Schmidt Jenő: Az önkormányzati vagyonnal nem szabad játszani. Ha kell, tessék megvenni.

2021. 05. 28. | TÖOSZ hírek

A hazai önkormányzati bérlakások helyzetéről szóló online kerekasztal-beszélgetésen a lakástörvény tervezett módosításával kapcsolatban azt a javaslatot tette Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, hogy a kormány – amennyiben szeretné – vásárolja meg az érintett önkormányzati lakásokat a piaci ár 75%-áért és utána rendelkezzen vele, az önkormányzatok pedig kötelezően bérlakásépítésre, vagy felújításra fordíthassák az összeget.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége által szervezett „Veszélyben az önkormányzati lakásállomány – kerekasztal-beszélgetés a hazai önkormányzati bérlakások helyzetéről Böröcz László országgyűlési képviselő törvényjavaslata tükrében” című online fórumon Schmidt Jenő rámutatott: ha az a cél, hogy akik 1993-ban kimaradtak, és akkor nem vásárolhatták meg a főváros világörökségi részen lévő bérlakásokat, most megtehessék, akkor ugyanazokkal a feltételekkel tehessék meg azt. Tehát aki 1993. január 1-jétől hivatalosan ott él, határozatlan idejű bérleti szerződése van és nincs bérleti díjtartozása, esetleg azok vásárolhassák meg az érintett önkormányzati bérlakásokat – mondta az elnök.

Kiemelte, hogy az önkormányzatok „nem jöhetnek ki nagy vagyonvesztéssel, akkor meg kell tőlük vásárolni és az állam felajánlhatja azoknak, akik benne élnek.”

Arra a moderátori felvetésre, hogy az eredeti tervezet módosulni látszik, és ezzel párhuzamosan elindulhat valamiféle közös gondolkodás az önkormányzati bérlakás-politikáról, Schmidt Jenő azt válaszolta: el kell dönteni, hogy legyen önkormányzati bérlakáspolitika, vagy magánbérlakás-rendszer legyen. Mint mondta: ez utóbbit nem tartaná jónak, mert a helyi közösségek mindenre oda tudnak figyelni, polgármesterként továbbra is az önkormányzati bérlakásállomány fejlesztését tartja helyesnek.

A kerekasztal-beszélgetésről készült felvétel visszanéthető: