Ajánlás önkormányzatok számára a hulladékgazdálkodással kapcsolatos jogszabályi változásokkal összhangban

2016. 06. 21. | További hírek

2016. január 1-től jelentős változások zajlanak a hazai hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban. Az NHKV Zrt. felhívja szíves figyelmüket az Önöket érintő halaszthatatlan legfontosabb feladatokra: regisztráció, közszolgáltatási szerződés és önkormányzati rendelet módosítása.

Az NHKV Zrt. felhívása:

2016. január 1-től jelentős változások zajlanak a hazai hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban. Engedjék meg, hogy röviden, a teljesség igénye nélkül felhívjuk szíves figyelmüket az Önöket érintő halaszthatatlan legfontosabb feladatokra: regisztráció, közszolgáltatási szerződés és önkormányzati rendelet módosítása.

1. A megváltozott a hulladékgazdálkodásról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (a továbbiakban Ht.) 92/B § (2) bekezdése, amely szerint:

Az önkormányzatoknak 2016. június 30-ig módosítani kell a közszolgáltatási szerződéseiket:

  • törölni szükséges a közszolgáltatási díjbeszedés és a kintlévőség-kezelést; rögzíteni javasolt az NHKV Zrt. díjbeszedési feladatát;
  • rögzíteni javasolt, hogy a közszolgáltató részére a Koordináló szerv – vagyis az NKHV Zrt. –  a közszolgáltatási szerződésben rögzített feladataiért szolgáltatási díjat fizet;
  • a Koordináló szerv kezeli a közszolgáltatás keretében keletkező, 2016. április 1. utáni teljesítéshez kapcsolódó kintlévőségeket.

2. Célszerű átvezetni a szerződésen továbbá:

  • 2016. július 1. napjától a haszonanyag értékesítéséről a Koordináló szerv gondoskodik – az ebből eredő bevétel Őt illeti meg – úgy, hogy a közszolgáltató valamennyi haszonanyagot köteles a Koordináló szerv által kijelölt szervezetnek átadni;
  • a Koordináló szerv a közszolgáltatási szerződés megfelelőségét vizsgálja;
  • a Koordináló szerv a közszolgáltatási díjakra vonatkozó számlákat a közszolgáltató adatszolgáltatása alapján állítja ki, a hiányos vagy nem megfelelő adatszolgáltatásból eredő helytállási kötelezettség a közszolgáltatót terheli;
  • a Koordináló szerv jogosult a hatóságoktól a közszolgáltatási díjat nem fizető ingatlanhasználók hiányzó adataira tájékoztatást bekérni.

3. Az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervnek (OHKT) megfelelő                                     önkormányzati rendelet módosítás keretében a közszolgáltatási szerződésbe javasolt beépíteni és ellenőrizni, hogy ha a közszolgáltató megfelelőségi véleménnyel a Ht. által előírt határidőig nem rendelkezik, a települési önkormányzat köteles a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződést 1 hónapos határidővel felmondani.

A települési önkormányzat e kötelezettségét a fővárosi és megyei kormányhivatal törvényességi felügyeleti eljárás keretében vizsgálja. Mindezekre tekintettel javasoljuk, hogy a módosítás során az OHKT-t és az arra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, valamint Ht. 88 § (3) bekezdés b) pont bh) pontban foglalt felhatalmazás alapján megalkotásra kerülő rendeletet, továbbá a helyi rendeletek szabályait is szíveskedjenek figyelembe venni.

Javasoljuk ellenőrizni, hogy honlapunkon, a www.nhkv.hu-n az Önkormányzatok elvégezték-e a szükséges regisztrációt és követik-e a rájuk vonatkozó információkat.

Együttműködő közreműködésükben bízva,

NHKV Zrt.