Bolgár önkormányzati gyakorlatok a járvány idején

2020. 04. 06. | Nemzetközi önkormányzati gyakorlatok

Szövetségünk a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok programja keretében szervezett tanulmányutat Bulgáriába 2019 szeptemberében. A kétoldalú önkormányzati kapcsolatok erősödését is magával hozta a – résztvevők értékelése alapján – nagyon hasznos szakmai program. A gazdaságilag hasonló helyzetben levő ország önkormányzatai számos tekintetben hasonló kihívással küzdenek, mint a magyar önkormányzatok. Így különösen érdekes a jelenlegi járvány idején, hogy mivel válaszolnak a globális krízis kihívásaira a bolgár önkormányzatok. Társszövetségünk, a Bolgár Országos Önkormányzati Szövetsége (NAMRB) a TÖOSZ-hoz hasonlóan rendszeresen közzéteszi önkormányzati gyakorlatait, új és innovatív intézkedéseket, híreket. Cikkünkben ezekből fordítottunk néhányat magyar nyelvre, hogy Önök is megismerhessék azokat.

Ingyen pszichológus telefonon

Veliko Tarnovo (91 ezer lakosú önkormányzat) 2020. április 1-től két telefonvonalon ingyen pszichológiai tanácsadást nyújt a lakosainak. A vonalakat reggel 9 és este 6 óra között lehet hívni és teljes titoktartás és biztonság mellett szakképzett pszichológusok segítik az embereket a vészhelyzet okozta problémákkal kapcsolatban.

Vírustesztelő berendezés beszerzése

Yambol városa (120 ezer lakossal) új COVID-19 vírust gyorstesztelő berendezést vásárolt a "St. Panteleimon" Kórház számára, adományként 12000 BGN (kb. 2,2 millió Ft) összegben, amely a napokban érkezik 250 gyorsteszttel együtt. A készülék a COVID-19 immunfluoreszcens detektálására szolgál - a legpontosabb diagnosztikai módszer és berendezés - állítják. Egy hete egy második intenzív terápiás részleget hoztak létre a kórházban, két lélegeztetőgéppel a COVID-19 betegek számára. Az egészségügyi intézmény további négy lélegeztető készüléket rendelt meg, amelyek április közepén érkeznek várhatóan. A Yambol régióban eddig nincs pozitív COVID-19 eset (március 31).

Interaktív program óvodásokat és iskolásokat nevelő szülőknek, gyerekeknek

Burgasz önkormányzata feltöltött egy interaktív programot az okosváros programján (Smart Bourgas) belül az Internetre „Együtt megoldjuk – játék és szórakozás otthon” címmel. Nem célja, hogy felváltsa a már kialakított elektronikus kommunikációs csatornákat az iskolák és a diákok között, amik egyelőre kiválóan működnek, hanem további segítségként és lehetőségként kínálják.

A programot a Smart Bourgas platform külön részébe töltötték fel. A hozzáféréshez kövesse a következő hivatkozást: https://smartburgas.eu/bg/education , vagy nyomja meg a főmenüben található OKTATÁS gombot.

Az új rész két belső részleggel rendelkezik az iskolák és az óvodák számára, a vizuális és a kiegészítő képzési anyagokat kínálva. Sok óvoda már biztosította a saját online fejlesztési anyagait, azonban hasznos lehet azoknak a szülőknek, akiket a körülmények arra kényszerítenek, hogy sok időt töltsenek együtt kisgyermekeikkel otthon. A Smart Bourgas új részlegében számos gyakorlatot találunk cica és kölyökkutyával, geometriai alakzatokat, számolós játékokat és még sok minden mást, amelyek segítenek a családoknak együtt tölteni a minőségi időt. A többi önkormányzat óvodáit is arra buzdítják, hogy küldjék meg új játék javaslataikat, osszák meg ötleteiket.

Az önkormányzat célja, hogy támogassa a gyermekek fejlődéséhez megfelelő feltételek megteremtését a család és az óvoda közötti aktív interakció révén a vészhelyzetben. Az oktatási szakasz meglehetősen új, és az abban található információkat a következő napokban folyamatosan finomítják és eltávolítják a hibákat.

A Smart Bourgas elektronikus platformon már van mobil verziója. Ez elérhető az Android mobiltelefonokhoz, mint az egyik legszélesebb körben használt telefonhoz, valamint az iphone-hoz. Az alkalmazás ingyenes, és megtalálható a Google Playen és az App Store-ban.

