Nem segít a plusz támogatás

2016. 01. 22. | A TÖOSZ a médiában

Rontja a takarékos gazdálkodásba vetett hitet és növeli a térségi egyenlőtlenségeket az önkormányzatoknak juttatott év végi állami támogatás – véli Schmidt Jenő. A TÖOSZ elnöke szerint egyenlőtlen osztogatás helyett megemelt támogatásra volna szükség, annak érdekében, hogy gazdaságilag stabil önkormányzatok működjenek az ország minden részén. Hozzátette: nem azzal van a baj, hogy Somogyban kettő település összesen 130 millió forintot kapott, hanem azzal, hogy van olyan budapesti kerület amely másfél milliárd forinthoz jutott a maradvány pénzekből.


Csurgó 80 millió forintot kapott a polgármesteri hivatal felújítására, Balatonlelle pedig 50 millió forintból korszerűsítheti a városi sportcsarnokot. Somogyban kettő településre jutott az év végi rendkívüli támogatásból.

Kenéz István, polgármester, Balatonlelle:
- A tetőszerkezetét, a villanyvilágítást,a padlózatot, a fűtéskorszerűsítés, nyílászáróknak a cseréje és külső hőszigetelés. Hát ezt nem tudnánk megcsinálni saját erőből, ezt mi minden évben csak kisebb-nagyobb javítgatásokkal tudtunk valamilyen formában pénzt fordítani.

Schmidt Jenő szerint nem a somogyi településeknek juttatott összeg, hanem a pénzek elosztásának egyenlőtlensége jelenti a problémát.

Schmidt Jenő, elnök, TÖOSZ:
- Az a baj, hogy Somogyból csak kettő és ha a kettőt összeadom akkor az csak 130 millió forint, egy kerületi önkormányzat meg kap másfél milliárd forintot. Azt tudom erre mondani, hogy itt kőkemény lobbik vannak, ebből kifolyólag az látszik, hogy Somogy megyében nagyon kicsi az érdekérvényesítő képesség.

Schmidt Jenő azt mondja: az végén több önkormányzat is kötelező feladataik ellátásra kaptak plusz támogatást valamint egyéb juttatásokat is kiosztottak a helyhatóságoknak. Utóbbit csak puha pénzeknek nevezi Schmidt Jenő, aki szerint ez inkább árt, mintsem segíti a takarékos gazdálkodást.

Schmidt Jenő, elnök, TÖOSZ:
- Rontja a szabályszerű és takarékos gazdálkodásba vetett hitet és növeli a térségi egyenlőtlenségeket és növeli a kistelepülések hátrányos helyzetét. Hogy ha megnézem azt a 280 körüli önkormányzatot, hogy mire kaptak, nagy része út meg járda. Azt tudom mondani, hogy ezzel majdnem mind a 3100 település küszködik út meg járdával. Én nem vitatom, hogy ilyen pénzekre szükség van de az, hogy az év végén kasszakisöprés címén és minden év végén ugyanezt eljátszva, nem szerencsés, mert jobb volna inkább a belső támogatási rendszereket megemelni.

Schmidt Jenő szerint inkább a kötelező feladatokra kellene megemelt állami normatívát adni, hozzáigazítva azt a valódi igényekhez. A TÖOSZ elnöke ráadásként kiemelte: hogy az a 800 önkormányzat, amely az végén tévedésből kapott utalást a Belügyminisztériumtól, most duplán pórul járt. Simonfának például 300 ezer forintba került a 130 millió forint visszautalása.


Forrás: somogytv.hu
Fotó: somogytv.hu