MAFIS - önkormányzati pénzügyi menedzsment megújítása

2013. március 1-én indult el a megvalósítás útján a MAFIS rövidítéssel jelölt egyéves projektünk, amelyben projektgazda a szlovákiai ECM – Európai Menedzsment Központ, hazai partner az LRMI Helyi Obszervatórium Nonprofit Kft. és a TÖOSZ. Társult tagok a Szlovákiából: Önkormányzati Pénzügyi Menedzserek Szövetsége (SR AKE), a Szlovák Önkormányzati Vezetők Szövetsége, az Önkormányzati Fejlesztések Központja (CRS) és a Közpolitikai és Közgazdasági Intézet Szociológiai és Gazdaságtudományi Kara.

A projekt célja az önkormányzatok irányítási kapacitásainak fejlesztése a pénzügyi menedzsment terén, és Szlovákia - Magyarország határon átnyúló együttműködés fejlesztése volt. A célokat képzési tevékenységeken: tréninganyag kidolgozásán és kipróbálásán át kívántuk elérni, melyek a pénzügyi menedzsment ismereti és képességi szintjét hivatottak növelni a határ mindkét oldalán. Projektünkkel a közintézmények határon átívelő hálózatának támogatását, a szlovák és magyar képzési és oktatási modellek támogatását, cseréjét és fejlesztését céloztuk; a legjobb gyakorlatok és többnyelvű oktatási tervek, közös oktató és csereprogramok segítségével.

Projektünk előzménye az USAID korábbi projektje a térségben, amely az önkormányzatok pénzügyi menedzsmentjét célozta meg Szlovákiában 1996-1998 között, melyet a Városmenedzserek Nemzetközi Szövetsége (ICMA) valósított meg. A projekt eredménye, melyet az UN HABITAT szervezet is támogatott, képzési anyagok, pilottréningek, valamint a Közszektor Közgazdászainak Szövetsége létrejöttében rejlik, melynek tevékenységét a projekt sorsa is bizonyítja. Az évek múltával szükségessé vált a képzési anyagok aktualizálása, kiegészítése az önkormányzatok pénzügyi menedzsmentjének specifikumaival az EU feltételei mellett, szakképzett trénerek új csoportját kellett kialakítani a szlovákiai és magyar társulások részére, megerősíteni a szakértők és választott képviselők hálózatát is. A hatékonyságra és fejlődésre való tekintettel biztosítjuk az önkormányzatok pénzügyi menedzsmentje e-learning képzési feltételeinek biztosítását is. A Magyarország zajló törvénymódosítások az önkormányzatok rendszerének és irányításának témájában újabb képzésre adnak lehetőséget a választott képviselők és a köztisztviselők körében.

A projekt közvetlen célcsoportjai közé tartoztak: az önkormányzatok szakemberei az önkormányzatok menedzserei /elöljárói és a városok és falvak esetleg megyék pénzügyi menedzserei az település és megyei önkormányzatok választott képviselői. Közvetett célcsoportok voltak: a pénzügyi bizottságok tagjai közül azok, akik érdeklődtek a program iránt, az önkormányzatok pénzügyi menedzsmentjére szakosodott főiskolai, egyetemi tanárok, egyéb szakemberek a pénzügyi menedzsment területéről. Valamennyi célcsoportnak lehetősége volt a projektben aktívan részt venni, mint a munkacsoportok tagjai, új anyagok alkotói, trénerek, a pilotmodulok résztvevői, az e-learning alkotói vagy részalkotói.

A projekt eredményeként kidolgozott összegző tanulmány és képzési anyag segíti az önkormányzatok széles körét a költségvetési tervezés és gazdálkodás megújítására.