Az Európa Tanács 44. plenáris ülésszakáról

2023. 03. 23. | TÖOSZ hírek

2023. március 21-23. között került sor Strasbourgban az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa 44. plenáris ülésszakára. Magyarországról mind a hét főtag képviseltette magát, vagy személyesen, vagy helyettesén keresztül: Magyar Anna, a Csongrád-Csanád Vármegyei Közgyűlés tagja, dr. Bánné Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke, Campanari-Talabér Márta Várpalota város polgármestere, dr. Áldozó Tamás Pápa város polgármestere, dr. Gémesi György Gödöllő város polgármestere, Karácsony Ádám, a Pest Vármegyei Közgyűlés tagja és Schmidt Jenő, Tab város polgármestere.

A legfőbb téma, amely szinte minden előterjesztésben szóba került az Ukrajna elleni orosz háború. A Kongresszus 2023. március 21-én egyhangúlag elfogadott egy nyilatkozatot az Ukrajna elleni orosz háború egyéves évfordulója alkalmából, amelyet a Kongresszus elnöke és az Orosz Föderáció Ukrajna elleni háborúja témának az előadója, Leendert Verbeek (Hollandia, SOC/V/DP) terjesztett elő.

Verbeek elnök elmondta, hogy a kongresszusi nyilatkozat egyértelmű üzenete a brutális háború elítélése és a Kongresszus Ukrajnával, annak népével és közösségeivel való rendíthetetlen szolidaritásának határozott megerősítése. Ahogyan fogalmazott: "továbbra is meg kell mutatnunk ukrán barátainknak, kollégáinknak és társainknak - a választott vezetőknek, akik életükért, polgáraikért, városaikért és jövőjükért vívnak harcot -, hogy NEM felejtettük el őket, és hogy most és a jövőben mindent megteszünk, ami tőlünk telik, hogy támogassuk őket". Verbeek elnök azt is hangsúlyozta, hogy a nyilatkozat megismétli, hogy a Kongresszus határozottan támogatja Ukrajna szuverenitását, politikai függetlenségét és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül.

A vitát Dmytro Lubinets ukrán emberi jogi biztos videó üzenete előzte meg. "Partnereink szolidaritása erősíti az agresszorral szembeni ellenállásunk stabilitását és a győzelembe vetett erős bizalmunkat" - hangsúlyozta, miközben az ukrajnai nehéz humanitárius helyzetről beszélt. Hangsúlyozta továbbá a polgárok jogainak helyi szintű védelmét szolgáló mechanizmusok fontosságát mindenki számára. Ismertette, hogy hivatala hogyan valósítja meg ezt a megközelítést azáltal, hogy minden régióban képviseleti irodákat nyit a biztos.

A kongresszus elnöke beszédében méltatta az ukránok és vezetőik "rendkívüli bátorságát és ellenálló-képességét", akik a fronton lankadatlanul védik hazájukat. "A Kongresszus elismeréssel adózik az európaiak, városaik és régióik szolidaritásának és egységének. Felszólítunk mindenkit, hogy folytassák a mozgósítást és nyújtsanak nagyszabású pénzügyi, biztonsági és humanitárius segítséget ukrán társaiknak" - emelte ki.

A vita során a Kongresszus tagjai támogatták az Ukrajna elleni agresszió bűntettével foglalkozó különleges nemzetközi bíróság létrehozását, valamint egy nemzetközi kártérítési mechanizmus felállítását az ukrán államot, valamint az Ukrajnában élő természetes és jogi személyeket ért sérelmek, károk és veszteségek megtérítésére. "Oroszországot mindenképpen felelősségre kell vonni minden bűncselekményért, és igazságot kell szolgáltatni minden áldozatnak" - hangsúlyozta Verbeek elnök.

 "A Kongresszus az ukrán nép mellett áll ebben az Ukrajna és a világ számára történelmi szempontból döntő időszakban, és hisz a nemzetközi jog tiszteletben tartásán és az igazságos békén alapuló közös, demokratikus jövőben" - zárta beszédét.

Marija Pejčinović Burić főtitkár, Tiny Kox, a Parlamenti Közgyűlés elnöke, valamint Sigurður Ingi Jóhannsson infrastrukturális miniszter a Miniszteri Bizottság izlandi elnöksége nevében a plenáris ülésen szólalt fel a Kongresszus tagjai előtt. Napirenden volt a szlovéniai helyhatósági választások megfigyeléséről szóló jelentés, valamint két jelentés a bosznia-hercegovinai és a németországi (berlini) helyi és regionális választásokról, továbbá a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájának romániai nyomon követéséről szóló jelentést.

A napirenden szerepeltek továbbá tematikus viták a "Regionális környezetvédelmi stratégiák", "A városok és régiók ellenálló képessége a többszörös válságokkal szemben", "Erős demokráciák a fiatalok helyi szintű szerepvállalása révén" és "A polgármesterek közvetlen választása" témákban, valamint egy vita "Elegendően képviseli-e a regionális érdekeket a parlamentek második kamarája?" címmel.

A magyar delegációt elkísérte Dr. Gyergyák Ferenc TÖOSZ főtitkár és Kolin-Sabján Katalin nemzetközi titkár, aki egyben a nemzeti delegáció titkára is. Találkozókra került sor az Önkormányzati közpénzügyi fejlesztések és kapacitásépítés című projektben, amit az Európai Bizottság támogat és az Európa Tanács Szakértői Központja koordinál.

A kiutazó magyar delegációt fogadta az Európa Tanács melletti Állandó Képviseleten Rusz Harry Alex nagykövet, így alkalom nyílt az Európa Tanács aktuális ügyeit és a magyar önkormányzati rendszer kihívásait, jó gyakorlatait megvitatni.

Részletes információk az Európa Tanács Kongresszusának holnapján találhatóak: https://www.coe.int/en/web/congress/44th-session

 

 

Forrás: Európa Tanács