Karnobat: mindenkit megbüntetünk, aki megszegi a megelőző intézkedéseket

2020. március 30-tól mindenki szankcionálásra kerül, ha megsérti a megelőző intézkedéseket Karnobat önkormányzatának (26 ezer lakos) területén. "Nagyon kellemetlennek érzem a természetes és jogi személyek büntetésének szükségességét - mind a természetes, mind a jogi személyeket, akik nem tartják tiszteletben a megelőző intézkedéseket. Ideje felismerni, hogy ha nem védjük meg magunkat, senki sem tud, függetlenül az intézkedésektől és szankcióktól. "- mondta Karnobat község polgármestere, Georgi Dimitrov. Tegnap este a szociális hálóban azt írta: "A hétvégén a jó időjárás sok állampolgárt arra ösztönzött, hogy sétáljon és barátaival találkozzon, és ezzel megsértse a városban érvényes kijárási korlátozást.”

A válságközpont következő ülésén a polgármester szigorúbb intézkedéseket javasolt. "A előttünk álló kihívás nagy, de tiszteletben kell tartanunk a szabályokat, mert ezek garantálják egészségünket" - jelentette ki a polgármester.

Szófia: készen van az első akcióterv a kis és középvállalkozások segítésére

Szófiában (1,2 millió lakos) 2020. április 3-ára kidolgozták az intézkedéseket a leginkább érintett ágazatok támogatására, amelyek a következőket tartalmazzák: - adócsomag, adminisztratív szolgáltatási csomag; az önkormányzat valamennyi pénzügyi eszközének felülvizsgálata a további szabadúszók támogatása érdekében; intézkedések a Szófiában különösen érintett ágazatok támogatására. A javasolt intézkedéseket tartalmazó jelentést a Piacgazdasági Intézet, a Nyílt Társadalom Alapítvány, a Turisztikai Elemzési és Kutatási Intézet és a Bolgár Nonprofit Jogi Központ közgazdászai dolgozták ki.

Yordanka Fandakova polgármester a terveket a válság kezelésére létrehozott munkacsoporttal és a Gzadasági Tanáccsal is egyezteti. A bevezetett korlátozások és intézkedések súlyosan érintik a város tervezett bevételeit, és különösen negatív hatásokat mutatnak a közlekedési, a köztisztasági, az egészségügyi és a szociális szolgáltatások terén.

Csak március hónapban 19 millió BGN (kb. 3420 millió Ft) összeggel kevesebb volt a helyi adóbevétel a tervezettnél. A legsúlyosabb csökkenés a hulladékgyűjtési díjban tapasztalható - 14 millió BGN-val (kb. 2520 millió Ft) kevesebb és 7,5 millió BGB-val (kb. 1350 millió Ft) kevesebb ingatlanadóval szemben, mint a tavaly márciusban. Ennek ellenére néhány kisebb adó, beleértve az beszerzéseket terhelő adókat is, 1,7 millió BGN (kb. 306 millió Ft) névértékkel növekszik.

A közlekedési ágazat vesztesége márciusban a becslések szerint 6 millió BGN (kb. 1080 millió Ft), amely tartalmazza a „Városi Mobilitási Központ” által értékesített jegyek és bérletek csökkent bevételét, valamint a „kék” és „zöld” fizetős parkolók bezárása miatt kiesett parkolási díjakat. 6,5 millió BGN (kb. 1170 millió Ft) veszteséget termelt a három önkormányzati közlekedési vállalat a "Metropoliten", a "Stolichen Transport" és a "Stolichen Elektrotransport". Jelenleg vizsgálat készül a városi kórházak és az Orvosi Konzultációs Központok veszteségeiről.

"Közgazdászokkal együtt becslést készítünk a következő hónapokban várható bevétel összegéről, valamint a felmerülő többletköltségekről. Ezen adatok alapján javaslatot teszek Szófia költségvetésének módosítására 2020-ra "- mondta a főváros polgármestere. Az az irány, amelyen dolgozunk, az egyes tevékenységek általános költségeinek csökkentése és a tervezett beruházási program csökkentése. A cél az egyensúly megtalálása a munkahelyek megszüntetésének elkerülése, a válságból felmerülő új dolgok kezelése és a város fejlesztésének folytatása. Az én álláspontom az, hogy ne állítsam le a beruházási programot, hanem két kulcsfontosságú szempont szerint módosításunk: a város stratégiai projektjeinek fenntartása: a metróépítés folytatása, belső közlekedési gyűrűk építése és összeköttetések építése Szófia körgyűrűjével, hulladékgazdálkodás, új óvodák és a kortárs művészet központja a szabad művészek számára, valamint olyan jóváhagyott európai projektek befejezése és végrehajtása, amelyek garantálják a városi és üzleti életbe befektethető külső pénzügyi források komoly mennyiségét. Felelősséggel, pénzügyi fegyelemmel és utoljára, de nem utolsósorban az összefogással meg tudunk birkózni a városunkat ért súlyos csapással. Így lehetővé válik Szófiának, hogy továbbra is az ország gazdasági fejlődésének hajtóereje legyen "- mondta Yordanka Fandakova.