IV. Magyar-Francia Önkormányzati Találkozó Budapesten

2016. 07. 06. | TÖOSZ rendezvények

A Francia Nagykövetség, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Magyar-Francia Kezdeményezések negyedik alkalommal rendezte meg a Magyar-Francia Önkormányzati Találkozó című nemzetközi konferenciát 2016. június 30-án, a budapesti Francia Intézetben. A eseményen hazai és külföldi önkormányzati tisztségviselők, szakemberek és helyi partnereik, valamint szakmai szervezetek képviselői tartottak előadásokat olyan témákban, mint az örökséggazdálkodás,turizmus,vidékfejlesztés és határon átnyúló együttműködések.

A megjelenteket elsőként Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete köszöntötte. Előadásában kiemelte: a decentralizált együttműködés a régiók és az önkormányzatok sajátja, amely a helyi szinten valósul meg, és a helyi autonómia záloga.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Tab város polgármestere előadásában az örökségvédelem kapcsán elmondta: az 1960 –as évek végétől komoly problémák indultak el, tekintettel, hogy az összlakosság 45 százaléka vidéken, míg 55 százalék nagyvárosokban él, melyből 20 százalék a fővárosi lakosság. A vidéki megmaradó képesség egyre inkább sérül, így egyre nehezebb vidék helyzete a. Egy időben meghatározó szerepe volt a mezőgazdaságnak, ma azonban az ipar a jelentős. Megjegyezte, hogy a háztájiak visszahozása segíthet ezen a helyzeten. A TÖOSZ elnöke kiemelte: az infrastrukturális fejlesztéseknek ebben a folyamatban fontos szerepe van. Miközben vannak támogatások, mégis a helyi szinten kell a problémákra a helyi adottságoknak megfelelően reagálni. A Leader a következő időszakban lecsökken, a földalapú támogatások nőnek, jobb volna, ha jelentősebb lenne a Leader támogatás - jegyezte meg Schmidt Jenő. Ezzel együtt az esemény üzen a kormányzatnak, hogy a vidék élni akar - mondta a TÖOSZ elnöke.

 A rendezvény levezető elnöke M. Antoine Homé, a Francia Kisvárosok főtitkára köszöntőjében  elmondta, hogy az 1995-ben alakult Francia Magyar Kezdeményezések nagyon régóta dolgozik a francia – magyar együttműködések kialakításán. A korábbi években leginkább a két ország önkormányzati együttműködéseit próbálják erősíteni, de foglalkoztak a rövid értékesítési láncok témájával is. A főtitkár üdvözölte a TÖOSZ által létrehozott Történelmi Városok és Települések Hálózatát (TTT Háló), fontosnak tartja a tevékenységét.

A konferencia további részében tematikus kerekasztal beszélgetések keretében hangzottak el előadások az alábbiak szerint:

1. Kerekasztal : Örökséggazdálkodás, turizmus és gazdaság-fejlesztés

Lénártné Benei Anikó, a TTT Háló alelnöke, Abasár polgármestere

Marylise Oritz, A Történelmi és Művészeti Városok és Térségek és a Védett Zónával Rendelkező Városok Országos Szövetségének igazgatója (ANVPAH & VSSP)

Garaguly Tibor, a TTT Háló alelnöke, Etyek polgármestere

Kálóczy Lola, világörökségi igazgató, Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Zrt., Pécs MJV

Szkordilisz Flóra, Magyar Urbanisztikai Társaság

 

2. Kerekasztal: Rövid értékesítési láncok és területi élelmiszer-ellátási rendszerek, vidékfejlesztés, Leader csoportok

Anna Faucher, International Urban Food Network (IUFN)

Kujáni Katalin, Földművelésügyi Minisztérium

Németh Balázs, Bácsalmás polgármestere, a Felső-Bácska HACS elnöke

Jacques Bollegue, a Pays Garrigues et Costière HACS elnöke, Nîmes

 

3. Kerekasztal: Határon átnyúló együttműködések

Ocskay Gyula, a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata (CESCI) főtitkára

Ciprian Barna, Nagyvárad Metropolisz Övezet (NMÖ-ZMO)

 

4. Kerekasztal: Beszámolók, javaslatok, vita

Nicolas Viard, Louis Prioux Felnőttképző

Eric Blin, Francia Tiszteletbeli Konzul: a szegedi lézer-projekt

Mireille Gandin, a nîmes-i Dhuoda Gimnázium igazgatója

Thierry Cariat, a nîmes-i Dhuoda Gimnázium oktatója

Christian Lepine, Ruffec alpolgármestere


A rendezvényen elhangzottak konklúzióját José L. Osete, a Francia-Magyar Kezdeményezések Egyesületének igazgatója foglalta össze. Kiemelte: a francia-magyar önkormányzati együttműködést jól példázzák a testvértelepülési kapcsolatok, melyek alapvető jelentőséggel bírnak annak érdekében, hogy a két ország állampolgárai találkozhassanak és megismerhessék egymást.

A délután során a TTT háló és a TÖOSZ tisztségviselői kétoldalú szakmai megbeszélést folytattak francia a kollégákkal, majd helyszíni látogatást tettek a Heves megyei Abasárra. Az eseményről készült bővebb összefoglalót az ÖNkormányzat újság harmadik negyedévi számában olvashatnak.