Elnökségi ülést tartott a TÖOSZ

2017. 03. 24. | TÖOSZ hírek

A TÖOSZ elnökségének tagjai a szövetség 2017. március 22-ei ülésén tájékoztatót hallhattak az általános iskolák 2016/2017. évi állami vagyonkezelésbe történő átvételének tapasztalatairól  Kotán Attila, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ gazdasági elnökhelyettese előadásában. Az ülés témái között szerepelt a LEADER Helyi akciócsoportok finanszírozási lehetőségeinek aktuális helyzete, valamint a 2017. évi megyei polgármesteri fórumok eddigi tapasztalatai is.

Az ülésen meghívásunkra részt vett Dr. Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Főiskola kancellárja, a TÖOSZ korábbi társelnöke is.


Az általános iskolák 2016/2017. évi állami vagyonkezelésbe történő átvételének tapasztalatairól Kotán Attila, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ gazdasági elnökhelyettese tartott előadást. Elmondta: az önkormányzati működtetési feladatok átvétele során 477 megállapodást kötött az 59 tankerület, 6 helyen nem sikerült megállapodni, ott miniszteri határozattal született döntés. 1250 intézmény és 2760 ingatlan, valamint 9700 fő foglalkoztatott került át tankerületi állományba 25 milliárd Ft-os nagyságrendű személyi juttatási vonzattal. Emellett 238 folyamatban lévő projektet vettek át 35 milliárd forint összértékben. A 477 megállapodáshoz ugyanennyi vagyonkezelési szerződés is tartozik.
   
Kotán Attila kiemelte: a legérzékenyebb kérdés az önkormányzati foglalkoztatottak átvétele volt, melynek során az eredményes egyeztetéseket követően mindenkit átvettek, jellemzően (8212 fő)  közalkalmazottak érkeztek a Klik-hez. Az átvett működtetési feladatokra a 2017. évi költségvetésében 55 milliárd forint szerepel az eredeti 2016-os előirányzat alapján. A Klik minden hónapban újratervez, valódi tényadatok egyelőre nincsenek az átvett működtetési feladatok költségére vonatkozóan, ezért tervezési adatokból számítva, a tankerületi igénylista alapján 74,5 milliárd az újratervezett összeg.



Az elnökhelyettes felhívta a figyelmet, hogy 2017-ben beruházási felújítási költségeket nem, csupán az előre nem látható kiadások fedezését tervezték. Ebben az évben fejlesztési célra várhatóan még márciusban kiírásra kerül egy uniós forrású felújítási program 90 milliárdos kerettel. A 60+30 milliárd-os (a 60 milliárdos rész a nagy projektekre, a 30 milliárdos rész a kisebb felújításokra szolgál) Iskolafejlesztés 2020 nevű pályázatban az 59 tankerületi központ pályázhat, a Klik-nek koordinatív szerepe van, a tankerületek pályázatát a kiíró bírálja el.



Az előadást követően az Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Munkaközösséggel történő kapcsolatfelvételről, majd LEADER Helyi akciócsoportok finanszírozási lehetőségeinek aktuális  helyzetéről, továbbá a 2017. évi megyei polgármesteri fórumok eddigi tapasztalatairól tárgyalt az elnökség. A LEADER Helyi akciócsoportok vonatkozásában elhangzott, hogy a jelenlegi információk szerint a munkaszervezetek június 1-ig megkapják a finanszírozást.
A megyei fórumokról a TÖOSZ vezetői ismertették: a résztvevő településvezetők részére a szövetség tájékoztatást ad a 2014-2020 közötti európai uniós fejlesztési időszak helyi önkormányzatokat érintő lehetőségeiről az országos operatív programok – különös tekintettel a Vidékfejlesztési  Program (VP) – keretei között, a fórum másik kiemelt témaköre az ASP rendszer bevezetésével kapcsolatos tapasztalatok ismertetése. Az eddigi tapasztalatok alapján az ASP rendszerrel kapcsolatban merült fel a legtöbb problémafelvetés különösen a kistelepülések részéről. Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke elmondta: az idei legfontosabb téma a közszolgálati szféra bérrendezése, amely nem jelent olyan nagy összeget az ország költségvetéséhez képest. Az egyedi támogatások kapcsán a TÖOSZ javasol egy tisztességes pályázati rendszerre való áttérést. Az elnök felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzatok vegyenek részt a TÖOSZ hálózataiban és használják ki a hálózatosodásban rejlő erőt.

Kerekes Miklós TÖOSZ társelnök, Ajak város polgármestere összefoglalja az elnökségi ülésen elhangzottakat: