Településvezetési dilemmák – közös gondolkodás

2023. 07. 10. | A TSI projekt hírei

2023. június 29. és július 1. között került sor a TÖOSZ által az Európa Tanácstól adaptált Településvezetési Akadémia első foglalkozására a második csoport polgármestereinek, jegyzőinek a budapesti Európai Ifjúsági Központban. A program célja a magyar önkormányzatok vezetői képességeinek, ismereteinek és tudásának fejlesztése. 

A Településvezetési Akadémián 2023 júniusa és decembere között a magyar önkormányzatok választott tisztségviselőiből és vezető beosztású munkatársaiból álló két évfolyam vesz részt. A program fő témái az alapvető vezetői és irányítási képességek és azok alkalmazása, különös tekintettel a jó demokratikus kormányzás 12 alapelvére, a közetikára, a teljesítménymenedzsmentre és a helyi pénzügyekre, gazdálkodásra. A program, amelynek a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) ad otthont, rendkívül interaktív, és úgy tervezték, hogy támogassa az egymástól való tanulást, az ötletek megosztását és a folyamatos együttműködést szolgáló hálózatok kiépítését.

A Településvezetési Akadémia program az Európai Bizottság REFORM Főigazgatósága által a 2022-es Technikai Támogatási Eszközön keresztül társfinanszírozott és az Európa Tanács Jó Kormányzás Szakértői Központja által megvalósított "Önkormányzati közpénzügyek fejlesztése és önkormányzati kapacitásépítés Magyarországon" című projekt egyik kapacitásépítő eleme.

A tematika egymásra épülő modulokból áll a következő témaköröket ölelve fel:

  • Településvezetés és vezetői kompetenciák, megközelítések
  • Etika és etikus menedzsment
  • Vezetés és csapatmunka 
  • Stratégiai menedzsment és tanuló szervezet
  • Teljesítménymenedzsment
  • Településközi együttműködés
  • Önkormányzati gazdálkodás
  • Válságmenedzsment
  • Társadalmi részvétel

A második csoport résztvevőinek visszajelzései azt tükrözik, hogy érdemes megfontolni a programban való részvételt a településvezetőknek, hiszen érdekes és hasznos segítséget nyújthat a mindennapi munkában:

 „Amit itt tanultam: az eddigi ösztönös tudás rendszerbe helyezése – a szakemberekkel átbeszélve a fejlődés útjai körvonalazódnak. Kialakult a csoport belső kohéziója, átvettük a közös rezgést.”

„Úgy jöttem a Településvezetési Akadémiára, hogy kérdéseim vannak, válaszokat keresek. Most sokkal több a kérdésem. Sokfajta vezetőképzésen vett már részt, de a településvezetés egészen komplex és különleges terület. Jó látni, hogy mások is hasonló problémákkal küzdenek.”

Egy másik résztvevő polgármester pedig arról számolt be, hogy a kurzuson döbbent rá, hogy sokkal jobban kell használni a delegálás eszközét. Milyen károkat okozhatnak a régmúltból felbukkanó mondatok az egyetemi évekből, amikor azt hallja a nyitott szívvel, lélekkel érkező diák: „Jól jegyezzék meg, amit maguk megtesznek, abban lehetnek biztosak, hogy meg is lesz”. Aztán akaratlanul is azon veszi észre magát az ember évek múlva, hogy mindent magára vállal, annak ellenére, hogy abban a hihetetlenül szerencsés helyzetben van, hogy remek munkatársak és támogató környezet veszi körül a településen is.