D-Care Labs

2020. 10. 08. | A D-Care Labs projekt hírei

Projekt rövidítése: D-Care Labs
Projekt címe: Laboratóriumok fejlesztése az otthonápolás innovációjának és a vállalkozói szellem elősegítésére a Duna régióban
Program: Interreg Duna Transznacionális Program
Időtartam: 2020 július- 2022 december

Partnerországok: Németország, Magyarország, Horvátország, Románia, Bulgária, Ausztria, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Moldova

Projekt költségvetése: 2 515 895,12 €

A D-Care Labs az otthoni ellátásban részesülők alapvető szükségleteivel foglalkozik, amelyeket a jelenlegi szociális szolgáltatások nem tudnak kielégíteni. Széleskörű igények lefedésére van szükség pl. megfelelő orvosi kezelések és alapvető higiéniás feltételek támogatására, megfelelő otthoni eszközök biztosítására az esések megelőzésének érdekében, valamint olyan intézkedésekre, amelyek segítik a rászoruló emberek társadalmi beilleszkedését a helyi közösségbe.

Projektünk ezekre a kihívásokra kíván megoldásokat nyújtani speciális makroregionális D-Care Lab innovációs struktúrák létrehozásával, amelyek lehetővé teszik a szociális szolgáltatók, a termékfejlesztők és a start-up vállalkozások számára, hogy jobb és innovatívabb otthonápolási szolgáltatásokat és termékeket tervezzenek és valósítsanak meg idősek vagy fogyatékossággal élők, valamint speciális igényű gyermekek számára.

A D-Care Labs fő célja az innovatív szociális szolgáltatások bevezetésének támogatása az otthonápolás területén. A transznacionális laboratóriumi stratégia a kedvezményezettek igényeinek (ideértve a koronavírus okozta szükségleteket) és az innovációs potenciál elemzésén alapul, ezenfelül kiegészítő interregionális erőforrásokat is meg kíván határozni.

A D-Care Labs fő eredménye egy transznacionális laboratórium létrehozása, amely keretet kínál a regionális laboratóriumok inkubálásához és egyben létrehoz egy gyakorlati közösséget a kölcsönös tanulás és a transznacionális együtteremtés fokozása érdekében. A társadalmi beruházások ökoszisztémáinak létrehozása fogja biztosítani a megfelelő pénzügyi és vállalkozási támogatási struktúrákat. Az innovációs struktúrák a 9 regionális laboratórium pilot fázisa közben kerülnek tesztelésre és fejlesztésre.

A D-Care Labs segítséget nyújt az intézményi szereplőknek és a DTP más stakeholdereinek, az akadályok felismerésében, az ezek kezelésére irányuló terv kidolgozásában és végrehajtásában; ezenfelül hozzájárul az intézményi kapacitások javításához és a kedvezményezettek igényeinek és innovációs potenciáljának elemzéséhez, valamint keretet kínál a regionális laboratóriumok inkubálásához.

A projekt különböző módszertani megközelítéseket használ a közösségi alapú otthonápolással kapcsolatos újítások (regionális D-Care Lab, mint alulról felfelé építkező, integratív, szükséglet- és megoldásorientált megközelítés) tervezésének / megvalósításának megkönnyítésére, valamint különböző módszereket a régiók közötti együttműködés és együttteremtés ösztönzésére (Transznacionális Laboratóriumi, közösségépítő megközelítések). A projekt rendelkezik eszköztárral a különböző szintű releváns politikai szereplők bevonására, hogy elősegítse a szakpolitikai változásokat a társadalmi innováció és az otthonápolás területén.

A D-Care Labs projekt az Európai Unió Alapjai (ERFA, IPA, ENI) társfinanszírozásaként valósul meg.

A D-Care Labs közösségi media oldalai:

Facebook: https://www.facebook.com/DCareLabsProject/

Twitter: @labs_care

Instagram: https://www.instagram.com/dcarelabs/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/d-care-labs

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCYdd7HVqaRhdSYyfSwOT8tA

Projekt weboldala:  http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/d-carelabs

 

 

 

További információért forduljanak: Kolin-Sabján Katalin projektmenedzser

email: sabjan@toosz.hu