Lázár János a TÖOSZ vezetőivel egyeztetett

2022. 06. 29. | TÖOSZ hírek

Miniszterjelölti meghallgatásán tett ígéretének megfelelően Lázár János építési és beruházási miniszter - közvetlen munkatársaival együtt - látogatást tett a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége budapesti székházában, ahol a több mint 1600 települési önkormányzat érdekeit képviselő önkormányzati szövetség vezetőivel egyeztetett. A miniszter szövetséget ajánlott és támogatást kért a TÖOSZ-tól.

Lázár János a TÖOSZ Önkormányzati Innovációs és Koordinációs központban tett 2022. június 28-ai látogatásán – melyen a minisztert Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, Dr. Juhász Tünde közigazgatási államtitkár, Lánszki Regő Balázs építésügyekért felelős államtitkár, Nagy Bálint beruházásért felelős államtitkár, Kozma Dávid kabinetfőnök és Krakkó Ákos sajtófőnök is elkísérték – egy megállapodás megkötését javasolta a TÖOSZ részére, amelyben az egyeztetés során felvetett együttműködéseket rögzítik majd. Hangsúlyozta, hogy az általános kormányzati munkába is megpróbál önkormányzati szempontokat képviselni, melyhez általánosságban is számít a TÖOSZ álláspontjára.

A miniszter felhívta a figyelmet: társadalmi egyeztetés zajlik annak érdekében, hogy megoldást találjanak arra, hogy a közpénzből finanszírozott beruházásokat hogyan lehetne jobban, fenntarthatóbban, áttekinthetőbben, „spórolósabban” megvalósítani. Mint mondta: „erre megvan a tudás a polgármesterekben, a mérnökökben, építészekben, ezt össze kell rakni és egy joganyaggá kell gyúrni”. Ennek érdekében a miniszter több érintett társadalmi szervezettel vette fel a közvetlen kapcsolatot és várja javaslataikat, így a TÖOSZ javaslatait, kezdeményezéseit is július 15-éig.

Lázár János elmondta továbbá, hogy az épített örökség, építészet, építésgazdaság és ezek szabályozása kapcsán egy nagyobb jogcsomagot készítenek elő, melynek kapcsán szintén várják a TÖOSZ véleményét, ahogy rendelkezésre állnak a folyamatban levő beruházások nehézségei kapcsán is. Mint mondta, azt szeretné, ha „szabad bejárása lenne a TÖOSZ-nak a minisztériumba”.

A miniszter támogatást kért, mert mint mondta, véleménye szerint irreálisak azok az a várakozások, hogy háborús környezetben, elhúzódó háború okozta gazdasági nehézségek közepette lehetne bővíteni a támogatottak körét és a támogatási rendszer nagyságát. Kiemelte, hogy alapvetően két terület tartozik az általa képviselt tárcához. Az egyik az állami beruházások területe, amely négy egységet jelent pillanatnyilag: az összes vasútépítést, az összes útépítést, a magasépítés nagyrészét és a vízügyi ágazatban az ivóvíz, szennyvíz, távhő és ehhez kapcsolódó korszerűsítést.

A mobilitás megteremtése kapcsán kiemelte: azt szeretnék elérni, hogy minden állampolgár számára, bármely magyar településről maximum 30 perc alatt autópálya, vagy csatlakozási lehetőség legyen elérhető. Hozzátette: olyan közlekedési viszonyokat szeretnének teremteni 2030-ig, hogy az ingázás fogalma ne jelentsen többet, mint egy óra. Hangsúlyozta: a 174 magyarországi járási központ fejlesztését kell felülvizsgálni annak érdekében, hogy az adott járási központhoz minden ember úgy jusson el, hogy ötven percnél ne kelljen többet ingáznia, bármilyen messze is lakik a központtól. Ha az embereknek megközelíthetővé válnak a járási központok és szolgáltatásaik, akkor nem fognak elköltözni a kistelepülésekről az emberek – mutatott rá a miniszter.

Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke örömét fejezte ki a minisztériummal való partnerség kapcsán és  kiemelte, hogy minden lényeges és fontos információt megosztanak a tárcával, akár közbeszerzés, beruházások, vagy egyéb önkormányzatokat érintő kérdésben. Visszautalva Lázár János gondolatára, az elvándorlás kapcsán kiemelte a megélhetés, lakhatás, közösségi közlekedés, közszolgáltatások négyesét, amely, ha rendben van, akkor az elvándorlás megáll – tette hozzá.