A stressz megfelelő kezelésével hatékonyabb a munkavégzés

2021. 05. 05. | A Stresszmentes munkahelyek a magyar önkormányzatoknál projekt hírei

Dr. Bajzik Éva, a Fontanus Központ Testtudat Tanszék vezetője, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos és manuálterapeuta a Stresszmentes munkahelyek a magyar önkormányzatoknál című projekt kapcsán rámutatott arra, hogy a stressz megfelelő kezelésével, illetve megelőzésével hatékonyabb munkavégzés, egészségesebb és jobb hangulatú munkahely alakítható ki, illetve a munkavállalók tekintetében egy jobb, egészségesebb életvitel folytatható.

Dr. Bajzik Éva kiemelte, hogy a projekt kutatási területe a munkahelyi stressz. Miért fontos a sztresszről beszélni? - tette fel a kérdést  Fontanus Központ Testtudat Tanszék vezetője.  Mint mondta, a Semmelweis Egyetem kutatásai alapján a magyar munkavállalók minden évben azt a visszajelzést adják, hogy hozzávetőleg 50-60 százalékuk él át a munkahelyén stresszfaktorokat és munkahelyi stresszt. További kutatások alapján magyar embereknek több mint 60 százaléka jelez stresszfaktorokat az életében, különös tekintettel a munkahelyére. Rámutatott, hogy a XXI. században mindenkit ér stresszfaktor, amit megszüntetni teljes egészében nem lehet, ahogy teljesen stresszmentes életvitelt sem lehet folytatni. Kiemelte azonban, hogy a stressz maga megelőzhető és betegségek kialakulását is meg lehet előzni a stresszkezelés különböző módszereivel. 

Dr. Bajzik Éva felhívta a figyelmet, hogy a stresszbetegségek körébe tartoznak a magas vérnyomás betegség, magas vérzsír szint, vércukorszint, elhízás, különböző ízületi problémák, esetleg vénás keringési zavarok. Ide tartoznak még a különböző irritábilis bélszindrómák és egyéb emésztési panaszok is. Amennyiben ezek halmozottan jelentkeznek egy embernél, akkor már stresszbetegségről lehet beszélni. A magyar emberek igen nagy részét érintik ezek a panaszok és mivel a stressz maga egy megelőzhető problémakör, ezért indították el ezt a kutatási projektet, amelynek a végkimenetele az lenne, hogy az önkormányzatoknál lehetőség szerint stresszmentes munkahelyeket hozzanak létre.

A Fontanus Központ Testtudat Tanszék vezetője elmondta, a projekt eredményeként azt várják, hogy az úgynevezett négydimenziós stressztérképüket az önkormányzati szektorra adaptálva egy olyan módszertan alakuljon ki, amelyet mind a munkáltatók, mind a munkavállalók hatékonyan tudnak használni úgy a stressz megelőzésére, mint a stressz kezelése érdekében. 

A GINOP-5.3.5-18-2018-00083 azonosítószámú „Munkaerőpiaci alkalmazkodóképesség fejlesztését célzó tematikus projektek” felhívás keretében a Fontanus Alapítvány, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) hármas konzorciumi partnerségében dolgoznak együtt a minőségi munkahelyek megteremtésért. A "A Stresszmentes munkahelyek a magyar önkormányzatoknál" című projekt keretében kérdőíves felmérést végeztünk a közalkalmazottak és köztisztviselők körében a stresszfaktorok kimutatása és a stresszkezelési képességek tanulmányozása érdekében, mind a munkavállalók, mind a munkáltatók esetében. A projekt tartalma a magyar önkormányzatokban dolgozó munkavállalók stresszfaktorainak felmérése, a felmért faktorok és körülmények alapján stressz megelőző és -kezelő módszertan kifejlesztése a munkavállalók és munkáltatók számára, figyelembe véve a szektor sajátosságait, a kutatási eredmények publikálása, népszerűsítése, ill. pilot projekt keretében a kidolgozott módszertan bevezetése több önkormányzati munkahelyen.