Megkapta az ELoGE akkreditációt a TÖOSZ

2021. 04. 09. | ELoGE

Az Európa Tanács Európai Kiváló Kormányzás Védjegy (ELoGE) akkreditálásáért felelős European Stakeholders’ Platform 2021. március 29-ei ülésén elfogadta a TÖOSZ kérelmét és 2024 júniusáig ELoGE akkreditációt adott részére, amelyet a Szövetség szakmai partnereivel együttműködésben hajthat végre. Az adaptációs folyamat már elkezdődött annak érdekében, hogy a magyar ELoGE program valós önkormányzati működésre legyen szabva és ezek alapján kaphassák meg - már az idei évben is - a magyar önkormányzatok ezt a rangos elismerést.

A TÖOSZ 2021. március 1-jén nyújtotta be akkreditálási kérelmét az Európa Tanácshoz, a nemzeti szintű együttműködéshez pedig sikeresen felkérte a Belügyminisztériumot, a Magyar Faluszövetséget, a Kisvárosok Szövetségét és a Homo Oecologicus Alapítványt.

Az Európa Tanács Európai Kiváló Kormányzás Védjegy akkreditációjáért felelős döntőbizottság, amely az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának kibővített elnöksége, március 29-ei – online – ülésén a TÖOSZ képviseletében Kolin-Sabján Katalin nemzetközi titkár adott tájékoztatást és válaszolt a feltett kérdésekre a nemzetközi Platform tagjainak a TÖOSZ akkreditációs kérelmével, elképzeléseivel kapcsolatban.

Az Európa Tanács akkreditáció pozitív elbírálásáról tájékoztató levelében kiemeli, hogy az egyes kérelmek elbírálásakor figyelembe vették a COVID-19 esetleges korlátozásainak hatását az akkreditációt benyújtó szervezetek működésére, emellett jó kormányzás terén szerzett tapasztalatukat, kapacitásukat és tapasztalataikat, a nemi dimenziót és szempont volt a civil társadalom bevonása is.

Az ELoGE-ról 

Az Európai Kiváló Kormányzás Védjegy egy általános minőségi megjelölés, amelyet a résztvevő államok azon települései nyerhetnek el, amelyek a Jó Kormányzás 12 Alapelvét megvalósították. A Védjegy tulajdonképpen azt tanúsítja, hogy az azt elnyerő helyi önkormányzat az önkormányzás egy minőségileg magasabb szintjét érte el.

A Védjegy bevezetése az Európa Tanács és a nemzeti partnerek (kormányok, önkormányzati érdekszövetségek) közötti együttműködésen alapul, ugyanis a Védjegyet alkalmazni kívánó nemzeti partnereknek egy megállapodást kell aláírnia az Európa Tanáccsal. A megállapodás a Védjegy odaítélésével kapcsolatos szabályokat tartalmazza.

A Védjegy elnyerésére pályázó helyi önkormányzatok értékelését, illetve a Védjegy viselésére méltó helyi önkormányzatok kiválasztását nemzeti bizottságok végzik, amelyek független szakértőkből állnak. A bizottságok e munkájuk során az ún. jó kormányzás táblázat/mátrix értékelési rendszerét veszik alapul.

Az Európai Kiválósági Díj az Európa Tanács által alapított díj, amelyet a Tanács a Védjegy elnyerésének nemzeti eredményeit figyelembe véve a legjobb európai gyakorlatot folytató helyi önkormányzatoknak ítéli oda egy évre, egy kristály dodekaéder formájában, aminek 12 oldalára a jó kormányzás 12 alapelvét rögzítették. A magyar program kialakítása Kolin Péter projektmenedzser koordinálásával folyik, a kiírást júniusban jelentetjük meg, hogy október végéig jelentkezzenek azok a demokrácia iránt elkötelezett polgármesterek, akik nemcsak jól vezetik a településüket, hanem ezt szívesen meg is mutatják mindenkinek.

 


A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Belügyminisztérium, a Magyar Faluszövetség, a Kisvárosok Szövetsége és a Homo Oecologicus Alapítvány képviselői alkotják a nemzeti platformot, amelynek tagjai döntéshozó fórumként a szakértők által előkészített szabályok mentén ítélik oda évről-évre a védjegyet a pályázó önkormányzatoknak.