Önkormányzati részvétellel indulnak a pilot projektek

2021. 05. 04. | A Stresszmentes munkahelyek a magyar önkormányzatoknál projekt hírei

Pilot projektek indulnak a “Stresszmentes munkahelyek a magyar önkormányzatoknál” című projekt  keretében, melynek során 100 fő munkavállaló részvételével kerül bevezetésre a projekt során kidolgozott módszertan a kiválasztott önkormányzatoknál.

A GINOP-5.3.5-18-2018-00083 azonosítószámú pályázat keretében a Fontanus Alapítvány, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) közösen nyerte meg 2018-ban a “Stresszmentes munkahelyek a magyar önkormányzatoknál” projektet.

A projekt égisze alatt kérdőíves felméréssel kimutatásra kerültek az önkormányzati szektorban lévő stresszfaktorok, illetve stresszkezelési képességek, továbbá módszertani elemzés készült, melyre azért volt szükség, hogy a projekt keretében a Fontanus 4 dimenziós stressztérképét minél pontosabban tudjuk a szektor sajátosságaihoz adaptálni, mindezt a munkahelyi stressz hatékony megelőzése és kezelése érdekében.

A projekt eddigi eredményei kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy a munkáltatók a különböző prevenciós megoldások palettájának szélesítésével támogassák a munkavállalóik stresszkezelését, a stresszmentes környezet kialakítását a munkahelyeken.

Ennek tényleges megvalósításához 2021 első felében indulnak a pályázatban szereplő pilot projektek, melyek során a kidolgozott módszertan a kiválasztott önkormányzatoknál bevezetésre kerül. A pilot projektben legalább 100 fő munkavállaló vesz részt Pápa, Regöly, Berhida, Oroszlány, Pacsa, Ballószög, Nyíregyháza, Derecske, Lajosmizse önkormányzata részéről.

A pilot projekt célja, hogy a megállapodások értelmében az egyes munkahelyeken a projekt során elkészített eredménytermékek valós munkahelyi környezetben történő kipróbálása, ellenőrzése, szükség esetén pontosítsa és átdolgozása, emellett a munkahelyi stresszel kapcsolatban tanácsadás, illetve tájékoztatást adása.

A projekt megvalósítása érdekében az önkormányzatok munkáltatóként vállaltak közreműködést, melynek során az adott szakterület, vagy munkahely vezetője koordinálja a projektben felmerülő feladatokat. A vezető és a munkavállalók is kérdőívet töltenek ki, illetve mélyinterjún vesznek részt.

A kérdőívek és mélyinterjúk feldolgozását követően történik a kiértékelés és a kiértékelés  eredményeinek anonim módon történő megosztása az érintett önkormányzattal, ezt követően kerül sor a tájékoztató rendezvényre (személyes vagy online formában) a pilot projekt eredményeiről a résztvevő munkavállalók és a partner önkormányzat számára.