Európai Zöld Megállapodás: Klímasemleges mobilitás Európa falvaiban, városaiban

2021. 05. 11. | Nemzetközi hírek

Hallgassa meg egy finn kistelepülés, Lappeenranta képviselőjét, Köln polgármesterét, a Brüsszeli Régió és Luxemburg önkormányzatának képviselőjét arról, hogy milyen lehetőségei, tevékenységei vannak ezeknek a területi szereplőknek a klímasemlegesség érdekében. Az EU Régiók Bizottsága által szervezett online konferencia három nyelven (angol, német, francia) 2021. május 17-én 15.30 és 18.00 óra között.

A háttérről:

Az Európai Zöld Megállapodás célja, hogy 2050-ig éghajlat-semleges Európát hozzon létre. Ehhez számos politikai területen jelentős változtatásokra van szükség, amelyek számos ágazatra nézve komoly hatással bírnak, érintve az ipart, a szolgáltatásnyújtást és a polgárok viselkedését. Az egyik releváns terület a közlekedés, amely ösztönöz bennünket a mobilitási koncepciók újragondolására, a város- és területrendezés kiigazítására, valamint a technikai innováció és a digitalizáció optimális kihasználására.

 A régiók, a városok és az önkormányzatok kulcsszerepet játszanak az ilyen politikák bevezetésében és ezen intézkedések alkalmazásában. A fenntartható és intelligens mobilitási tervek kidolgozása, a tömegközlekedési szolgáltatások finanszírozása és szervezése, tiszta járművek vásárlása, az új mobilitási szolgáltatások támogatása, az összekapcsolhatóság biztosítása, a különböző közlekedési módok kombinációjának elősegítése - mind az ő felelősségükbe tartoznak.

 A helyi és regionális önkormányzatok profitálhatnak az ismeretek, a tapasztalatok és a bevált gyakorlatok megosztásából, hogy felgyorsítsák és kezelhessék az éghajlat-semleges mobilitás felé vezető európai átmenetet. Az esemény első részében a helyi, városi és regionális szintű képviselők bemutatják tapasztalataikat, részletezik a kihívásokat, és megvitatják azokat az eszközöket és gyakorlatokat, amelyek céljaik eléréséhez vezetnek az éghajlat-semleges mobilitás terén. Ezenkívül egy határokon átnyúló perspektíva megmutatja, hogyan lehet áthidalni a szomszédos országok közötti különbségeket.

 Három szekció-szoba kínál teret az interaktív cseréknek a plenáris részt követően. A webinárium ezen része az éghajlat-semleges mobilitásra való sikeres és hatékony áttérés különböző lehetőségeire összpontosít: Hogyan lehet aktív párbeszédet kialakítani az állampolgárokkal, növelni a részvételt és megszerezni a szükséges támogatást? Hogyan lehet finanszírozni a fenntartható és intelligens mobilitást, és milyen finanszírozási lehetőségek és programok állnak rendelkezésre? Milyen további tényezők léteznek és szükségesek az éghajlat-semleges mobilitási politikák végrehajtásához?

A szervezők (Régiók Bizottsága – Zöldek politikai tömörülése) felkérik a regionális, városi és helyi szintű választott képviselőket, szakértőket és zöldeket, hogy osszák meg véleményüket és tapasztalataikat. Tolmácsolás angol, francia és német nyelven lesz elérhető.

További információk, regisztráció itt:

https://euconf.eu/greens/green-deal-in-regions-and-cities