Elnökségi ülést tartott a TÖOSZ

2022. 03. 09. | TÖOSZ hírek

A TÖOSZ elnökségének tagjai a Szövetség 2022. március 9-ei ülésén tájékoztatót hallhattak a gyermekétkeztetés helyzetéről, valamint a gyermekjóléti-családsegítő szolgálatok és a települési önkormányzatok együttműködéséről Dr. Simon Attila István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért felelős helyettes államtitkárának előadásában. Az ülésen az elmúlt időszak önkormányzatokat és a Szövetséget érintő kérdései is napirendre kerültek.

Dr. Simon Attila István helyettes államtitkár előadásában kiemelte, hogy hogy az elkezdett fejlesztések jó irányba haladnak, ezt folytatják a jövőben is. Megköszönte mindenkinek a COVID járvány alatti munkáját, főleg azoknak, akik a teljes lezárás alatt próbálták megszervezni a rászorulók segítését. Mint mondta, a rendszer nagyon jól vizsgázott, sőt még inkább az emberek, akik a munkájukon és erejükön felül teljesítettek. A szociális gyermekétkeztetés kapcsán kiemelte, hogy a 2010-es 31,1 milliárd forint helyett 87,2 milliárdra nőtt az állami támogatás összege. A 2018-ban létrejött az óvodai, iskolai szociális segítő tevékenyság, a státuszok 75-80%-a betöltött. Cél minél közelebb lenni a családokhoz, minél hamarabb felderíteni a bajt és biztosítani a segítséget - mutatott rá a helyettes államtitkár. 

Schmidt Jenő elnök az étkeztetéssel kapcsolatban elmondta, hogy véleménye szerint a kistelepülések jellemzően minőségileg jobb ételt biztosítanak a gyerekeknek. Látni kell, hogy a merev szabályokon engedni kellene, mert sokszor feleslegesen főzik le a sok adag ételt - tette hozzá. Rámutatott, hogy újra kellene gondolni és leülni egyeztetni a dietetikusokkal és szakemberekkel erről a kérdéskörről.

Az elnök az elmúlt időszak önkormányzatokat érintő eseményei kapcsán beszámolt Phillipe Marcheteau, a francia nagykövetség első titkárának a TÖOSZ Önkormányzati Információs és Koordinációs Központban tett látogatásáról. Elmondta, hogy a beszélgetés középpontjában a francia és a magyar önkormányzati rendszer sajátosságai, a hazai önkormányzatok helyzete, lehetőségei, a COVID-19 járvány okozta nehézségek álltak. Az elnök rámutatott, hogy Franciaországban az önkormányzatok már túlestek azon, amin most mi megyünk keresztül, hozzátette: kezdeményezik a CEMR-nál és az EU-nál egy az önkomrányzati rendszereket összehasonlító tanulmányt. Felhívta a figyelmet egy, a fenntartható, energiahatékony építkezéseket, lakásvásárlásokat, felújításokat segítő Kisokosra, a TÖOSZ közreműködésével Prof. Dr. Boros Anita A GREENOLOGY – Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont vezetője szervezésében fog megjelenni. Schmidt Jenő továbbá kiemelte, hogy a Miniszterelnökség az idei évben négymillió forinttal támogatja a TÖOSZ Polgármesternői Tagozat munkáját. Ennek keretében egy kiváló nyitórendezvényre került sor Budakeszin, és hat további rendezvényre kerül sor ebben az évben az országban.