Meghívó a D-Care Labs projektnyitó rendezvényre

2020. 10. 13. | TÖOSZ hírek

A Duna Interreg uniós programban sikerrel pályázott az a széleskörű nemzetközi konzorcium, aminek a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a magyar vezető partnere, és a Belügyminisztériummal, az Emberi Erőforrások Minisztériumával, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal közösen dolgozunk az otthonápolás innovációs megoldásaiért. Szeretettel várjuk tagtelepülési vezetőinket a projekt online nyitórendezvényén 2020. október 20-án, 9 – 13 óra között, ahol az angol munkanyelv mellett (plenáris szekciók), magyar (párhuzamos szekció) nyelvű tolmácsolás is biztosított lesz. 

A D-Care Labs projektről

Az otthoni gondozásban részesülők alapvető szükségleteit jelenleg nem teljes körűen elégítik ki a szociális szolgáltatók (pl. megfelelő orvosi kezelés, társadalmi befogadási tevékenységek vagy biztonságos otthoni létesítmények) a Duna régióban. A kihívások a gazdagabb államokban (Ausztria, Németország), valamint a közép- és kelet-európai országokban eltérőek, de vannak olyan közös problémák is, mint a kedvezményezettek számának növekedése, a képzett személyzet hiánya, pénzügyi korlátok vagy a digitális megoldások nem elégséges használata és fejlesztése. A COVID-19 további meghatározó kihívásokat hozott magával az otthoni gondozásban a Duna régió minden országában.

Ezért a projekt célja speciális és fenntartható interregionális D-Care Labs innovációs struktúrák létrehozása, amelyek lehetővé teszik a szociális szolgáltatók, a termékfejlesztők és a startup vállalkozások számára, hogy jobb és innovatívabb otthoni gondozási szolgáltatásokat és termékeket tervezzenek és valósítsanak meg idős emberek, fogyatékossággal élő személyek, valamint speciális igényű gyermekek számára.

Mi - 10 európai országból álló projekt konzorcium - kidolgozzuk a „Transznacionális laboratóriumi stratégiát az otthoni gondozás innovációjához”, felállítunk 9 regionális D-Care Lab-et és teszteljük az új struktúrákat. Ezenkívül interregionális együttműködési struktúrákat hozunk létre, hogy lehetővé tegyük az innovációs struktúrákról és az új otthoni gondozási megoldásokról szóló kölcsönös tanulási folyamatokat. A társadalmi beruházások ökoszisztémáinak felállítása biztosíthatja a pénzügyi fenntarthatóságot (a projekt időtartama: 2020 július - 2022 december).

A projektindító esemény célja, hogy részletes tájékoztatást nyújtson a projektről, és szélesebb közönségnek (pl. multiplikátoroknak, döntéshozóknak, kedvezményezett csoportoknak, szociális szolgáltatóknak) lehetőséget adjon arra, hogy aktívan bekapcsolódhassanak a projekt megvalósításába.

 

Programtervezet: ITT

Regisztráció: ITT