Schmidt Jenő: Elengedhetetlen az önkormányzati szektor bérrendezése

2021. 05. 03. | TÖOSZ hírek

Minden lehetséges fórumon foglalkoznak a polgármesteri bérekkel, de nemcsak azzal, hanem a köztisztviselői bérekkel is, mert előbb-utóbb rendbe kell tenni az önkormányzati szektor bérviszonyait. Folyamatosan kezdeményezünk, mert megoldást szeretnénk találni – hangsúlyozta a TÖOSZ elnöke.

Pintér Sándor válaszolt a TÖOSZ levelére, amelyben a Szövetség törvénymódosítást kezdeményezett annak érdekében, hogy a polgármesteri illetmények megállapításának alapja továbbra is a hatályos szabályozás szerinti településnagyság legyen, mint polgármesteri alapilletmény, de az további szempontok alapján szorzószámokkal felfelé eltéríthető legyen. A belügyminiszter azt válaszolta, hogy a polgármesterek illetményére vonatkozó jogszabály-módosítást jelenleg nem tartja indokoltnak és a jelenlegi gazdasági helyzetben nem tartja aktuálisnak a kérdést.

Ez egy politikai kérdés, hiszen a velünk szemben preferált hivatali rendszer az a kormányhivatali rendszer – mondta Schmidt Jenő. Az önkormányzatoknak más szerepet szán a kormányzat és ezt egy módon tudja megmutatni, a bérezésen keresztül – tette hozzá. Ez nem kérdés, azt látni kell, hogy keveset keresnek, különösen a kistelepülési polgármesterek, ahol sokszor apparátus nélkül állnak rendelkezésre heti hét napot a településvezetők, de egy kisvárosi polgármester esetében sem beszélhetünk méltó bérezésről, hiszen még nagyobb felelősségi körök jellemzőek, a piaci bérviszonyoknál jóval szerényebb ellentételezésért cserébe.

Muszáj ezt rendbe rakni, 3178 polgármester mellett természetesen a több mint 30 ezer önkormányzati köztisztviselőkről sem feledkezhetünk meg – hangsúlyozta az elnök. A TÖOSZ elvárása, hogy az önkormányzati köztisztviselők bérezése azonos mértékű legyen a kormányzati tisztviselők bérezésével. Az önkormányzati köztisztviselők ugyanúgy közszolgálatot látnak el, mint a kormányzati tisztviselők. Feladatuk nehezebb is, mivel a kisebb hivatalokban egy-egy ügyintéző több feladatot, esetleg több szakterületet lát el, hiszen az önkormányzatok számára megállapított, finanszírozott létszámkeret igen szűkre szabott – mondta.

Az elnök szerint nem lehet egy becsontosodott rendszert továbbvinni. Költségvetési kérdésről van szó, hiszen 2700 településnek oda kell adni azt a forrást, mert ők sosem fogják tudni a saját adóbevételeikből kigazdálkodni azt. Véleménye szerint ez egy minimális összeg lenne az államháztartási költségvetésen belül, a polgármesteri béreket pedig ugyanúgy hagyni kellene emelni, mint a helyettes államtitkári béreket. Az önkormányzati szektor bérrendezése mindaddig prioritás lesz a TÖOSZ számára, amíg eredményt nem érnek el – tette hozzá.

 

 

Forrás: TÖOSZ
Fotó: TÖOSZ - Kolin Péter