Magyar Polgármesterek XI. Világtalálkozója - Az önkormányzatiság jelene és jövője, határainkon innen és túl

2016. 06. 27. | További hírek

Tizenegyedik alkalommal találkoztak a magyarországi és a határon túli magyar településvezetők a 2016. június 24-én és 25-én, Gödöllőn, a Magyar Polgármesterek Világtalálkozóján. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) szervezte kétnapos szakmai találkozón számos előadás és kerekasztal beszélgetés hangzott el. Az önkormányzatiság jelenének és jövőjének kérdéseiről szóló panelbeszélgetés résztvevője volt Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke is.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) szervezte kétnapos szakmai találkozón számos előadás és kerekasztal beszélgetés hangzott el – többek között – az állam és az önkormányzatok feladatmegosztásáról, az EU-n belüli magyar-magyar kapcsolatokról, az ASP-rendszer fejlesztésének irányairól és a fenntartható vidékfejlesztésről.


 
A plenáris ülést Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke nyitotta meg, majd Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung Magyarországi Képviselet vezetője és Keményné Koncz Ildikó, Raiffeisen Bank Zrt. ügyvezető igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.  Ezután Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára tartott előadást az állam és önkormányzatok közötti feladatmegosztás átalakításának okairól és céljairól, a már végbement és a tervezett reformokról. Mint kifejtette, a 2010-ben beindított átalakítási folyamatok elsődleges célja az önkormányzati és a közigazgatási feladatok szétválasztása volt. Ennek részeként hozták létre a járási hivatalokat, amelyekhez a korábban önkormányzatokhoz tartozó feladatok mintegy 40 százalékát csoportosították át. Jelenleg az oktatás átszervezése zajlik, melynek során az állam tankerületi központokat hoz létre és a fenntartói feladatok mellé az iskolák működtetést is átveszi az önkormányzatoktól. Dukai Miklós fontos célkitűzésének nevezte az e-közigazgatás kiszélesítését is, amelynek az ASP rendszer bevezetése is a részét képezi, s nagy hangsúlyt helyezett a vidékfejlesztés kérdésére is, amelynek legfontosabb eszköze a 2015 tavaszán elindított Modern Városok program.

A plenáris ülés az önkormányzatiság jelenének és jövőjének kérdését boncolgató panelbeszélgetéssel folytatódott, Gémesi György moderálásával, Répássy Róbertnek, az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának alelnökének, Bárándy Gergelynek, az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának alelnökének, Schmidt Jenőnek, a TÖOSZ elnökének, Eszes Bélának, a MÖSZ társelnökének, Jánoshida polgármesterének, valamint Ambrus Gyöngyinek, a MÖSZ elnökségi tagjának, Kistokaj polgármesterének részvételével.

Répássy Róbert szerint a 2010-ben megkezdett önkormányzati reformok iránya helyes volt, hiszen az államigazgatási és önkormányzati feladatok szétválasztása, az önkormányzatok közigazgatási faladatoktól való
tehermentesítése, a feladatfinanszírozás bevezetése és a települések eladósodásának megállítása mind fontos célkitűzések, legfeljebb a megvalósítás módjával lehet vitatkozni.

Bárándy Gergely elsősorban az önkormányzatok „fék és ellensúly” szerepét emelte ki, amelyet az állam a
centralizáció folyamatos kiterjesztésével igyekszik csökkenteni az elmúlt években.


Schmidt Jenő az önkormányzati reformok kellő előkészítettségét, a hatástanulmányokat hiányolta, továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a centralizáció sok területen eleve kudarcra van ítélve, hiszen köztudomású az olyan helyben keletkező feladatok, mint a közoktatás, az ivóvízellátás, a szennyvízkezelés és a hulladékgazdálkodás, helyben oldhatók meg leghatékonyabban.

Ambrus Gyöngyi a differenciált adósságkonszolidációt hiányolta, míg az önkormányzatok kiüresítésével kapcsolatban megjegyezte: lassan már csak annyi kompetenciája marad a polgármesternek, hogy eldöntse, milyen virágot ültessen a parkba a közfoglalkoztatottakkal.

Eszes Béla az önkormányzati köztisztviselők bérének mielőbbi rendezésére helyezte a hangsúlyt, továbbá megállapította: az olyan stratégiai feladatok elvétele a településektől, mint az oktatás, a hulladékgazdálkodás, az idősgondozás vagy a gyermekvédelem, romboló hatással van a helyi közösségekre.

A kerekasztal részvevői mellett a hallgatóság soraiból is számos polgármester bekapcsolódott a beszélgetésbe, többek között a túlzott centralizáció, a nem megfelelően elosztott faladatok, a tökéletlenül működő
feladatfinanszírozás, kormányzat és az önkormányzatok közötti párbeszéd elégtelen volta, kistelepülési polgármesterek megalázóan alacsony bére, az iskolák teljes államosítása és a szolidaritási hozzájárulás bevezetése
ellen emelve fel a szavát.

Az esemény első napján, június 24-én került sor a MÖSZ kiemelkedő polgármesteri tevékenységért járó kitüntetéseinek átadására: a Polgármesteri Ezüstláncokat Tilhof István, a Fejér megyei Mátyásdomb és
Sütő Lajos, a kárpátaljai Beregújfalu polgármestere, a Polgármesteri Aranygyűrűket pedig Beszkid Andor, a Nógrád megyei Rimóc, valamint Kecze István, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kisújszállás első embere vehette át
Gémesi Györgytől.

Az eseményről bővebben a Magyar Önkormányzatok Szövetsége internetes oldalán tájékozódhatnak.


Forrás: moszlap.hu

Fotó: Reményi Krisztián