A koronavírussal kapcsolatban tartott videókonferenciát a TÖOSZ Elnöksége

2020. 04. 17. | TÖOSZ hírek

A koronavírus járvány új helyzetet teremtett a TÖOSZ Elnökségének működésében is. A 2020. április 16-án videókonferencia segítségével tartott ülésén döntés született: a gyakorlati információk és ismeretek becsatornázására Koronavírus Tanácsadó Csoport jött létre a TÖOSZ Elnökségének tagjaiból, akik hetente online ülésen egyeztetnek. A TÖOSZ tevékenységéről és a koronavírus járvány idején kialakított stratégiájáról szóló elnökségi ülésen, a tárgyalás eredményeként a fennálló helyzettel kapcsolatban a TÖOSZ tíz témában fordul a Kormány felé.

A Kormányhoz fordul a TÖOSZ

A legfontosabb kérdéseket összegezve fordul a Kormányhoz és gyors választ vár a TÖOSZ Elnöksége az érintett minisztériumoktól. A koronavírus járvány okozta, az önkormányzati szektort és ezáltal a lakosságot is érintő problémák, nehézségek feloldását célzó kérdésekről és szövetségi javaslatokról szóló levelet hamarosan közzétesszük.

Koronavírus Tanácsadó Csoport jött létre

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Elnöksége felhatalmazta a Szövetség Titkárságát, hogy az ülésen megfogalmazott igényeken alapulva folytassa és fejlessze tovább a koronavírus okozta társadalmi, gazdasági válság önkormányzati szempontú stratégiáját, szolgáltatásait a hatékony érdekvédelem, és a tagoknak nyújtott színvonalas szolgáltatások nyújtása érdekében. A Titkárság ez irányú munkájának segítésére, helyi és gyakorlati információk és ismeretek becsatornázására hetente – online módon – ülésező Koronavírus Tanácsadó Csoport jött létre a TÖOSZ Elnökségének tagjaiból, amelynek tevékenységéről folyamatosan beszámolunk internetes oldalunkon és a közösségi média ismert felületein.

A TÖOSZ eddigi intézkedéseiről számolt be a főtitkár

Dr. Gyergyák Ferenc az online ülésen elmondta: "a koronavírus járvány új helyzetet teremtett az élet minden területén, így Szövetségünk és tagönkormányzataink is olyan problémákkal és kihívásokkal szembesülnek, amelyek azelőtt sosem merültek fel." Élénk nemzetközi együttműködés kezdődött az Európai Települések és Régiók Tanácsa (CEMR) és számos ország szövetségével bilaterális alapon a járvány különböző aspektusáról – mondta. Felhívta a figyelmet arra, hogy a TÖOSZ Titkárságának munkatársai számos nemzetközi jó példát lefordítottak és közzétettek a TÖOSZ honlapjának koronavírus részén, ahová folyamatosan kerülnek fel új tartalmak http://xn--tosz-5qa.hu/aktualis/hirek/koronavirus/nemzetkozi-onkormanyzati-gyakorlatok/ .

Kiemelte: folyamatosan számos kezdeményezést tett a TÖOSZ a veszélyhelyzet kihirdetésének napjától. Több más intézkedés mellett felhívta a figyelmet arra a közös űrlapra, amelynek segítségével a Szövetség tagönkormányzatainak igényeit, felajánlásait gyűjtik, a jelzett problémákat pedig rendszeresen továbbítják a Belügyminisztériumon keresztül az Operatív Törzs felé.

Felmérés a gépjárműadó elvonása kapcsán

Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke elmondta: a legfőbb téma most a gépjárműadó elvétele az önkormányzatoktól. Ezt az intézkedést leginkább a 2000 fő alatti települések érzik meg, hiszen nekik nincsen egyéb más bevételi forrásuk. „Szeretnénk a Kormánynak megfelelő statisztikai adatokat szolgáltatni a kieső adóbevételekről” – tette hozzá.

Dr. Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ főtitkára ehhez kapcsolódóan hívta fel az Elnökség figyelmét – és köszönetet mondott azoknak (555 település!), akik kitöltötték a kérdőívet – arra a gyors felmérésre, amely a gépjárműadó bevételkiesés helyi önkormányzatok költségvetésére gyakorolt hatását mérte fel a TÖOSZ tagönkormányzatai körében – hozzátéve: újabb, az önkormányzatok bevételkiesését feltérképező kérdőívvel folytatják felmérésüket.

A főtitkár a felmérés főbb eredményeit az alábbi grafikonokkal szemléltette:

 

 

 

 

Hozzátette: az adattisztítás után további, mélyebb felmérést és elemzés készül a válság hatásainak minél pontosabb ismerete érdekében az önkormányzati szektorra.

Kiemelte: a TÖOSZ honlapon külön rovatot alakítottak ki a koronavírus járvány elleni védekezés segítésére. A már említett magyar nyelvre fordított nemzetközi hírek mellett tematikus rovatokba rendszerezve helyeznek el híreket a KORONAVÍRUS rovatban:

-          Hazai önkormányzati gyakorlatok

-          Nemzetközi önkormányzati gyakorlatok

-          Practices of local governments – worldwide (EN)

-          Kormányzati tájékoztató anyagok

-          Médiamegjelenések