Koronavírus – sürgető kérést kaptak az önkormányzatok

2020. 03. 29. | Médiamegjelenések

A légszennyezés csökkentését szolgáló intézkedések bevezetésére kéri az önkormányzatokat a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) a koronavírus-járvány miatt. Gyergyák Ferenc, a szövetség főtitkára azt mondta: a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségével, az Európai Népegészségügyi Szövetséggel és a Levegő Munkacsoporttal közösen arra hívták fel a helyhatóságok figyelmét, hogy a levegőszennyezés segítheti a vírus terjedését és súlyosbíthatja a betegséget is -írja az infostart.hu.

Miután a légszennyezettség elsősorban a tüdőre, valamint a légúti szervekre van hatással, gyulladást okozhat és ezáltal gyengül az immunrendszer, és a koronavírus is ugyanezeket a szerveket támadja meg, így ha hosszabb ideig rosszak a légköri viszonyok, akkor az elősegítheti a betegség károkozását – mutatott rá a TÖOSZ főtitkára.

A légszennyezettség sok mindenből tevődik össze, de alapvetően két nagy területe van: a közlekedés és a nem megfelelő anyagokkal történő lakossági tüzelés. Ezért a szövetség arra kéri a polgármestereket, hogy hívják föl a lakosság figyelmét arra, hogy aki megteheti, az váltson alternatív fűtési módra, az önkormányzatok pedig rendeleti úton tiltsák be a kerti hulladék- és avarégetést ebben az időszakban, tette hozzá Gyergyák Ferenc.

A légszennyezettség jelenleg elsősorban a fővárosban és környékén, Tököl, Vác és Százhalombatta régióban jelent gondot. Ahogyan érintett lehet Ózd, Putnok, Miskolc, Kazincbarcika, időszakosan pedig még Eger is, vagyis az ország északi és középső régiója elsősorban – ismertette a szövetség főtitkára.

Kapcsolódó hang az inforsart.hu oldalán: ITT

Forrás: Infostart / InfoRádió - Varga Mónika