A TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának tagjait fogadta az államfő

2023. 01. 27. | TÖOSZ hírek

Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta kedden a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) Polgármesternői Tagozata képviseletében, az ország minden részéről érkező polgármesternőket. A találkozó középpontjában a polgármesternők családokért végzett munkája állt.

Schmidt Jenő, a TÖOSZ - melynek Polgármesternői Tagozata a nemek közötti esélyegyenlőség megteremtése céljából, a szövetség keretei között működik - elnöke köszöntőjében kiemelte, a 3174 településvezető több mint huszonkét százaléka, 696 fő női polgármester hazánkban. Véleménye szerint a következő évtizedben ez a szám biztosan feljebb fog menni és el fogja érni a negyven százalékot.

Mindez azért is különösen fontos, mert a hölgyek más szemlélettel közelítik meg ezt az olykor zord és kemény világot – mondta az elnök. „Nekünk valamilyen módon polihisztornak kell lennünk, sok mindenhez értünk egy településen, mint például a hulladékgazdálkodás, településüzemeltetés, iskolák, óvodák, vagy pályázati rendszerek” - tette hozzá.

Az önkormányzati világ színes és érdekes világ, a TÖOSZ jelmondata, a szakszerűség és szolidaritás, ezért nem politizálnak, kifejezik azon szándékukat, amit el szeretnének érni és pragmatikusan végigviszik azt, hogy mit gondolnak a jogszabályi környezetről. A következő években ez kardinális kérdés lesz, hogy milyen irányba fognak fejlődni a települések - hangsúlyozta Schmidt Jenő. Hozzátette, úgy látja, a területfejlesztési tárca ennek jó irányt szabott.

A TÖOSZ elnöke háláját fejezte ki, amiért bevezették a családbarát programokat. Mint mondta, mindennek alapja a család. Kiemelte: bízik a folytatásban és az újbóli találkozásban, melynek reményében Novák Katalin köztársasági elnököt meghívta a TÖOSZ küldöttgyűlésére, amelyen a legnagyobb taglétszámú önkormányzati érdekképviseleti szervezet több mint 1600 tagönkormányzatának képviseletében, mintegy 200 polgármester vesz részt évente az ország minden részéről.

 „Az adott településen önök nagyon sok esetben úttörőnek számítanak, önök azok, akik először töltik be nőként ezt a tisztséget és bízunk abban, hogy törik az utat az utánuk következőknek” - kezdte köszöntő beszédét Novák Katalin köztársasági elnök.

„Nekünk nőknek mindannyiunknak ez jelenthet egy bátorítást, egy bíztatást, hogy tulajdonképpen nincsen olyan plafon, ami fölé ne lehetne menni, hogyha már ilyen tisztségekről van szó. Valahol be is kell bizonyítanunk, önöknek a saját településükön, nekem itt az ország élén, hogy egy nő ugyanúgy alkalmas lehet és ugyanúgy méltó lehet egy ilyen feladatra, mint egy férfi. Erre kapunk lehetőséget akkor, amikor megválasztanak bennünket. Önöket a településükön, engem ennek az országnak a köztársasági elnökeként.” - fogalmazott az államfő.

Hangsúlyozta: ezért is hívta meg a magyarországi polgármestereket a tavaly május 14-ei beiktatási ünnepségére, - amiért köszönetet mondott mindenkinek, aki személyesen is ott tudott lenni, vagy bármely módon követte az eseményt - mert szerette volna megosztani ezt a számára is fontos napot, és éppen azt szerette volna ezzel is szimbolizálni, hogy az igazán fontos dolgok jelentős része nem az ország fővárosában történik, hanem az adott településen, legyen bármilyen pici településről, vagy faluról szó.

Novák Katalin hozzátette: maga is lehetőség szerint legtöbbször hangsúlyozza azt, hogy a polgármesterek vállán mekkora felelősség van és milyen lehetőség is van az településvezetők kezében, amikor a saját településüknek az életét tudják igazgatni és tudnak az ott élő emberek életében változást okozni.

