Megtartatta idei első ülését a TÖOSZ elnöksége

2022. 02. 08. | TÖOSZ hírek

A TÖOSZ 2022. február 8-ai elnökségi ülésén részt vett, előadást tartott Dr. Berczik Ábel, a Pénzügyminisztérium államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára, Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár, Stefán László és Szabó Csaba főosztályvezetők és Peresztegi Gergely, a Pénzügyminisztérium Önkormányzati Költségvetési Rendszerek Főosztály munkatársa.

 

 

Dr. Berczik Ábel, a Pénzügyminisztérium államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára és Peresztegi Gergely, a Pénzügyminisztérium Önkormányzati Költségvetési Rendszerek Főosztályának munkatársa az önkormányzati szektort érintő, 2021. novembere óta bekövetkezett és várható feladatfinanszírozási és egyéb pénzügyi változásokról tájékoztatta kerekasztal-beszélgetés keretében a résztvevő polgármestereket. 

A helyettes államtitkár tájékoztatójában elmondta, hogy a választásokra tekintettel még előkészítő dokumentumok sem készültek, a jövő évvel kapcsolatosan még nincs tervezés, jelenleg az önkormányzatok stabilan gazdálkodnak többségében, még várják a pénzügyi beszámolókat.

Kiemelte, hogy kormánydöntés született a bérek emelkedéséről több szakágazati területen többek között a polgármesteri bérek kapcsán is, valamint kiegészítő támogatásokat kapnak az önkormányzatok több területén is normatív finanszírozás keretrében. Hozzátette, hogy szolidaritási hozzájárulás várhatóan magasabb összegben fog teljesülni, mint a számítások.  Továbbra is szándék a bölcsődei férőhelyek bővítése, akiknek jelenleg is van bent pályázat, hamarosan várhatóan pozitív elbírálásban részesül - hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.

Oláh Gábor a lezáródó TOP-os programok önkormányzati pályázatairól és a pályázatok megvalósíthatóságának további menetrendjéről szóló tájékoztatójában kiemelte, hogy a TOP-ban és a TOP+-ban 1800 milliárd forint van felhasználásra. Hozzátette, hogy már körvonalazódott egy szakmai tartalom az indulásra és 1000 milliárd forint értékben nyitottak meg pályázatokat, melynek zárását janár közepére tették.