Egyelőre kitartanak az önkormányzatok -

2020. 04. 24. | Médiamegjelenések

A GÉPJÁRMŰADÓ ELVONÁSA MIATT BERUHÁZÁSOK CSÚSZHATNAK MEG - A nyár közepéig nem sodródhatnak csődközeli helyzetbe a magyarországi települések – erről nyilatkozott lapunknak több önkormányzati érdekszövetség vezetője. Először a kisvárosok kerülhetnek nehéz helyzetbe, de nekik is több hónapra elegendő tartalékaik vannak. A nagyvárosok év végén érzik majd meg a válságot az iparűzési adóbevételek elmaradása miatt - írja a Magyar Nemzet.

Az öt- és húszezer lélekszám közötti kisvárosok kerülhetnek legelőször bajba a bevételek kiesése miatt, mert ott két-három vállalkozáson múlik az adóerő-képesség – jelentette ki lapunk megkeresésére Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. A jelenlegi helyzetben négy dolog is sújthatja az önkormányzatokat: a súlyadó elvonása és az iparűzési adó csökkenése szinte minden önkormányzatot érint, de sok településen okozhat gondot az idegenforgalmi adó és a parkolási bevételek elmaradása is. Schmidt Jenő úgy véli, csődhelyzet a nyár közepéig várhatóan sehol nem lesz, mert július végéig mindenhol elegendő a tartalék.

Szavai szerint azonban augusztusban, szeptemberben sokan fordulnak majd pótlólagosan kiesett bevételek megtérítésért az államháztartáshoz. – A kétezer lélekszám alatti települések nincsenek bajban, mert eddig sem volt jelentős bevételük és összetett feladatrendszerük, a nagyoknak pedig több tartalékuknak kell lennie. Ők az év második felében és az év végén kerülhetnek nehéz helyzetbe az iparűzési adóbevételek elmaradása miatt – mutatott rá a TÖOSZ elnöke.

A teljes cikk itt olvasható: https://magyarnemzet.hu/belfold/egyelore-kitartanak-az-onkormanyzatok-8040095/

Forrás: magyarnemzet.hu