A köztársasági elnök elmondta: sok minden történik a Sándor-palotában, de igyekszik úgy betölteni ezt az elnöki ciklust, hogy az ne egy elefántcsonttorony legyen, amibe behúzódik és nem látja, ahogy az ország különböző pontjain valójában hogyan zajlik az élet. Ezért igyekszik a lehető legtöbb helyre eljutni a rendelkezésére álló öt év alatt. „Igyekszem legalább minden megyébe egyszer úgy elmenni, hogy ezeken a megyelátogatásokon, amit a tavalyi évben el is kezdtem, és az idei évben folytatni fogom. Akár egy kistelepülésre is el tudjak menni, vagy rá tudjak én is a saját eszközeinkkel mutatni arra, hogy ott milyen kincsek vannak, amikről esetleg az ország többi részén keveset tudnak.” - mondta Novák Katalin.

Az államfő kiemelte a család és a gyermekvállalás fontosságát a női polgármestereknek mondott beszédében. Mint elmondta, három gyermek édesanyjaként látja, milyen nehéz azoknak, akiknek nélkülözniük kell azt, hogy családjuk legyen, akár gyermekkorban, akár később, időskorban is. Aki egyedül marad, akinek nincsen családi közösség, amely körbeveszi annak sokkal nehezebb az élete. Akinek van, megvan annak az esély arra, hogy teljesebb legyen az élete.

Kitért a szomszédunkban dúló háborúra is: „Háború van a szomszédunkban, ez valami olyasmi, ami talán a hétköznapokban, a mi életünkben, a mi településeinken kevésbé kézzelfogható, nem is feltétlenül értjük, hogy mit is jelent ez pontosan ez a veszély. Azt szeretném, ha Magyarországon az elmúlt évtizedek után az elkövetkező évtizedek is ugyanolyan békések lehetnének.” - fogalmazott az államfő.

Novák Katalin arról biztosította a jelenlévő településvezetőket, hogy a jövőben is számíthatnak támogatására és kifejezte abbéli bizalmát, hogy még az elkövetkező nagyjából négy és fél év során lesz alkalma találkozni a polgármesternőkkel ebben a körben, illetve sokakkal a saját településeiken is.

Győri Ottilia, a TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának elnöke, Budakeszi polgármestere kiemelte: tapasztalatai szerint a hölgyek jelenléte más szemléletet és minőséget jelenít meg a vezetésben, ami más, talán kedvezőbb irányba is befolyásolhatja a közösségek életét, fókuszban tartják az ott élők szükségleteit, a jövő generáció igényeit. Mint mondta, történelmileg igazolt tény, hogy a megtartó közösségek képesek ellenállni a nehézségeknek, a női vezető küldetése a családok, közösségek megerősítése, egyben tartása. „Számomra kiemelten fontos a konszenzus, hiszen tudom, hogy a béke a nyugodt fejlődés feltétele és motorja, és ez szolgálja javát közösségemnek.” - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a TÖOSZ keretein belül éppen húsz éve működik a Polgármesternői Tagozat, melynek 2020 óta az elnöke. „Ez lehetőséget ad arra, hogy összefogjuk az ország női polgármestereit, tapasztalatot cseréljünk, ösztönözzük és segítsük a nők közéleti szerepvállalását.” -mondta.

Győri Ottilia felhívta a figyelmet a TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának szervezésében, a Miniszterelnökség támogatásával megvalósult "Polgármesternők a családokért" című országos programsorozatra, aminek keretében 2022-ben az ország hét településén találkoztak a polgármesternők a tapasztalati tanulás, egymás jó gyakorlatainak megismerése érdekében. A program elsődleges célja az volt, hogy segítse a polgármesternőket a hatékony és harmonikus munkavégzésben, a munka és magánélet egyensúlyának megtalálásában.

Győri Ottilia köszönetét fejezte ki Novák Katalinnak, amiért a Sándor-palotában fogadta a női polgármestereket és figyelemmel kíséri a munkájukat, valamint a köztársasági elnök támogatását kérte egy nagyszabású konferencia megszervezésében, amelyet a nők közéleti szerepvállalásáról rendeznek.

Fotó: Köztársasági Elnöki Hivatal