Ingyen platform önkormányzatok részére koronavírus járvány idején

2020. 04. 08. | Nemzetközi önkormányzati gyakorlatok

Egy belga szervezet eredetileg iskolák, egyetemek, városrészek és vállalkozások részére hozott létre egy platformot társadalmi hatásokkal foglalkozó, ún. impact napok és hetek idejére. A koronavírus-válság ideje alatt a platformot díjmentesen bocsátja rendelkezésre városrészek, szervezetek vagy települési önkormányzatok részére a szükséges segítségnyújtás megszervezése céljából. 

A platform segítségével helyben megszervezhető a segítségnyújtás.

Az Európai Települések és Régiók Tanácsa (CEMR) által megküldött tájékoztató szerint a települési önkormányzatok és szervezetek jelenleg válságüléseken tanácskoznak a segítségnyújtással összefüggő kérdések megoldásáról. Ebben az időszakban sokan elszigetelődnek, és segítséget ill. ellátásokat igényelnek, vagy stresszhelyzetet jelent számukra az elszigeteltség. A Give a Day szervezet fontosnak tartja, hogy segítséget nyújtson a megfelelő eszközök alkalmazásával. Mint írják: "Ez a mi legfontosabb feladatunk. Éppen ezért szolidaritásból, DÍJMENTESEN bocsátjuk rendelkezésre az adminisztratív és back-office funkciókkal ellátott segítségnyújtó platformunkat települési önkormányzatok és szervezetek számára, hogy a felmerült igényeket és az általuk nyújtott segítséget rendezetten központosíthassák, kezelhessék, valamint a szükségleteknek és a segítségnyújtásnak megfelelően alakíthassák."

A  belgiumi Leuven volt az első város 2020. március 15-én, amely használni kezdte a platformot: https://www.impactdays.co/leuvenhelpt/

Az alábbiakban felsoroljuk azon önkormányzatokat, amelyek saját helyi segítségnyújtó platformot tartanak fent honlapunkon.

https://ccre.org/en/actualites/view/4004