CEMR!" 50 ország 500 polgármestere, valamint helyi és regionális vezetői küldték közös üdvözletüket a CEMR-nak a 70. évfordulója alkalmából rendezett online ünnepségén.  A CEMR weboldalán megjelent összefoglaló magyar nyelvű változatát olvashatják.

Ezen az online videon megtekinthető az esemény, amelyen egy részletes történelmi kitekintést is tettek a felszólalók. Ebben a cikkben foglalták össze az elmúlt hetven év legfontosabb eredményeit, amit az Európai Egyetemi Intézet készített.

Az alábbiakban egy rövid összefoglaló található az előadók áttekintő elemzéseiről és inspiráló beszélgetéseiről, amelyeken rangos választott vezetők és feltörekvő fiatal szakértők szerepelnek. Milyen lehet Európa 2050-ben? Milyen csapdák és fenyegetések rejtőzködnek? Mit tehet a helyi önkormányzat annak érdekében, hogy e jövő fényes, egészséges és fenntartható legyen? Olvassa tovább, hogy megtudja.

„A beszélgetés”: miért van szüksége Európának erős helyi szintre

A panelbeszélgetés során a polgármesterek, választott képviselők felsorolták a helyi önkormányzatok eredményeit a CEMR 1951-es alapítása óta, valamint annak fontosságát, hogy a nemzeti és az uniós hatóságok bevonják a döntéshozatalba az önkormányzatokat és régiókat, mint a polgárokhoz legközelebb álló kormányzati szinteket.

Annemarie Jorritsma, a holland szenátus tagja és a CEMR volt elnöke hangsúlyozta, hogy a helyi önkormányzatokat meg kell hallgatni, mint az egyetlen kormányzási szintet, amely közvetlenül bevonja a polgárokat a mindennapokba. "A helyi szint az egyetlen hely, ahol az emberek egyszerű polgárokkal találkoznak, nemcsak azokkal, akik képviselik az egyik vagy másik érdeket" - mondta.

Poitier polgármestere, Léonore Moncond’huy a klíma-vészhelyzetre ébredt fiatal politikusok új generációjához tartozik. Megerősítette véleményével a CEMR fontosságát a tudásmegosztás és az érdekképviselet szempontjából annak érdekében, hogy az Európai Unió közelebb kerüljön a polgárokhoz. Moncond’huy gyakorlati intézkedéseket szeretne az állampolgárok és a helyi önkormányzatok bevonására az EU projektjeibe, különösen a Next Generation EU pandémiát követő helyreállítási programjába. "Közvetlenebb kapcsolatra törekszem Európa, a polgárok és a helyi képviselők között" - mondta. „A helyi önkormányzatokat sokkal közelebb kell engedni az európai projektek irányításához, és erre a 2021-es év nagyszerű lehetőség.”

Christoph Schnaudigel, a CEMR társelnöke és Karlsruhe megye elnöke kiemelte az európai helyi önkormányzatok múltbeli eredményeit, nevezetesen a francia-német megbékélést helyi szinten és a CEMR folyamatos növekedését az 1950-es évek óta. "A fő eredmény az, hogy kifejlesztettünk egy közös platformot, ahol közös érdekeinket is megvédhetjük" - mondta. "A következő 70 évben ugyanolyan fontos lesz, hogy megtaláljuk a közös pontokat a különböző küldöttségek és a különböző területek országai között."

„A jövő formálása” az éghajlati vészhelyzet kezelésével

Két európai főváros polgármestere következett ezután, egy fiatal klímaaktivista és az EU első „milleniumi” biztosa, akik együtt beszéltek az éghajlatváltozásról, valamint a városok, a fiatalok és az innováció lehetőségeiről, hogy véget vessenek ennek a súlyos veszélynek. A fenntartható gazdaságra való áttéréshez nemcsak a kormány és az üzleti élet, hanem az egyének életmódjának megváltoztatása is szükséges. De hogyan lehet ilyen társadalmi változásokat kiváltani?

