LÖGY Program 2019: íme a nyertesek

2019. 06. 28. | TÖOSZ hírek

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2019. június 28-i gödöllői záró konferenciáján a döntőbe jutott települések képviselői mutatták be megvalósított jó gyakorlatukat. A díjak odaítéléséről ezt követően döntött a program Irányító Bizottsága, összesen 12 önkormányzat 13 pályázata részesült elismerésben.

A 10 tagból (Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkárság, Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Magyar Önkormányzatok Szövetsége, Magyar Faluszövetség, Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, Homo Eocologicus Alapítvány, eDemokrácia Egyesület, Országos Polgárőr Szövetség) álló Irányító Bizottság minden tagja egy-egy szavazattal bír és egyszerű többséggel hoz döntéseket. A helyezések végső sorrendje három lépcsőn keresztül alakul, az Irányító Bizottság sokszor kihívásokkal szembesül az alma és a körte összehasonlításának analógiájára.

A Program lényegét az egymástól való tanulás adja, az új és innovatív ötletek és programok cseréje. Az írásbeli pályázatokat szakértők pontozták, ami alapján az Irányító Bizottság meghatározta a megtekintésre érdemes jó gyakorlatokat. Így látogattak meg a szakértők 16 jó gyakorlatot, amiből 13 jutott a döntőbe.

A döntős pályázók június 28-án bemutatott prezentációit követően az Irányító Bizottság tagjainak szavazata alapján a végeredmények:

Idősügy (falvak kategória)

Első helyezés:

Szamossályi Község Önkormányzata „Mindenki fontos! Fókuszban a demens ellátás” című pályázatával

Második helyezés:

Alsómocsolád Község Önkormányzata „Generációs híd építése és minőségi holisztikus ellátás a településen és az Őszi Fény Idősek Otthonában” című pályázatával

Harmadik helyezés:

Abasár Község Önkormányzata „GENERÁCIÓK KAPCSOLATBAN – Innováció az időskori ellátásban Abasáron és partnertelepülésein” című pályázatával

Idősügy (városok kategória)

Első helyezés:

Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata „A teljesség felé” idősügyi programsorozatának bemutatásával

Második helyezés:

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata „Idősek Közösségi Központjának kialakítása, működtetése” című pályázatával

Állampolgári részvétel

Első helyezés:

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata „A szolnoki ifjúság közéleti nevelése” című pályázatával

Második helyezés:

Alsómocsolád Község Önkormányzata „Alsómocsolád, az élhető zsáktelepülés – tudatos tervezéstől a közösségi vállalkozásig” című pályázatával

Harmadik helyezés:

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat „Bízni. Törődni. Dönteni. Cselekedni.” című pályázatával

Roma és nem roma önkormányzatok együttműködése

Első helyezés:

Szarvas Város Önkormányzata „Önkormányzatok közötti együttműködési területek a kultúrák közötti párbeszéd javítására” című pályázatával

Második helyezés:

Ozora Község Önkormányzata „Együtt jobb és könnyebb!” című pályázatával

Harmadik helyezés:

Tetétlen Község Önkormányzata „Tetétlenen semmi sem véletlen” című pályázatával

Közbiztonsági jó gyakorlatok

Első helyezés:

Kunsziget Község Önkormányzata „Közösen a biztonságért – közösen a polgárok védelméért” című pályázatával

Második helyezés:

Polgár Város Önkormányzata „Polgárőrök Polgáron Polgárért!” című pályázatával

A nyeremények tükrözik, hogy versenyzés és versengés helyett a program célja az együttműködés, és az egymástól való tanulás: a nyertesek (a közbiztonsági téma kivételével) együtt vesznek részt 2019. szeptemberében egy bolgár szakmai tanulmányúton, ahol a bolgár önkormányzatokkal cserélnek tapasztalatokat, látogatnak meg a pályázati témákban jó gyakorlatokat, innovációkat. A közbiztonság javítása témában a BM-nek köszönhetően pénzbeli elismerést kapnak a nyertesek: az első 1,7 millió Ft, a második 1,3 millió Ft összegben, amit a programmal kapcsolatos szakmai célok mentén költhetnek el az önkormányzatok.

Mi történt a prezentációs döntő előtt?

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program Irányító Bizottsága az írásbeli értékelést követően 2019. május 17-én – a május 6-i határidőig beérkezett – pályázatok közül választotta ki azt a tizenhat jó gyakorlatot, amelyet a helyszínen is megtekintettek. A helyszíni látogatások háromhetes, 2019. május 24 – június 13-ig tartó időszakában valamennyi településre ellátogattak az Irányító Bizottság tagjai, illetve a program szakértői. A program ütemezése alapján a 2019. június 17-i találkozón az Irányító Bizottság tagjai a helyszíni tapasztalatokat összegezve hoztak döntést a prezentációs döntőbe jutó önkormányzati gyakorlatokról.

