Aktív városok - aktív polgárok

2023. 03. 30. | TÖOSZ hírek

A TÖOSZ részvételével zajló Aktív városok az Európai Unióért című nemzetközi program március 29-ei, brüsszeli nyitórendezvényén a résztvevő országok, hazánk mellett Görögország, Románia, Szlovénia és Spanyolország - mutatták be önkormányzataik társadalmi részvételről szóló legjobb gyakorlatait és vitatták meg azokat az Európai Bizottság képviselőivel. 

Dr. Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ főtitkára előadásában a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok programjáról beszélt, kiemelve Miskolc nyertes gyakorlatát a 2022-es pályázati szakaszból. Az projektnyitó konferencián részt vett a magyar küldöttséget vezető Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, Győri Ottilia, a TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának elnöke, valamit Kolin-Sabján Katalin, a szervezet nemzetközi titkára, a projekt hazai menedzsere.

Az Aktív városok az Európai Unióért programról

A program az emberek bevonásával történő helyi döntéshozást támogatja, hogy erősítse a polgárok aktív részvételét az európai politikai életben. A projekt a nőkre összpontosít, mivel a nemek közötti egyenlőtlenségek kezelése az EU-ban hozzájárul az uniós polgárság védelméhez és további előmozdításához.

Az "Aktív városok az EU-ért" projekt céljai:
1. az aktív állampolgári szerepvállalás különböző országonként eltérő részvételi szintjei mögött meghúzódó okok megértése
2. a legjobb gyakorlatok, módszerek és eszközök azonosítása, megosztása és megvitatása,
3. az azonosított módszerek és eszközök egyszerűsítése és terjesztése más EU-tagállamokban
4. az önkormányzati alkalmazottak képzése az egyszerűsített módszerek és eszközök használatára a polgárok részvételének növelése érdekében
5. a helyi önkormányzatok támogatása a nyilvános konzultációk tervezésében és végrehajtásában a polgárok politikai döntéshozatalba való bevonása érdekében

A projekt célközönsége a helyi és regionális önkormányzatok országos szinteken, de a partnerországokon kívüli helyi önkormányzatok is. A nők és a fiatalok szintén kiemelt figyelmet kapnak a projektben, mivel minden adat szerint alulreprezentáltak a nyilvános konzultációkban, és egyes esetekben a részvétel iránti érdeklődésük is hiányzik. Az újságírók, valamint az európai intézmények, szövetségek és hálózatok szintén a döntéshozók és a nagyközönség felé irányuló multiplikátorok lesznek. A projektről folyamatosan tájékoztatást adunk, a programnak önálló angol nyelvű weboldala is van, amely ITT érhető el. 

A küldöttség tagjai látogatást tettek az Európai Parlamentben, valamint az Európai Települések és Régiók Tanácsa (Council of European Municipalities and Regions, CEMR) - melynek a TÖOSZ és hét további hazai önkormányzati érdekszövetség is tagja - székházában is.

 
A képen balról: Durmish Guri, a CEMR projektigazgatója, Győri Ottilia, a TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának elnöke, Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, Fabrizio Rossi, a CEMR főtitkára, Kolin-Sabján Katalin, a TÖOSZ nemzetközi titkára, Dr. Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ főtitkára 

A magyar küldöttséget Fabrizio Rossi, a CEMR főtitkára fogadta, akivel a delegáció tagjai megvitatták a folyamatban levő, ukrán települések támogatását célzó Bizalom hídjai 2.0 című közös projektet, valamint a hazai önkormányzatok számára hasznos közös pályázatok és jövőbeni projektek terveit.