Párizs polgármestere, Anne Hidalgo megerősítette, hogy a városok vezető szerepet játszhatnak a többszörös - környezeti, egészségügyi, gazdasági és demokratikus - válságok kezelésében, amelyekkel társadalmaink küzdenek. "A városok nagyon gyakorlatias politikákat folytathatnak - például a mobilitás, az építkezés és a lakhatás, vagy az állampolgári részvétel terén" - mondta. "Szerencsénk van Európában, hogy városainkban olyan polgármesterek vannak, akik szinte valamennyien komolyan veszik az éghajlati kérdéseket". Hidalgo megfigyelte, hogy a médiában mutatkozó bizonyos polémiák ellenére a párizsiak széles körben támogatták az életmód olyan változásait, mint a gyaloglásra vagy kerékpározásra való áttérés a városi közlekedésben.

Katarzyna Smętek lengyel ifjúsági éghajlati aktivista úgy érvelt, hogy a fiatalok napjainkban a változás döntő mozgatórugói lesznek, hiszen ők egy energikus, kozmopolita generáció tagjai, amely képes mozgósítani az idősebb generációkat szüleik és nagyszüleik révén. "Az embereknek együtt kell küzdeniük a klímaváltozás kezelése érdekében" - mondta.

Fernando Medina, Lisszabon polgármestere áttekintést adott a világjárvány utáni időszak fenyegetéseiről. Ezek közé tartozik a gazdasági nyomás a környezetileg fenntarthatatlan korábbi élet felé, hatalmas gazdasági és társadalmi károk, valamint a jobboldali populizmus térnyerése. "A nagy kihívás az, hogy a fellendülés a sokkal erősebb éghajlatváltozás, a nagyobb társadalmi befogadás és a demokratikusabb részvétel felé vezető változás idejévé váljon" - mondta. Medina megjegyezte, hogy az EU reakciója a pandémiára sokkal gyorsabb és pozitívabb volt, mint a 2010-es évek pénzügyi válságában. Lisszabon 2020-ban elnyerte az áhított európai zöld fővárosi díjat, ami Medina szerint nemcsak a múltbeli környezeti intézkedések elismeréséről szólt, hanem az egészségre és az éghajlatra irányuló jövőorientált együttműködés felépítéséről is.

Virginijus Sinkevičius, a 30 éves környezetvédelmi, óceánügyi és halászati ​​biztos kiemelte a fenntartható társadalmak létrehozásának főbb területeit. A hulladékmentes körforgásos gazdaságra való áttérés, a szennyezésmentes technológiákba történő befektetés és a biológiai sokféleség csökkenésének visszafordítása mellett érvelt. Az EU klímapaktumát pontosan azért alakították ki, hogy bevonja az állampolgárokat, a vállalkozásokat és a helyi önkormányzatokat ezekbe a kérdésekbe, és elősegítse a szükséges együttműködést az egész társadalomban. Optimista volt az önkormányzatok hozzájárulási képességével kapcsolatban. "A városok mindig a zöld innovációk és az új technológiák központjai" - mondta Sinkevičius. "Ezek azok a helyek, ahol valóban látható az életmód átalakulása."

DiverCity”: A sokszínűség lehetőségeinek megragadása

A tudósok megállapították, hogy ha rossz az önkormányzati vezetés, és többféle ember települ a városba, az a társadalmi bizalom és a társadalmi tőke csökkenéséhez vezet. Ez még fontosabbá teszi a megfelelő szakpolitikákat a növekvő sokszínűség maximális kihasználása és mindenki lehetőségeinek kiaknázása érdekében.

Bart Somers, a belgiumi Mechelen polgármestere megosztotta tapasztalatait arról, hogy miként vált sikeressé ma már rendkívül változatos városában. Míg Somers maga egy tizennegyedik generációs Mechelen-i, ma az ott született emberek fele külföldi származású. A polgármester három kulcsfontosságú cselekvési területet emelt ki: befektetések a rendőrségbe és a szociális szolgálatokba, hogy biztonságos és tiszta legyen a város (különben a lakosok nem bíznak az önkormányzatban és bűnbakot keresnek); az esélyegyenlőség és a társadalmi mobilitás előmozdítása; és intézkedések meghozatala az emberek társadalmi keveredése és a szegregáció elleni küzdelem érdekében. "Számos európai városban monokulturális környezet szigeteiben élünk" - mondta Somers. "Mechelenben megpróbáljuk összekeverni az iskolákat és a sportklubokat, így az emberek nem különülnek el egymástól és nem lesznek idegenek többé."

Aleksandra Dulkiewicz, Gdansk lengyel polgármestere nemrég emlékezett meg elődje, Paweł Adamowicz két évvel korábbi tragikus merényletéről. Elmondta, hogy a polgárok a tragédia után jöttek össze. Az intenzíven polarizált nemzetpolitikai légkör ellenére, amely gyakran nem kedvez a kisebbségeknek, Gdansk kifejezetten nyitott város akart lenni. "Minden nap megpróbálunk lépésről lépésre létrehozni egy olyan várost, ahol a nyitottság és a mindenkivel szembeni egyenlő bánásmód a mindennapi élet része" - mondta Dulkiewicz. "Olyan hellyé akarom tenni Gdanskot, ahol minden ember otthon érzi magát."

Eközben Noella Coursaris Musunka nemzetközi topmodell és az afrikai lányokat oktató civil szervezet, a Malaika alapítója megosztotta tapasztalatait afrikai származású európaiaként és emberbarátként. Arról érvelt, hogy javítani kell az alapvető infrastruktúrát, például a folyóvizet Afrikában a fejlődés megkönnyítése és az oktatás fokozása érdekében.

„Képzeljük el Európát 2051-ben”: a futurista szemüvegen keresztüli világ

A jövő emberei következtek a http://citiesofpeople.com/en/   webhelyről, akik áttekintést adtak a kormányzás történetéről és arról, hogy a jövőről gondolkodás miként segítheti lehetővé a hosszú távú tervezést. A polgármesterek, választott vezetők saját tapasztalataikkal válaszoltak.

James Jamieson, a Bedfordshire központi kerületének képviselője, tanácstagja és az Önkormányzati Szövetség (LGA) elnöke hangsúlyozta, hogy hosszú távú elmozdulást tapasztalunk a decentralizált kormányzás felé. Ennek oka, hogy az állampolgárok jobban bíznak a helyi önkormányzatokban, és az önkormányzatok képesek voltak összefogni a helyi közösségeket a COVID ellen és a fenntarthatóság érdekében. A technológia és a távmunka azt is lehetővé tenné, hogy több ember éljen kisebb közösségekben. "A jövő modellje egy összekapcsolt közösség, nem pedig felülről lefelé irányuló központi kormányzat" - mondta Jamieson.

Eva Maydell, bolgár EP-képviselő, az Európai Mozgalom Nemzetközi elnöke hangsúlyozta a jövő technológiáinak és a technológiabarát megközelítés fontosságát a befogadás és a zöld átmenet megvalósításában. Különösen optimista volt a kilátásokkal kapcoslatban a vidéki területek újjáélesztése kapcsán. "Amikor 2051-ben Európáról beszélek, nem csak a nagyobb városokat képzelem el" - mondta Maydell. "Döntő fontosságú elgondolkodni azon, hogy segítsünk-e a vidéki térségek életképességének megőrzésében."

Szaloniki polgármestere, Konstantinos Zervas hangsúlyozta a városok döntő fontosságát, amelyek a Föld felszínének 3% -át és az emisszió 72% -át képviselik, valamint az innovációt az éghajlat kezelésében. "Az éghajlatváltozás és az innováció a két globális megatendencia" - mondta. "Fontos megvizsgálni a két tényező kölcsönhatását." Thesszaloniki 24 évszázados múltját, vonzó tengerparti fekvését és egymillió lakosának értékeit szeretné kamatoztatni, hogy ne csak a turizmus, hanem az élvonalbeli egyetemek és az innováció regionális központjává váljon.

Gunn Marit Helgesen, a CEMR társelnöke és az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának (CLRAE) alelnöke zárta a sort, pozitívan szemlélve a helyi és regionális önkormányzatok jövőbeli hozzájárulását Európához. "Politikai prioritásaink nagy lehetőséget kínálnak az egységes, békés és demokratikus Európa számára" - mondta.

Apostolos Tzitzikostas, a Régiók Bizottságának elnöke, Maimunah Mohd Sharif, az ENSZ Habitat ügyvezető igazgatója és Mohamed Boudra, az UCLG elnöke gratuláló üzeneteket küldött a CEMR születésnapján, mindez elérhető a CEMR YouTube csatornáján.

Forrás: www.ccre.org