Íme 2022 legjobb önkormányzati gyakorlatai

2023. 02. 08. | TÖOSZ hírek

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2023. február 8-ai, több mint száz érdeklődő részvételével Gödöllőn megrendezett zárókonferenciáján a verseny döntőjébe jutott települések mutatták be már megvalósított jó gyakorlataikat. Összesen hat önkormányzat nyolc pályázata részesült elismerésben.

A pályázatok írásbeli értékelést és a helyszíni látogatásokat követően versenyezhettek egymással az önkormányzatok a gödöllői Erzsébet Királyné Szállodában megrendezett ünnepélyes zárókonferencián és prezentációs döntőn. Az eseményen elhangzott nemzetközi szakmai előadások mellett a döntőbe jutott önkormányzatok 10-10 percben mutatták be jó önkormányzati gyakorlataikat.

A jó gyakorlatokkal szemben a pályázat során feltétel volt, hogy azok hatékonyan, hatásosan, mások számára átvehető és megismételhető módon működjenek. A program célja a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése és megismertetése az ország más önkormányzataival, szakmai közélettel.

 A témakörök évente változnak és a magyar önkormányzatok évről-évre érdeklődéssel figyelik és inspirálódnak a prezentációs versenyen elhangzó előadásokból. A pályázat 2022-es szakaszában a tavaly szeptember végi benyújtási határidőt követően három témakörben születtek meg a mai napon a végső eredmények:

A döntős pályázók prezentációit követően az Irányító Bizottság tagjainak szavazata alapján születtek meg a végeredmények

Bűnmegelőzési, közbiztonsági jó önkormányzati gyakorlatok

1. helyezett: Orgovány Község Önkormányzata - „Védjük meg együtt munkánk gyümölcsét!” című pályázatával

2. helyezett: Gyöngyös Város Önkormányzata - „Szomszédom a felügyelő” című pályázatával

3. helyezett: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat - „Legyen óvatos! Ne adjon esélyt a csalóknak!” című pályázatával 

Önkormányzati innováció

1. helyezett: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat - „Okos kerület a szépkorúakkal” című pályázatával

2. helyezett: Alsómocsolád Község önkormányzata - „Települési Okostükör és módszertani útmutató” című pályázatával

Társadalmi részvétel jó gyakorlatok

1. helyezett: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata - „Miskolcért a miskolciakkal” című pályázatával

2. helyezett: Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata - „Civil üzleti iskola” című pályázatával

3. helyezett: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat - „Ön is dönthet! Közösségi költségvetés a XIII. kerületben” című pályázatával

Különdíj

Orgovány Község Önkormányzata

Díjak – Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2022

A díjak pénzügyi fedezetét támogatásként a Bűnmegelőzési, közbiztonsági jó önkormányzati gyakorlatok kategóriában a Belügyminisztérium biztosította. A díjat a jó gyakorlat céljaival egyező célokra használhatják fel az önkormányzatok. A díjak kategóriánként:

Bűnmegelőzési, közbiztonsági jó önkormányzati gyakorlatok (A Belügyminisztérium támogatásával)

1. díj: 1.400.000,- Ft

2. díj: 1.000.000,- Ft

3. díj: 600.000,- Ft

Önkormányzati innováció

1. díj: részvételi lehetőség szakmai tanulmányúton

2.díj: részvételi lehetőség a D-Care Lab Budapest innovációs programban

Társadalmi részvétel jó gyakorlatok

1. díj: részvételi lehetőség szakmai tanulmányúton

2. díj: részvételi lehetőség a D-Care Lab Budapest innovációs programban

3. díj: részvételi lehetőség „Változásmenedzsment az önkormányzatokban” tréningen

Különdíj

Tárgyjutalom a a STIHL Kft. felajánlásával

A programról bővebben

A programot a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az Európa Tanács Jó Kormányzás Szakértői Központja együttműködésével hirdeti meg 2008 óta folyamatosan. A megvalósításában a 2022. évi pályázati szakaszban a TÖOSZ mellett részt vett a Kisvárosok Szövetsége, a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Belügyminisztérium, a Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület, a Homo Oecologicus Alapítvány és az Országos Polgárőr Szövetség is.  

A program célja új és innovatív helyi megoldások feltérképezése, illetőleg az ilyen megoldásokat nyújtó önkormányzatok tudásának és tapasztalatának terjesztése a hasonló problémával küszködő önkormányzatok körében, mindez jobb közszolgáltatásokat, a településvezetésben magasabb színvonalú teljesítményt eredményezhet.

A program által kezdeményezett tudásátadási folyamat azonban nemcsak azokat az önkormányzatokat segíti, amelyek új megoldásokhoz jutnak, hanem azokat is, amelyek a gyakorlatokat kialakították. A tudásátadás nemcsak írott formában, hanem nyílt napokkal és a kollégákkal való konzultáció során valósul meg. E konzultációkon kitűnő új ötleteket kaphat az átadó önkormányzat is a kialakított gyakorlatok továbbfejlesztésére.

A korábbi évekhez hasonlóan 2022-ben is kértünk egy-egy rövid videót a Legjobb Önkormányzati Program pályázóitól, a megszokott pályázati dokumentációk kiegészítéseként. A videókat ezúttal is közzétettük az interneten, hogy a tanulási folyamat és a tudásmegosztás a program során igazán hatékony lehessen. A nyertesekről és valamennyi pályázó önkormányzat gyakorlatáról bővebben itt olvashatnak: http://legjobbonkormanyzatigyakorlatok.hu/news/65/59/A-doentobe-jutott-palyazatok-bemutatasa/

 

Fotó: MÖSZ