Kínai delegáció látogatása a TÖOSZ-nál

2016. 03. 10. | Nemzetközi hírek

A Kínai Testvérvárosok Nemzetközi Szövetségének (The China International Friendship Cities Association – CIFCA) delegációja 2016. február 26-tól Budapesten töltött pár napot. A delegáció tagjai voltak:  Xie Yuan úr, a CiFCA alelnöke, Qing Boming, a CIFCA főtitkára, Zhang Haiyue, a CIFCA igazgatója, Zhang Min, a CIFCA program menedzsere. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségétől (TÖOSZ) dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere, a TÖOSZ társelnöke, Dr. Sértő-Radics István, Uszka polgármestere, a TÖOSZ nemzetközi tanácsnoka és Krausz Veronika, nemzetközi titkár fogadták a delegációt. A TÖOSZ-ban tett látogatást követően a delegációt dr. Szegvári Péter, főpolgármesteri tanácsadó fogadta Budapest Városházán.

A CIFCA egy társadalmi szervezet, amely 1992-ben alakult, 31 tartományból, önálló régióból 400 kínai város a tagja. Célkitűzései között szerepel a testvérvárosi kapcsolat népszerűsítése a kínai városok és a külföldi települések között gyakorlati együttműködések ösztönzése által gazdasági, kulturális, technológiai témákban. A szervezet segítséget nyújt a kínai városoknak testvér-települési kapcsolatok kialakításában, aktív szerepet vállal a nemzetközi együttműködésekben tapasztalatcserék, tanulmányutak, konferenciák szervezése és az azokon való részvétel által.  A CIFCA városoknak több, mint 110 ország városaival van kapcsolata, jelenleg 27 kapcsolat van magyar és kínai települések között.



A TÖOSZ képviselői előadásban tájékoztatták az delegáció tagjait a mai magyar önkormányzati rendszer sajátosságairól és a TÖOSZ feladatairól. A CIFCA képviselői reményüket fejezték ki, hogy aktív együttműködés alakulhat ki a TÖOSZ és a CIFCA között, mind a települések bilaterális kapcsolatainak kialakítása, mind pedig a két szövetség együttműködése területén