Külföldi szakértők támogató értékelése a magyar önkormányzati szektornak

2023. 09. 14. | TÖOSZ hírek

A kormányközi költségvetési kapcsolatok, az adathozzáférés és – felhasználás, valamint helyi és központi szint politikai párbeszéde volt a fő témája a 2023. szeptember 11-14 közötti nemzetközi szakértői találkozósorozatnak.

A támogató jellegű értékelés az „Önkormányzati közpénzügyi fejlesztés és önkormányzati kapacitásépítés Magyarországon” című projekthez tartozik, amire a TÖOSZ a támogatást az Európai Bizottság Reform Főigazgatóságától nyerte a Technikai Támogatási Eszköz című programban, és amit az Európa Tanács menedzsmentje mellett hajt végre.

A Szakértői Értékelés az Európa Tanács módszertanán alapul, és Ausztriából, Horvátországból, a Cseh Köztársaságból, Nagy-Britanniából, Romániából és Szlovákiából érkeztek kormányzati és tudományos szakértők Budapestre, hogy megosszák egymással szakértelmüket, és megvitassák a magyar önkormányzati rendszer szakpolitikájának és gyakorlatának javítását célzó lehetséges megközelítéseket. Látogatásukat követően a támogató szakértők ajánlásait megosztják a Belügyminisztériummal, a Pénzügyminisztériummal és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével (TÖOSZ).

A módszertan lényege a konstruktív párbeszéd: a magyar önkormányzati rendszer bemutatásával kezdődött a Belügyminisztérium, a Pénzügyminisztérium és a TÖOSZ felvezető előadásaival a jelenlegi helyzetről, kihívásokról. Ezt követték a külföldi szakértők előadásai, amiben rávilágítottak saját országuk példáira: az önkormányzatok finanszírozási módszereire, az adat-szolgáltatás gyakorlataira, jó és rossz példáira, fő fejlesztési irányaikra.

A hazánkban töltött idő alatt számos kulcsfontosságú szervezet vezetőivel találkoztak a szakértők: a minisztériumok mellett a Magyar Államkincstár, az Állami Számvevőszék, a TÖOSZ és további magyar országos önkormányzati szövetségek és a szakszervezet képviselőivel is beszélgettek, majd kidolgozzák konstruktív javaslataikat, amiket megfigyeléseik alapján fogalmaznak meg.