Az Agrárminisztérium helyi termelői piacok nyitva tartásával kapcsolatos kérése

2020. 03. 30. | Kormányzati tájékoztató anyagok

Az Agrárminisztérium 2020. március 24-én megjelent közleményében Nagy István agrárminiszter arra kérte az önkormányzatokat, hogy ne bezárással, hanem a piacok rugalmasabb nyitva tartásával és a helyzet indokolta higiéniai és élelmiszerbiztonsági óvitézkesédekkel segítsék elő azt, hogy a kiváló minőségű magyar élelmiszerek továbbra is elérhetőek legyenek minden magyar ember számára.

Az Agrárminsztérium közleménye kapcsán Dr. Bognár Lajos helyettes államtitkár levelet intézett Schmidt Jenő TÖOSZ elnök részére, melyben a helyi piacok nyitva tartásával kapcsolatos kérést fogalmazott meg. Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára levelében a korábbi miniszteri állásponttal összhangban azt kéri az önkormányzatoktól, hogy fontolják meg annak lehetőségét, hogy hosszabb, gyakoribb nyitva tartással és a jelen járványos helyzetben a biztonságos üzemeléshez szükséges szabályok betartásával védjék a vásárlókat és termelőket a piacok bezárása helyett.

Mint írják: " a biztonságos üzemelés elősegítése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb gyakorlati tanácsokat, melyet az alábbi linken érhetnek el:

https://portal.nebih.gov.hu/-/tanacsok-koronavirus-jarvany-idejen-a-helyi-termeloi-piacok-vonatkozasaban