Tudósítás a 68. Osztrák Községnapokról

2022. 07. 04. | TÖOSZ hírek

A felső-ausztriai Welsben tartotta nagyszabású rendezvény keretében éves kongresszusát az Osztrák Községszövetség, amely 1947 óta az összesen 2093 osztrák község és város közül 2082 érdekeit képviseli szövetségi szinten, ami az osztrák lakosság mintegy 70 százalékát jelenti. Az eseményre - melyen mások mellett részt vett Karl Nehammer osztrák kancellár, Alexander van der Bellen osztrák államfő, több osztrák miniszter és tartományi vezető is - meghívást kapott a TÖOSZ vezetősége, így Schmidt Jenő elnök és dr. Gyergyák Ferenc főtitkár vettek részt az eseményen Kolin-Sabján Katalin nemzetközi titkár kíséretében. 

Dr. Walter Leiss, az Osztrák Községszövetség főtitkára, Mag. Alfred Riedl az Osztrák Községszövetség elnöke Schmidt Jenő TÖOSZ elnökkel és dr. Gyergyák Ferenc TÖOSZ főtitkárral Welsben

Ausztriában minden tartományban van egy önkormányzati szövetség, ezek országos képviselete a szintén az egyesületi jog alapján szerveződött Osztrák Községszövetség, melynek irodája Bécsben található. 1996 óta az Osztrák Községszövetség állandó irodát tart fenn Brüsszelben a nemzetközi ügyek koordinálására.

A képen (balról jobbra) Alexander van der Bellen, osztrák államfő, Karl Nehammer osztrák kancellár

A kommunális vásárral egybekötött szakmai rendezvényen felszólalt Alexander van der Bellen, osztrák államfő, aki méltatta a helyi közösségek erejét, amelyek vezetésében nagyon fontos a helyi önkormányzatok vezető szerepe, akik biztosítják, hogy egy irányba húzzon a közösség és ne széthúzzon; ami különösen fontos válságok idején.

Az ünnepélyes rendezvényen osztrák kancellár, Karl Nehammer is beszédet tartott, amelyben hangsúlyozta, hogy az önkormányzatoknak jelentős szerepe volt abban a tényben, hogy az osztrák gazdaság erősebb lett a válság előtthöz képest.

Alfred Riedl, az Osztrák Községszövetség elnöke bevezetőjében elmondta, hogy a helyi önkormányzatok nélkül nem működhetett volna a válságkezelés a járvány idején. Megfogalmazta, hogy az önkormányzatoknak közvetlenebb kapcsolatra van szüksége a tartományi és a szövetségi szinttel, hogy minél gyorsabban juthassanak célzott segítséghez feladataik ellátásához. Kihívások bőven tornyosulnak az önkormányzatok előtt az inflációs fenyegetés, a járvány és a háború hatásaira elég gondolni - hangsúlyozta az elnök.

Max Hiegelsberger tartományi elnök köszöntőjében felhívta a figyelmet, hogy 800 éves Wels városa, amely otthont adott a konferenciának. Nettó befizető Felső-Ausztria a tartományi finanszírozásban. Hangsúlyozta a különböző kormányzati szintek együttműködésének jelentőségét az emberek jóléte és a helyi szint fejlődése érdekében. Wels is jó példája a civil helyi társadalom erős hatására a demokrácia támogatására. Mint mondta, a helyiek összefogása nagy lépés lehet a gyermek és idősgondozás feladatainak ellátásában, minőségének javításában is.

Andreas Rabl, Wels polgármestere kiemelte a polgármesterek óriási felelősségét a lakosok jóléte tekintetében, hiszen, mint mondta: minden fával, amit elültetnek a települések, mérsékelni lehet a felmelegedés negatív hatásait, és növeljük a következő generáció életminőségének javítását. Az önkormányzati munkában ugyan fontos az átláthatóság, de az adatvédelem bizony megnehezíti a mindennapokat. Meg kell találni az egyensúlyt az átláthatóság és az adatbiztonság között - hangsúlyozta.

Hans Hingsamer, a Felső-Ausztriai Községszövetség elnöke arról beszélt, hogy nem volt könnyű ellenállóképességet mutatni az utóbbi évek kihívásai között. Kiemelte, hogy a közigazgatás megszervezésében és az emberek helyi igényéinek kielégítésében is helyt kellett állniuk. Az infláció még rosszabb hatással lesz majd, nehéz évekre számítanak -mondta. Hozzátette: gazdaságilag negatív trendekre számítanak a növekedésben.

A rendezvényt szakkiállítás kísérte, melynek célja, hogy az önkormányzati feladatellátást segítség az innovációk, új megoldások bemutatásával. Részletes összefoglalót az ÖNkormányzat újság harmadik negyedévi számában olvashatnak.