Légszennyezettség csökkentése a koronavírus járvány fékezése érdekében

2020. 03. 25. | Médiamegjelenések

A Kormány és a települési önkormányzatok már eddig is számos lépést tettek a koronavírus-járvány megfékezésére, és bízunk abban, hogy a várható további intézkedések megfelelő eredményeket hoznak. Ehhez kívánunk segítséget nyújtani jelen levelünkkel is, amelyet a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége (BEMOSZ), az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) és a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére írunk.

Tisztelt Polgármester Asszony/Úr!

A Kormány és a települési önkormányzatok már eddig is számos lépést tettek a koronavírus-járvány megfékezésére, és bízunk abban, hogy a várható további intézkedések megfelelő eredményeket hoznak. Ehhez kívánunk segítséget nyújtani jelen levelünkkel is, amelyet a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége (BEMOSZ), az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) és a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére írunk.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ – összhangban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vonatkozó ajánlásaival – naprakész, szakmailag magas színvonalú tájékoztatást ad a honlapján a járvánnyal kapcsolatban. Egyebek mellett a következőket olvashatjuk:

„AZ EMBERI SZERVEZET VÉDEKEZŐKÉPESSÉGÉNEK ERŐSÍTÉSE A COVID-19 VÍRUS FERTŐZÉSSEL KAPCSOLATBAN: … Az emberi szervezet működését nagyban segíti a rendszeres, szabad levegőn való tartózkodás. Lehetőségekhez mérten ez legyen zöld – park, erdő. A szabadban tartózkodás mellett, illetve ha erre nincs lehetőség, a tartózkodásra szolgáló épület, szoba rendszeres, napjában többszöri teljes átszellőztetése elengedhetetlen. A szellőztetés nem csak szervezetünket frissíti fel, de a szoba levegőjében esetlegesen összegyűlt kórokozók távozását is elősegítjük.”

Ezeknek az ajánlásoknak a magyarországi lakosság túlnyomó többsége nem tud eleget tenni. A levegő szennyezettsége ugyanis szinte mindenütt rendszeresen meghaladja az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott határértékeket. Az elmúlt hét különösen kedvezőtlen volt e tekintetben: a több hazai mérőállomás adatai szennyezettség szerint túllépte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Ezekben a hetekben a témával kapcsolatos a nagyszámú hozzászólás a közösségi médián, valamint a szervezeteinkhez érkező lakossági panaszok arról tanúskodnak, hogy sokan komoly aggodalommal észlelik, hogy nem tudnak egészséges levegőt lélegezni.

Ahogy arra az Európai Népegészségügyi Szövetség által az olaszországi helyzetre reagálva a koronavírus és légszennyezettség témában kiadott közleménye rámutatott: a szennyezett levegő jelentősen súlyosbíthatja a koronavírus-járvány következményeit. A légszennyezés által legyengített szervezet ugyanis kevésbé ellenálló a fertőzéssel szemben, a megbetegedések súlyosbodhatnak, a halálesetek növekedhetnek. Mindez még akkor is bekövetkezhet, ha valaki csak viszonylag rövid ideig van kitéve a magas légszennyezettségnek. (Sok évtizedes tapasztalat, hogy a magas légszennyezettségű napokon ugrásszerűen megemelkedik a megbetegedések, és ezen belül a kórházi ellátásra szorulók száma.) Továbbá a légszennyező részecskék felületén a vírusok megtapadhatnak, ott még órákig fertőzőek maradhatnak, és így terjedhetnek.

A szennyezett levegő és a koronavírus elsődlegesen ugyanazokat a szerveket támadja meg: a szívet és a keringési rendszert, valamint a légzőszerveket. Ha ilyen kettős hatás lép fel, az immunrendszer nagyobb eséllyel vall kudarcot.

A fenti okok miatt kérjük, hogy önkormányzatuk haladéktalanul hozzon hatásos intézkedéseket a légszennyezés csökkentésére. Véleményünk szerint mindenekelőtt a következő intézkedések szükségesek:

1)      Folytassanak hatásos lakossági felvilágosítást a légszennyezés káros hatásairól (beleértve a koronavírus-járvánnyal való összefüggést) és a megelőzés módjairól.

2)      Az felvilágosítás keretében egyebek mellett kérjék meg a lakosokat, hogy – amennyiben rendelkeznek alternatív fűtési móddal és ezért lehetséges – ne fűtsenek szilárd hulladékkal.

3)      Amennyiben az önkormányzat vonatkozó rendelete lehetővé teszi az avar és kerti hulladék égetését, haladéktalanul módosítsák a rendeletet, és teljesen tiltsák meg az avar és kerti hulladék égetését.

4)      Kérjék meg a rendőrséget, hogy határozottan lépjenek fel az illegálisan égetőkkel szemben bel- és kültéri égetések esetében egyaránt.

5)      Lehetőség szerint kérjék fel – ahol működik – a közterület-felügyelőket és a helyi polgárőr egyesületet, hogy fokozottan figyeljék az illegális égetéseket, és hívják fel az égetők figyelmét tevékenységük káros és jogellenes voltára, illetve szükség értesítsék az illetékes járási hivatalokat, súlyosabb esetben a rendőrséget.

A témával kapcsolatos részletes tájékoztatás itt található:

Tisztelt Polgármester Asszony/Úr!

A gyors intézkedések életet menthetnek. Kérjük Önt, lehetőségei szerint minden Öntől telhetőt tegyen meg a légszennyezés haladéktalan csökkentése érdekében.

Kérjük, hogy a meghozott intézkedéseiről, példaértékű jó gyakorlatukról Szövetségünket a kolin@toosz.hu e-mail címen tájékoztatni szíveskedjék, hogy azok példaként szolgálhassanak más önkormányzatok számára is.

 

Önkormányzati üdvözlettel:

Dr. Gyergyák Ferenc

főttkár

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége

 

Fotó: illusztráció, forrás: PickPik