Város a zöldben – Pápa barnamezős beruházással pályázik a térség legélhetőbb települése címre

2022. 08. 01. | TÖOSZ hírek

A lakosságmegtartó képesség javítására, a fenntartható közösség erősítésére vonna be külső forrásokat Pápa önkormányzata, ezért indul az OTP Bank és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) által meghirdetett helyi gazdaságfejlesztési pályázaton. A célokról és a tervezett beruházások menetrendjéről a város polgármesterét, Dr. Áldozó Tamást kérdeztük.

Sok más magyarországi településhez hasonlóan Pápa városának is gondot okoz a lakosságszám csökkenése. Az önkormányzat milyen eszközökkel igyekszik megfordítani a kedvezőtlen folyamatot?

Dr. Áldozó Tamás: 2019-ben még több mint 30 ezren éltek Pápán, ez mostanra 28 ezer 500-600 közé esett vissza. Ezen a tendencián fordítani akarunk, ezért prioritásként kezeljük a település lakosságmegtartó képességének erősítését, az ehhez kapcsolódó fejlesztési terveket pedig az Európai Unió által biztosított források, valamint a további pályázati lehetőségek összekapcsolásával tervezzük megvalósítani. Pápa és Győr között jövő októberre készül el a 2x2 sávos gyorsforgalmi út, ennek köszönhetően a 37 kilométeres távolságot a mostanihoz képes feleannyi idő, nagyjából 20 perc alatt lehet majd autóval megtenni. A közlekedési fejlesztéssel Pápa a győri agglomeráció részévé válik, amelynek településein részben a városból kiköltözők, részben az ország más vidékeiről ideköltöző családok miatt emelkedik a lakosság lélekszáma, javul az életminőség. Sokan szeretnék kihasználni a Győr és a térség fejlődéséből adódó lehetőségeket. A gazdaságilag kedvező agglomerációs hatás miatt a környék települései között egyfajta verseny is kialakult, amit Pápa szeretne megnyerni.

A verseny megnyeréséhez a gyorsforgalmi út fontos, de nem az egyetlen eszköz. Milyen egyéb fejlesztéseket tervez az önkormányzat, hogy vonzóvá tegye a várost a költözést tervező családoknak?

Dr. Áldozó Tamás: Megvannak az eszközeink, megvan a stratégiánk, amelynek végrehajtását már a megelőző uniós támogatási ciklusban megkezdtük, ezt a munkát folytatjuk a jövőben.  A célunk az, hogy a térségben a legjobb életminőséget kínáló településsé váljunk, aminek két fontos eleme van: az önkormányzati, tehát bölcsődei, óvodai, egészségügyi, szociális és rekreációs szolgáltatásokat nyújtó intézményi háttér fejlesztése, valamint a vonzó természeti környezet biztosítása. Városunk egyedülálló adottságokkal rendelkezik. A klímavédelmi célokkal összhangban a megelőző uniós támogatási ciklusban 60 hektárnyi zöldterületet parkosítottunk, játszótereket alakítottunk ki, sportolási lehetőségeket teremtettünk. A folytatásban a város szívében található, elhagyatott ipari létesítményekkel teletűzdelt, az itt élők elől eddig elzárt telkek parkosítását, zöldítését szeretnénk megvalósítani. Az első lépéseket a területek megvásárlásával megtettük, a fejlesztéseket barnamezős beruházásban oldjuk meg.

Hol tartanak az előkészületek, kedvező elbírálás esetén pontosan mire tervezik felhasználni az OTP Bank és a TÖOSZ pályázatán megszerezhető támogatást?

Dr. Áldozó Tamás: A pályázatot 2023 februárjáig kell benyújtani, dolgozunk az előkészítésén, a szükséges dokumentumok összeállításán, miközben zajlik a társadalmi partnerségi egyeztetés is az érintettek között. Kedvező elbírálás esetén a pénzt a már említett barnamezős beruházás megvalósítására a TOP Plusz programban elnyert 10 milliárd forintos keretünk felhasználásának részletes, jól megalapozott kidolgozására fordítanánk. Az infláció égeti a pénzünket, ezért a fejlesztéseket szeretnék a lehető legrövidebb időn belül elkezdeni és 2024-re befejezni. Örülünk minden támogatásnak, amely segíti céljaink elérését. A mi felelősségünk, hogy ezekkel a forrásokkal jól gazdálkodjunk, megóvjuk, gyarapítsuk városunk örökségét.

Tisztában vannak a helyiek, illetve a Pápára költözést tervezők azzal, hogy milyen lehetőségek nyílnak meg számukra a fejlesztésekkel?

Dr. Áldozó Tamás: Agresszívnek kell lennünk a város imázsának formálásában. Tervezünk egy kampányt, amelyben azt mutatjuk be, hogy az út átadásával Győr szomszédai leszünk, ami új lehetőségeket nyit meg az itt élők számára. Azt is szeretnénk tudatosítani, hogy Magyarország több településétől eltérően Pápa nem csak egy „zöld város”, – ezt a meghatározást már-már közhelyesnek tartom–, mi sokkal inkább egy „város vagyunk a zöldben”. Megítélésem szerint ez lényeges különbség, amit a tervezett fejlesztések segítségével szeretnénk még átélhetőbbé, érzékelhetőbbé tenni a pápaiak, valamint az ideköltözést tervezők számára.