ELoGE háttéranyagok - Ezúttal az első alapelv: Választás

2021. 08. 24. | ELoGE

A következő időszakban rendszeresen hozunk néhány gondolatot, amelyhez kapcsolódóan részletes anyagokat is kínálunk. Mindezt az Európai Kiváló Kormányzás Védjegy (ELoGE) program keretében, a jó helyi önkormányzás jegyében tesszük, a 12 alapelv mentén. Amennyiben Ön ezeket látva úgy érzi, hogy jó szinten áll önkormányzata a jó kormányzás kiválóságában, ne habozzon, szerezze meg az Európai Kiváló Kormányzás Védjegyet! Ezúttal az állampolgárok részvétele, tisztességes lebonyolítása, a képviselet összetétele kapcsán az önkormányzatok és az állampolgárok döntésekbe való bevonása a témánk.

Íme pár nehézség, amelyekkel az önkormányzat találkozhat a részvételi döntéshozatal során:

•        előfordulhat, hogy a polgárok vagy az érdekelt csoportok nem teljesen értik a szóban forgó témákat;

•        nem biztos, hogy képesek gyorsan reagálni, vagy gyakorlati/ megvalósítható ötletekkel előállni;

•        és egyes esetekben a részvételi demokrácia iránti lelkesedés korlátozott lehet.

A döntéshozatali folyamatban való részvétel formáinak és normáinak kialakításakor figyelembe kell venni az állampolgárok részvételére vonatkozó kihívásokat és lehetőségeket. Fontos hangsúlyozni, hogy a közügyekben való aktív részvétel kétirányú:

•        a hatóságoknak biztosítaniuk kell a közösség minden csoportja számára, beleértve a kevésbé kiváltságos és legkiszolgáltatottabb csoportokat is, hogy valóban beleszólhassanak a közéletbe;

•        Ugyanakkor az állampolgárok felelőssége, hogy érdeklődjenek a helyi ügyek iránt és, hogy gyakorolják részvételi és demokratikus jogaikat is.

Minden polgárnak joga kell, hogy legyen beleszólni helyi közügyekben, függetlenül a helyi közösség méretétől vagy a képviselet típusától. Fontos, hogy a közösségek elégedettek legyenek a döntési folyamat befolyásolásának lehetőségeivel, és hogy az ő érdekeiket képviselők meghallgassák őket.

Olvasson bővebben a témáról a 1. alapelvhez kapcsolódóan: ITT

Az Európai Kiváló Kormányzás Védjegyről bővebben és jelentkezés önkormányzatok részére:

 http://xn--tosz-5qa.hu/news/706/73/Felhivas-Europai-Kivalo-Kormanyzas-Vedjegy-ELoGE-elnyeresere/