Béremelést kérnek dolgozóiknak az önkormányzatok

2021. 05. 10. | A TÖOSZ a médiában

Túl sok meglepetést nem okozott a 2022. évi költségvetési tervezet a települési önkormányzatok számára, a feladatfinanszírozási támogatások összege is nagyjából ugyanakkora, mint 2021-ben. Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke a Világgazdaságnak nyilatkozott.

"Pozitív az önkormányzatok számára, hogy visszaáll a normál rend a helyi iparűzési adónál, a gépjárműadót azonban nem kapják vissza, az állami bevételi forrás marad"

– mondta a Világgazdaságnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Mint hozzátette, fejlesztésekre számos uniós forrás áll majd az önkormányzatok rendelkezésére, illetve folytatódik a Magyar falu program is, amelynek keretében 2022-ben 93 milliárd forint jut majd a községeknek.

Meglátása szerint azonban szükség lenne az utóbbi keretösszegét megemelni 50 milliárd forinttal, amelyet a belterületi utak és járdák felújítására és építésére fordíthatnának a települések. Az elmúlt húsz évben nem volt nagyobb, belterületekre kiterjedő útfelújítási program, a legtöbb önkormányzat pedig önerőből ezt nem tudja megvalósítani – hangsúlyozta.

A TÖOSZ elnöke a költségvetési tervezet negatívumaként említette, hogy a működési támogatások összege csak minimálisan nő, ez is kizárólag a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésének tudható be. Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) csütörtöki ülésén a tagok megszavazták, hogy a feladatfinanszírozásnál a jelenlegi 5,49 millió forintról 6,5 millió forintra emelkedjen a köztisztviselők támogatása, mivel az elmúlt tíz évben az önkormányzatok köztisztviselői nem kaptak béremelést, és emiatt egyre nő a feszültség.

"Ha egy önkormányzat felvesz egy fiatal pályakezdőt, akkor a bértábla alapján az szja-mentesség alá eső fiatal többet fog keresni, mint az a köztisztviselő, aki már 25 éve az önkormányzatnál dolgozik"

– emelte ki Schmidt Jenő. A legtöbb önkormányzatnak pedig nincs arra saját forrása, hogy emelje a fizetéseket. Az ÖNET javaslatát az önkormányzati államtitkár felterjeszti majd a kormánynak, amely dönthet az esetleges emelésről.

A települési önkormányzatok zöme a működési támogatások emelkedését várta volna, de a tervezet nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. „A településüzemeltetés és a közművelődés ügyében sem hoz változást az új költségvetés, orvosi ügyeletre viszont több forrás juthat, amely az OEP költségvetésében támogatásként jelenhet meg. Ugyanakkor szükség lenne arra, hogy az orvosi ügyelet biztosítására fordítható 3 milliárd forint további 5 milliárd forinttal emelkedjen” – tette hozzá a TÖOSZ elnöke.

Forrás: vg.hu