Több mint 35 milliárdot osztanak szét a települések között

2021. 07. 08. | A TÖOSZ a médiában

A Magyar falu program keretében a héten már 9,3 milliárd forintot kaptak a települések, illetve 25,8 milliárd forintra pályázhattak az önkormányzatok a Belügyminisztérium kiírásán, a támogatást a feladatellátást szolgáló fejlesztésekre költhetik. A TÖOSZ elnöke szerint fontos, hogy a kistelepülések pályázati forráshoz jussanak, önerőből ugyanis nem tudnák finanszírozni az említett feladatokat – írta a VG.hu. 

A szokásos évi 5 milliárd forint helyett idén 25,8 milliárd forintra pályázhattak az önkormányzatok, a támogatást a feladatellátást szolgáló fejlesztésekre költhetik.

Minden évben kiírja a Belügyminisztérium a belterületi utak, az önkormányzati ingatlanok és a sportlétesítmények fejlesztését célzó pályázatot, amelyek közül 3 milliárd forintot az utakra költenek a települések, 1-1 milliárdot a másik két célra, és a megemelt költségvetési keret mellett is ezek az arányok maradtak

– mondta a Világgazdaságnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke (TÖOSZ). Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára arról számolt be, hogy az 1498 pályázóból 1434 település részesül támogatásban, belterületi utak felújítására 1220 önkormányzat nyert forrást, 177 intézményfejlesztésekre, illetve 27 új sportlétesítmény kialakítását támogatta a minisztérium, valamint 56 meglévő intézmény fejlesztését. A nyertes önkormányzatok közül 881 település, illetve városrész kétezer lakos alatti, 432 pedig kétezer és tízezer lakos közötti lélekszámú.

A TÖOSZ elnöke szerint fontos, hogy a kistelepülések pályázati forráshoz jussanak, önerőből ugyanis nem tudnák finanszírozni az említett feladatokat. Hasonló célt szolgál a Magyar falu program is, amelynek keretében a héten 9,3 milliárd forintot kaptak a nyertes pályázók. Ezt óvodai és közterületi játszóterek fejlesztésére, temetők felújítására, valamint falusi civilszervezetek ingatlan-, jármű- és eszközbeszerzésére, illetve rendezvényekre fordíthatják.

A játszótereken gyorsan kopnak az eszközök, így folyamatos cserére szorulnak, illetve mindig szüksége van forrásra a temetőknek is, most a belső utak építéséhez szükséges anyagköltségre pályázhattak

– emelte ki Schmidt Jenő. Hozzátette, a gépjárműadó elvétele óta a korábbinál nagyobb szükség van a civilszervezetek támogatására, 2600-2700 településen ugyanis nincs olyan bevétele az önkormányzatoknak, amelyből biztosíthatná ezek működését.

A TÖOSZ elnöke szerint a fenti pályázati célok mellett

szükség lenne fejlesztésekre a szociális- és gyermekétkeztetést ellátó konyhák infrastruktúrájának korszerűsítésére is, valamint a gyermekjóléti és egyéb szociális szolgálatok gépjárműveinek korszerűsítésére is szükség lenne.

Továbbá a közterületek rendezéséhez szükséges gépbeszerzés támogatására is jelentős az igény a települések részéről – tette hozzá.

A teljes cikk ITT olvasható

Forrás: VG.hu