Videókonferencia az ÁSZ és a TÖOSZ között

2021. 03. 10. | TÖOSZ hírek

Erőfeszítéseket tesznek az önkormányzatok az integritásuk erősítése érdekében, az önkormányzati vezetők hasznosítják az ÁSZ értékelésének tapasztalatait – emelte ki Domokos László elnök, a TÖOSZ elnökével, Schmidt Jenővel folytatott videókonferencia megbeszélésen. Az Állami Számvevőszék az egészségügyi veszélyhelyzetben is kiemelt figyelmet fordít a törvényben meghatározott tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységére. Az önkormányzati érdekszövetségekkel évente megszervezett találkozóknak is ez a célja.

Az Állami Számvevőszék kiemelt célként kezeli, hogy az ellenőrzéseken, javaslatokon és elemzésein keresztül szakmailag megalapozott iránymutatást nyújtson a közpénzt felhasználó intézményeknek, saját működési-gazdálkodási rendszerük fenntarthatóvá, költséghatékonyabbá és átláthatóbbá tételéhez, az irányítási rendszerek megerősítéséhez, valamint az integritás szemléletű működés elveinek alkalmazásához. Az ÁSZ vezetői az ellenőrzési tapasztalatok megosztása és a „jó gyakorlatok" széles körű terjesztése érdekében 2010 óta évente találkoznak az önkormányzati érdekszövetségek vezetőivel.


Tekintettel a koronavírus-járvány következtében elrendelt egészségügyi veszélyhelyzetre az idei találkozókat is videókonferenciák keretében szervezi meg az ÁSZ. Elsőként a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnökével, Schmidt Jenővel egyeztetett Domokos László, az ÁSZ elnöke. A megbeszélésen részt vett Holman Magdolna, az ÁSZ alelnöke és Salamon Ildikó felügyeleti vezető is.


Domokos László a megbeszélésen rámutatott: minden önkormányzat és önkormányzati vezető előreléphet a korrupció elleni védettség területén az Állami Számvevőszék rendszerszintű értékelése alapján. Felidézte: Az ÁSZ – a 2021. január 29-én nyilvánosságra hozott jelentéseiben – első alkalommal értékelte egyidejűleg az összes magyarországi önkormányzat és hivatalaik integritását – korrupció elleni védettségét –, illetve a működést meghatározó lényeges szabályozási környezetük kialakítását.

 

Erőfeszítéseket tesznek az önkormányzatok az integritásuk erősítése érdekében, az önkormányzati vezetők hasznosítják az ÁSZ értékelésének tapasztalatait – emelte ki Domokos László elnök, a TÖOSZ elnökével, Schmidt Jenővel folytatott videókonferencia megbeszélésen.


Domokos László elmondta: az elmúlt hetekben az ÁSZ több mint száz visszajelzést kapott önkormányzatoktól, és ezekből az látszik, hogy az önkormányzati vezetők a világjárvány időszakában is nagy erőfeszítéseket tesznek a magyarországi települések korrupció elleni védettségének további erősítése érdekében. Hangsúlyozta: az érintett önkormányzati vezetőknek a megtett intézkedések tekintetében lehetőségük van belső ellenőrzést végeztetni, amelynek eredményét megküldhetik az Állami Számvevőszéknek is. Már több ilyen tájékoztatást kapott az ÁSZ önkormányzatoktól.


Schmidt Jenő, a mintegy 1700 önkormányzatot – tehát az ÁSZ által értékelt települések több mint felét – tömörítő TÖOSZ elnöke nagy eredménynek nevezte, hogy az ÁSZ eljut minden önkormányzathoz. Mint mondta: fontos, hogy a településvezetők előrelépjenek és megszüntessék a feltárt hiányosságokat. Ebből a szempontból nagyon fontos az ÁSZ iránymutatása – hangsúlyozta Schmidt Jenő.


Domokos László kitért az ÁSZ honlapján elérhető öntesztekre, amelyek az önkormányzatoknak is támogatást biztosítanak a szabályos működés és gazdálkodás érdekében. Schmidt Jenő erre reagálva elmondta: az ÁSZ összegző elemzései és öntesztjei rendkívül hasznosak minden önkormányzatnak, ezért a TÖOSZ 1700 tagönkormányzatának figyelmét célzottan felhívják arra, hogy használják az ÁSZ tudásmegosztó eszközeit, illetve tudásmegosztó termékeit, cikkeit.


A megbeszélésen szó esett még az önkormányzatok tulajdonában lévő gazdasági társaságok értékeléséről. Domokos László kiemelte, hogy ezek szabályosságát is erősíteni kell, amihez az ÁSZ további rendszerszintű értékeléssel járul hozzá. Továbbá az önkormányzati beruházások szabályos és eredményes lebonyolítása szintén fókuszba került az eszmecserén. Schmidt Jenő mindkét területet kiemelt jelentőségűnek nevezte, hiszen ezek hatással vannak az egyes önkormányzatok stabil működésére, illetve a helyben élők mindennapjaira.

 

Schmidt Jenő, a mintegy 1700 önkormányzatot – tehát az ÁSZ által értékelt települések több mint felét – tömörítő TÖOSZ elnöke nagy eredménynek nevezte, hogy az ÁSZ eljut minden önkormányzathoz. Mint mondta: fontos, hogy a településvezetők előrelépjenek és megszüntessék a feltárt hiányosságokat.


A felek egyetértettek abban, hogy a koronavírus-járvány, illetve a járvány elleni védekezés az önkormányzatokat is számos nehéz kihívás elé állítja, így rendkívül nagy jelentősége van a szabályosságnak, amihez az önképzésen keresztül vezet az út. Az ÁSZ elnöke és a TÖOSZ elnöke az eszmecsere végén egyetértettek abban, hogy az együttműködésnek most különösen nagy jelentősége van, ezért a következő időszakban is folyamatos lesz az eszmecsere az Állami Számvevőszék és a mintegy 1700 önkormányzatot tömörítő Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége között.

 

Forrás: ÁSZ

Szerző: Horváth Bálint, Sajtó- és Kapcsolattartási Osztály