A helyszíni látogatások inspiráló és fontos részei a pályázati folyamatnak, hiszen mindenütt olyan jó gyakorlatokat nézhettek meg a szakértők, amikre méltán lehetnek büszkék a helyiek. A kiválasztás alapja végül sokkal inkább a kiírás céljainak való megfelelés volt, ezért arra buzdítunk mindenkit, hogy olvassák és alkalmazzák bátran bármelyik beérkezett pályázati anyagot, hiszen azokban számos innováció, ötlet, adott esetben követendő szemlélet ölt testet.

A döntőbe jutott önkormányzatok részére 2019. június 24-én felkészítő napot tartottunk, ahol minden résztvevő döntősnek segítséget nyújtottunk abban, hogy megfelelően fel tudjon készülni a döntőben való prezentációra, ahol mindenkinek tíz perc áll rendelkezésre legjobb gyakorlatának bemutatására.

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programról

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programot a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja együttműködésével hirdeti meg 2008-tól folyamatosan, a megvalósításban részt vesz a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Országos Polgárőr Szövetség, valamint 2019-től az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Homo Eocologicus Alapítvány és az eDemokrácia Egyesület.

A Program Magyarországon a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége felügyelete mellett az Irányító Bizottság fejleszti és vezeti. Az Irányító Bizottság munkáját a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által kinevezett projektmenedzser segíti. Az Irányító Bizottság egyszerű többséggel dönt valamennyi felmerülő kérdésben.

A Program célja a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése, és megismertetése az ország más önkormányzataival, valamint jó gyakorlatok tudásbázisának létrehozatala. A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok pályázatának magyarországi bevezetésével új lehetőségek nyíltak az önkormányzatok számára, azzal, hogy a gyakorlatban megvalósított jó és bevált gyakorlatukat saját maguk értékeljék, valamint a szélesebb szakmai közvélemény számára nyilvánossá tegyék. A bemutatkozás vállalása már önmagában sikernek tekinthető. A pályázatokban megjelenített gyakorlatok olyan tudásbázist alkotnak, amelyet a hasonló témakört, problémát megoldó önkormányzatok alkalmazhatnak, átvehetnek. A pályázatok versenye tovább erősíti a települések közötti együttműködést, az egymástól való tanulás lehetőségét. Több mint tíz év pályázatainak sikere és tapasztalatai egyértelműen igazolják, hogy szükség van a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programjára, annak folytatására.

Mi történik ezután?

A Program döntőjébe jutott önkormányzatai vállalták, hogy helyi rendezvény keretében megismertetik szakmai vívmányaikat más, érdeklődő önkormányzatokkal. A következő dátumokat és helyszíneket érdemes most beírni a naptárba, hiszen a helyszínen egy nyílt nap keretében első kézből származó információkat nyerhet bárki, aki átvenné a díjazott jó gyakorlatot:

 

Önkormányzat

Jó gyakorlat megnevezése

Disszeminációs nap időpontja

IDŐSÜGY

Abasár

GENERÁCIÓK KAPCSOLATBAN – Innováció az időskori ellátásban Abasáron és partnertelepülésein

2019. november 13.

Alsómocsolád

Generációs híd építése és minőségi holisztikus ellátás a településen és az Őszi Fény Idősek Otthonában

 

Budapest IX. Kerület

Ferencváros Önkormányzata „A teljesség felé” idősügyi programsorozatának bemutatása

2019. november 20.

Szamossályi

Mindenki fontos! Fókuszban a demens ellátás

 

Szeged

Idősek Közösségi Központjának kialakítása, működtetése

2020. március 10.

ÁLLAMPOLGÁRI RÉSZVÉTEL

Budapest XIII. Kerület

„Bízni. Törődni. Dönteni. Cselekedni.”

 

Alsómocsolád

Alsómocsolád, az élhető zsáktelepülés – tudatos tervezéstől a közösségi vállalkozásig

 

Szolnok

„A szolnoki ifjúság közéleti nevelése”

 

KÖZBIZTONSÁG

Kunsziget

„Közösen a biztonságért – közösen a polgárok védelméért”

2019. október 3.

Polgár

Polgárőrök Polgáron Polgárért! 

 

ROMA INTEGRÁCIÓ

Ozora

„Együtt jobb és könnyebb!”

2019. szeptember 14. Tolerancia Nap

Szarvas

Önkormányzatok közötti együttműködési területek a kultúrák közötti párbeszéd javítására

 

Tetétlen

Tetétlenen semmi sem véletlen

2019. november 21.



                                                                                                                                                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A disszeminációs napok dátumait, az azokról szóló információt keresse a Program honlapján, iratkozzon fel hírlevelünkre!